Sigbjørn Johnsen i Frankrike for å beskytte pengene dine

Finansminster Sigbjørn Johnsen arbeider fortsatt for at den norske banksikringsordningen skal fortsette på samme nivå (foto: Scanpix).
Finansminster Sigbjørn Johnsen arbeider fortsatt for at den norske banksikringsordningen skal fortsette på samme nivå (foto: Scanpix).

Ens ærend til Paris: Finansminister Sigbjørn Johnsen ba om et eget møte med sin franske kollega - i dag fikk han det. Gikk ikke budskapet hjem, kan det bety at sparepengene dine blir mindre trygge i banken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Sigbjørn Johnsen reiste til Paris for å møte sin kollega, finansminister François Baroin. Johnsen hadde selv bedt om møtet, og på agendaen stod det stort sett bare én ting:

- Å få fremlagt det norske synet på innskuddsgarantiordningen, sier Sigbjørn Johnsen til DN.no på telefon fra Paris.

I flere år har EU arbeidet for å innføre felles beløpsgrenser for garantiene innskytere har for sine penger. I Norge garanterer staten for inntil to millioner kroner av det du har stående inne i hver norske bank - dersom banken skulle gå konkurs. I Europa varierer derimot garantien fra land til land.

Viktig for deg, bankene og landet

For å hindre konkurransevridning mellom land med gode garantiordninger, som Norge, og land med dårlige - ønsker EU å innføre en felles maksimalgrense på 100.000 euro. Det er blant annet regjeringen i Norge sterkt imot.

Norge var det eneste OECD-landet som var berørt av finanskrisen, men ikke trengte å utstede noen statsgaranti for innskuddene i bankene. Det måtte andre land, for å hindre "bankrun" - massive uttak av penger i frykt for konkurser.

- Vår innskuddsgaranti er viktig for den finansielle stabiliteten i Norge. Hvis EUs regler gjennomføres her, vil vi måtte redusere garantien med 60 prosent. I EU vil derimot alle land, med unntak av Italia, få økt sin grense, sier Johnsen.

Innvendingen i EU knyttet til forskjellige innskuddsgarantier, er at noen banker vil få en konkurransefordel fordi staten garanterer for et høyere beløp enn i banker i andre land. EU var ironisk nok for noen år siden på vei til å innføre en omvendt regel enn den som kan bli innført nå: Nemlig en minimumsgrense for hvor stor garantien burde være. Nå kan det bli maksimumsgrense i stedet - og Johnsen tror han vet hva som fikk EU til å snu på hælen.

- Da finanskrisen kom ustedte Irland en statsgaranti med det resultat at mange i England flyttet sparepengene sine til banker i Irland, forteller Johnsen.

Flere år med godsnakk

Det var i 2008 - og siden har flere norske norske statsråder jobbet intenst med å overbevise EU at Norge må få beholde sin innskuddsgaranti på to millioner, ikke redusere den til 800.000 kroner. For et lite land som Norge, som ikke engang er medlem av EU, er det bare en ting å gjøre for påvirke, ifølge Johnsen.

- Vi må bruke de mulighetene vi har til å snakke med våre kollegaer. Kristin Halvorsen (tidligere finansminister, red. anm.) var på denne saken med en gang. Og det har vært veldig aktiv møtevirksomhet de siste to årene med kollegaene mine. Vi har jobbet virkelig intensivt, men det må vi også, sier Johnsen.

Møtet med Frankrikes finansminister betegner han som viktig.

- Det er vanskelig når EU går for at alle skal ha samme grense. Men jeg har fått god støtte fra kollegaer rundt forbi. Den franske finansministeren var i utgangspunktet noe reservert. Da er det ikke mindre viktig å få fremføre argumentene direkte til statsråden, sier Johnsen - som egentlig hadde krysset av Frankrike på listen for lenge siden.

- Jeg hadde allerede snakket med tidligere finansminister Christine Lagarde om saken, men hun har siden fått ny jobb (leder av Det internasjonale pengefondet. IMF).

Om han lyktes med å få etterfølgeren, finansminister François Baroin og Frankrike over på norsk side, vet ikke Johnsen.

- Man får aldri et klart svar sånn over bordet. Han skjønte imidlertid godt argumentene våre, sier Johnsen.

Mest for nordmenn

Overfor DN.no gjentar Johnsen noe av retorikken fra tidligere på kvelden. Et sentralt poeng er å vise hva som faktisk har skjedd - eller rettere sagt bare skjedd i liten grad - i den perioden Norge har hatt en betydelig bedre innskuddgaranti enn andre europeiske land.

- Veldig få utlendinger har i dag kontoer i norske banker. Det er nesten ikke sporbart, heller ikke fra nordiske land. En utledning må nemlig møte opp i banken med gyldig legitimasjon for å opprette konto, det kan ikke gjøres over nettet. I tillegg har vi sagt at norske banker som etablerer seg i EU skal bli underlagt de krav som EU har. Så norske banker kan ikke ta med seg innskuddsgarantien ut, mens utenlandske banker som etablerer seg i Norge kan delta i den norske innskuddsordningen, understreker Johnsen.

Finanskomiteen i Europaparlamentet har lagt frem et forslag som ifølge Johnsen ivaretar de norske interessene, og Johnsen venter med spenning på den endelige avstemningen som trolig vil skje i løpet av våren. Frem til det vil han messe på med det norske budskapet.

- Vi jobber med det for øye at vi får gjennomslag, og som gammel langrennsløper, har jeg for vane og fullføre, sier Johnsen.

Les også:

Flukt til norske banker

EU-støtte til Norges bankinnskuddsgaranti

Disse risikerer økonomisk smell i år

Ekspert frykter norsk boligboble

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden