Test: Apple TV

Liten, lekker og lynrask tv-boks fra Apple

INTERNETTAVHENGIG: Den lille tv-boksen fra Apple er særdeles avhengig av å være tilkoblet internett for å kunne ha noe å by på.
INTERNETTAVHENGIG: Den lille tv-boksen fra Apple er særdeles avhengig av å være tilkoblet internett for å kunne ha noe å by på.

Streamingboksen til Apple er fin på utsiden, men lider av mange begrensninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt siden Steve Jobs' bortgang har mye fokus blitt rettet mot hans siste antatte satsningsområde: TV-en. Ifølge biografien som kom ut i oktober i fjor, skal Jobs ha uttalt at han hadde «knekket koden», og var klar for å revolusjonere TV-verdenen.

Faktum er at Apple allerede har befunnet seg på TV-markedet en god stund. Helt siden 2007 har Apple TV vært i salg i USA, og i 2010 kom den i en ny utgave, med utseendet vi kjenner igjen i dag. Nå har Apple nok en gang oppdatert TV-boksen sin, med bedre maskinvare, men samme utseende som 2010-utgaven.

Fungerer som bindeledd

Den lille boksen fra Apple fungerer som et bindeledd mellom TV-en din og Apple iTunes. Du kan ikke lagre noe på selve dingsen, da den kun fungerer som en avspiller av filmer, videoer og musikk du enten har liggende på PC-en, eller som du kjøper via onlinebutikken til Apple, iTunes.

Apple TV har hele tiden blitt referert til som et hobbyprosjekt fra Apple, og med tanke på mangelen av salgstall og skryt, har det antageligvis ikke vært den største suksessen for det amerikanske selskapet, spesielt ikke sammenliknet med produkter som iPhone, iPad og Macbook, som har gått som hakka møkk.

Men selv om Apple ikke har lagt mest tid på å promotere Apple TV-en, fremstår det likevel som et meget lekkert produkt når vi pakker den opp. Endringene de har gjort fra den første modellen fra 2007 er upåklagelige, og modellen som nå blir levert er et lite stykke designer-kunst. Den lille boksen er bare 2,3 centimeter høy, og i underkant av 10 centimeter i både bredde og dybde. I typisk Apple-stil er den minimalistisk til det absurde, og har ikke en eneste knapp å skue.

Sparsomt med plugger

Hele boksen er laget av svart plast, med en matt finish på toppen og glatte kanter rundt. Undersiden er også svart, men har et litt mer gummiaktig materiale. På baksiden finner du et sparsommelig utvalg av plugger. En HDMI-utgang, strøminntak (Apple TV har innebygd strømforsyning), Ethernet-tilkobling, Optisk TOSLINK-lydutgang med støtte for både stereo og flerkanalslyd.

Enheten har også en liten micro-USB-inngang, men den er ikke ment til vanlig bruk, og er kun nyttig hvis Apple TV-en skulle krasje. Da kan den plugges til en datamaskin for å bli gjenopprettet til fabrikkinstillingene via iTunes. Dette er forøvrig også pluggen du bruker hvis du vil jailbreake Apple TV-en, noe vi vil skrive mer om i en kommende artikkel.

Ettersom du verken kan koble til en ekstern harddisk eller plugge inn en liten minnepinne, er den lille boksen særdeles avhengig av å være tilkoblet internett for å kunne ha noe å by på. På grunn av fraværet av noen nevneverdig lagringsplass, er alt av innhold også nødt til å streames direkte fra andre kilder, og Apple TV-en blir fungerende som et mellomledd til TV-en din.

Les mer om programvare her

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Du trenger Apple-dingser

Selv om Apple TV kanskje ikke kan gjøre så veldig mye, kan den gjøre de få tingene den kan svært godt. Avspilling av filmer, navigering i bilder og menyer er så brukervennlig og enkelt at det er vanskelig å skjønne hvorfor ikke alle kan lage menyer på denne måten. Den nye tjenesten AirPlay byr også på mye moro, og det er vanskelig å ikke smile når man bare trenger å trykke på en knapp for å speile skjermen til en iPad 2 eller iPhone 4S direkte opp på TV-skjermen.

Ulempen med det hele er at du trenger Apple-dingser for å få noe ut av Apple TV. Dette er både den største styrken og den største svakheten til mange av Apples små dingser. Har du allerede solgt sjelen din til Apple og bruker både iPhone, iPad og Macbook og alle videofilene dine er konvert til Apple-vennlige formater, er det et helt annet produkt enn det er for noen med en PC med Windows eller Linux, og andre mobiler og nettbrett enn Apples.

Moro for eplehoder

For en Mac-bruker vil Apple TV la deg streame alt av innhold du har fra datamaskinen, mobiltelefonen og nettbrettet ditt, trådløst og enkelt, direkte til TV-en. Den lar deg bla igjennom bilder få øyeblikk etter de blir tatt med mobilen på en storskjerm, se på YouTube-videoer og lese Wall Street Journal, og i tillegg la deg kjøpe eller leie nye filmer med et par tastetrykk.

For andre som ikke er like oppkoblet til Apples infrastruktur vil Apple TV bare være et mellomledd til en filmtjeneste som ikke har så mange fimer å by på, til en rimelig stiv pris.

Dermed koker det hele ned til hva du er ute etter, og hvor mange Apple-dingser du har som kan koble seg opp til Apple TV-en. Det bør også nevnes at for deg som sitter med en heftig filmbibliotek på datamaskinen, i formater som .avi og .mkv vil du ha en stor konverteringsjobb hvis du har lyst til å bruke Apple TV for å se de på TV-en.

Norske iTunes begrenset

Hvis du allerede har fylt opp huset med eple-ting kan det være et hyggelig tillegg i stua, men mest på grunn av mulighetene AirPlay åpner opp for. I våre øyne er filmutvalget på iTunes fortsatt for stusselig, og når tjenester som Netflix heller ikke er tilgjengelig i Norge, er ikke iTunes et godt nok trekkplaster alene.

Hvis du ikke har huset fullt av Apple-ting, er Apple TV ikke et produkt for deg. Norske iTunes er fortsatt altfor begrenset, og andre alternative mediespillere som for eksempel Dlink Boxee er et bedre alternativ selv om prisen er høyere. Du vil miste tilgangen til filmutvalget i iTunes, men du vil til gjengjeld kunne koble til ekstern harddisk og spille av omtrent alt av filformater uten å styre med konvertering og flytting.

I tillegg kan du vurdere å snekre sammen din egen hjemme-PC, som du kan koble direkte til TV-en. På denne måten vil du få langt flere muligheter til å få akkurat de funksjonene du vil ha, og lagringsplass blir raskt et fjernt problem.

Apple har forøvrig også et alternativ hvis du er ute etter mer enn bare en streamingboks. Apple Mac Mini koster mindre enn en vanlig PC, og kan fint passe under TV-en til å gjøre mye av det samme Apple TV kan. Du mister imidlertid Airplay-funksjonaliteten, men hvis du virkelig vil ha dette, kan du laste ned et program som Air Server, som gjør at Mac-en din dukker opp som en Airplay-kompatibel enhet.

+ Enkelt å sette opp

+ Enkelt brukergrensesnitt

+ Airplay er knall

+ Moro hvis du har Apple-dingser

- Ingen harddisk eller mulighet til å koble til ekstern harddisk

- Begrenset til å spille av mp4-videoer via iTunes.

- Dårlig filmutvalg i norske iTunes.

- Ikke så mye å gjøre hvis du ikke har Apple-dingser

- Savner TV-serier i iTunes

Spesifikasjoner
ProsessorApple A4 (ARM Cortex-A8)
Minne256 MB
Lagringsplass8 GB, kun som mellomlagring for streaming
TilkoblingWi-Fi (802.11a/b/g/n), Bluetooth 2.1, Ethernet, HDMI, Optisk TOSLINK-lydutgang, Micro-USB (kun for service)
Størrelse23 mm høy98 mm bred98 mm dypVekt: 270 gram
TjenesterFilmkjøp og filmleieNettverkavspilling av film, musikk, podcaster og bilderAirPlayYoutube, Vimeo, Flickr, WSJiCloud
PrisVeiledende pris: 849,- kr

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden