Europeisk land har trolig verdens høyeste inflasjon

I VEKSLE-KØ: Hviterussere køet seg foran bankene da ryktene om en devaluering oppstod i vår. De som rakk å veksle om sparepengene til euro eller annen fremmed valuta, var heldige. Foto: Scanpix
I VEKSLE-KØ: Hviterussere køet seg foran bankene da ryktene om en devaluering oppstod i vår. De som rakk å veksle om sparepengene til euro eller annen fremmed valuta, var heldige. Foto: Scanpix

Du trenger ikke reise helt til Kongo eller Zimbabwe for å finne et sted der pengene brenner i lommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Hviterussland har nå offentliggjort den offisielle statistikken over landets inflasjon i 2011. Den endte på svimlende 108,7 prosent. Det plasserer landet etter alle solemerker øverst på statistikken over land med høyest inflasjon i verden i fjor.

Til sammenligning var de to landene med høyest inflasjon i 2010 Venuzuela og Kongo med henholdsvis 28 og 23 prosent inflasjon. Grensen for hyperinflasjon regnes av enkelte som 50 prosent på ett år.

Hviterussland har tidligere vært kjennetegnet av en viss grad av stabilitet - under ledelse av president Aleksander Lukasjenko, som har hatt jerngrep om makten siden 1995. Til sammenligning var inflasjonen i 2010 på under ti prosent.

Men i 2011 falt bunnen ut av den sovjetinspirerte kommandoøkonomien.

Les: Europas kanskje mest skakkjørte økonomi gir etter

Den nasjonale hviterussiske rubelen ble våren 2011 devaluert - og falt da over 30 prosent i verdi over natten. Men utviklingen har gått den veien over lang tid.

I 2007 fikk man tre norske kroner for 1000 rubel. I 2009 fikk man to norske kroner, og nå er 1000 rubler bare vært 72 øre. Med andre ord har den hviterussiske valutaen tapt tre firedeler av sin verdi målt mot norske kroner i løpet av noen år.

Det mer enn veier opp for prisstigningen - hyggelig for turister blant annet. Men det er selvsagt mager trøst for dem som får lønnen sin i rubler, ettersom lønningene ikke har holdt tritt med inflasjonen.

Les også:

I disse landene øker statsgjelden mest

App-feberen raser i bilbransjen

SAS tause om Qatar Airways - aksjen tar av

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden