Nedgang i gjeldsveksten

Meglerhuset Swedbank First Securities tror kredittveksten kommer til å avta i 2012, blant annet på grunn av innstramning i utlånsreglene. Foto: Scanpix
Meglerhuset Swedbank First Securities tror kredittveksten kommer til å avta i 2012, blant annet på grunn av innstramning i utlånsreglene. Foto: Scanpix

Husholdningene låner like mye som før, mens gjeldsveksten i bedriftene og kommunene faller noe tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske husholdninger og bedrifter hadde en gjeldsvekst på 6,6 prosent i de 12 månedene frem til utgangen av november ifjor, viser kredittindikatoren K2 som SSB la frem mandag.

Dette er en nedgang på 0,2 prosentpoeng fra måneden før.

På forhånd var det ventet at kredittveksten ville være på 6,7 prosent, ned 0,1 prosentpoeng fra måneden før, ifølge estimater TDN Finans har innhentet fra fem makroøkonomer.

Nedgangen i veksten skrev seg fra lavere låneopptak i kommuner og ikke finansielle foretak.

Stabil gjeldsvekst for husholdningene

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 2.254 milliarder kroner ved utgangen av november. Tolvmånedersveksten var 7,2 prosent fram til utgangen av november, identisk med de tre foregående månedene. Tolvmånedersveksten i husholdningenes innenlandske bruttogjeld har ikke vært høyere enn 7,2 prosent siden november 2008.

Meglerhuset Swedbank First Securities tror kredittveksten kommer til å avta i 2012, blant annet på grunn av nye egenkapitalkrav ved kjøp av bolig og dyrere finansieringskostnader (fundingkostnader) for bankene.

- Kredittveksten har tiltatt noe, og den er nå høyere enn den langsiktige veksten i inntektene igjen. Vi venter lavere kredittvekst i 2012. Egenkapitalandelen skal opp, fundingen er kostbar og bankene må ta seg noe mer i akt når de låner til husholdningene, skriver økonomene i Swedbank First Securities i en kommentar.

Nedgang for bedriftene

De ikke-finansielle foretakenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 1 272 milliarder kroner ved utgangen av november. Tolvmånedersveksten var 4,6 prosent fram til utgangen av november, ned fra 4,7 prosent i oktober.

Kommuneforvaltningens innenlandske bruttogjeld utgjorde 317 milliarder kroner ved utgangen av november. Tolvmånedersveksten var 9,7 prosent fram til utgangen av november, ned fra 12 prosent måneden før.

Les også:

Statoil med nytt storfunn

Frykt for norsk versjon av nettbank-virus

Super «ukelønn» for Fredriksen

Venezuela vil aldri betale til Exxon Mobil

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden