Derfor gir bankene bort penger

- I spesielle situasjoner er store investorer villige til å ta en kostnad med å få plassert pengene trygt i et hvelv i påvente av at de skal bli mer trygg på verden, sier Pål Ringholm i Swedbank First Securities (foto: Swedbank First Securities).
- I spesielle situasjoner er store investorer villige til å ta en kostnad med å få plassert pengene trygt i et hvelv i påvente av at de skal bli mer trygg på verden, sier Pål Ringholm i Swedbank First Securities (foto: Swedbank First Securities).

- Investorer er villige til å ta en kostnad med å få plassert pengene trygt i et hvelv i påvente av at de skal bli mer trygge på verden, sier analytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange europeiske banker gir for tiden helt blaffen i avkastning og låner heller ut pengene sine til elendige, og noen ganger negative renter.

- Bankene er litt avventende. Derfor er de villige til å gi bort penger, sier kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank First Securities til DN.no.

Fikk låne billig

523 europeiske banker lånte tilsammen 489 milliarder i midlertidige treårslån fra den europeiske sentralbanken til en rente på én prosent i desember. Mye tyder nå på at en stor del av pengene blir plassert der de gir negativ avkastning.

- Bankene tok overraskende rikelig for seg av likviditet i ESBs tildeling av treårslån forrige måned, og europeiske statsledere håper at dette i neste omgang skal gi økt etterspørsel etter de utsatte europeiske statsobligasjonene. Så langt er det imidlertid tydelig at de europeiske bankene søker trygghet på bekostning av avkastning, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i morgenrapporten fra DNB Markets tirsdag.

Hun peker på at etterspørselen i auksjonen av tyske statspapirer mandag var så høy at tildelingen skjedde til en negativ rente på - 0,0122 prosent.

- Det er den første gangen dette skjer i det tyske primærmarkedet for statsgjeld. Investorene er altså villige til å betale for å få plassere pengene sine i en "trygg havn", skriver Haugland.

Like før nyttår opplevde også Danmark at investorene var villige til å betale landet for å låne dem penger.

Pengene kommer tilbake

Mange eksperter peker dessuten på at europeiske banker for tiden har rekordhøye innskudd hos den europeiske sentralbanken.

Ifølge Bloomberg News økte bankene sine innskudd over natten til 463 milliarder euro mandag denne uken. Innskuddene har en rente på 0,25 prosent.

Dette er heller ikke en spesielt god forretning dersom bankene låner til 1,0 prosent hos ECB og låner dem tilbake igjen til 0,25 prosent.

- I spesielle situasjoner er store investorer villige til å ta en kostnad med å få plassert pengene trygt i et hvelv i påvente av at de skal bli mer trygg på verden. Ingen ønsker negativ avkastning av fri vilje, men i en kort periode kan man ta den kostnaden, sier Ringholm i Swedbank First Securities.

To mulige utfall

For europeiske banker har et av de verst tenkelige utfallene man så for seg ifjor sommer nå slått til, ifølge Ringholm. Nå er det det egentlig bare snakk om to mulige utfall.

- Enten så løser det seg, eller så løser det seg ikke. Når du styrer en bank er du avventende, sier Ringholm.

Fullstendig bekmørkt er det imidlertid ikke. Så langt denne måneden har de beste bankene i Europa hentet inn i overkant av 15 milliarder euro i markedet. Og i slutten av februar får bankene en ny mulighet til å låne billige penger hos den europeiske sentralbanken. I så fall vil jakten på avkastning igjen tilta.

- Dersom den fine trenden fortsetter for de beste bankene, og du får et stort volum til én prosent rente 28. februar, da er det kapital som skal sysselsettes, sier Ringholm.

- Det kan selvfølgelig komme før hvis de blir tryggere på seg selv og omverdenen, sier Ringholm.

Les også:

- Dette er bazookaen alle hadde håpet på

Sendte regningen til Monaco

Satser milliard på oljevekst

- Perfekt match for SAS

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden