Meny

Test: Apple TV

Liten, lekker og lynrask tv-boks fra Apple

INTERNETTAVHENGIG: Den lille tv-boksen fra Apple er særdeles avhengig av å være tilkoblet internett for å kunne ha noe å by på.

Streamingboksen til Apple er fin på utsiden, men lider av mange begrensninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt siden Steve Jobs' bortgang har mye fokus blitt rettet mot hans siste antatte satsningsområde: TV-en. Ifølge biografien som kom ut i oktober i fjor, skal Jobs ha uttalt at han hadde «knekket koden», og var klar for å revolusjonere TV-verdenen.

Faktum er at Apple allerede har befunnet seg på TV-markedet en god stund. Helt siden 2007 har Apple TV vært i salg i USA, og i 2010 kom den i en ny utgave, med utseendet vi kjenner igjen i dag. Nå har Apple nok en gang oppdatert TV-boksen sin, med bedre maskinvare, men samme utseende som 2010-utgaven.

Fungerer som bindeledd

Den lille boksen fra Apple fungerer som et bindeledd mellom TV-en din og Apple iTunes. Du kan ikke lagre noe på selve dingsen, da den kun fungerer som en avspiller av filmer, videoer og musikk du enten har liggende på PC-en, eller som du kjøper via onlinebutikken til Apple, iTunes.

Apple TV har hele tiden blitt referert til som et hobbyprosjekt fra Apple, og med tanke på mangelen av salgstall og skryt, har det antageligvis ikke vært den største suksessen for det amerikanske selskapet, spesielt ikke sammenliknet med produkter som iPhone, iPad og Macbook, som har gått som hakka møkk.

Men selv om Apple ikke har lagt mest tid på å promotere Apple TV-en, fremstår det likevel som et meget lekkert produkt når vi pakker den opp. Endringene de har gjort fra den første modellen fra 2007 er upåklagelige, og modellen som nå blir levert er et lite stykke designer-kunst. Den lille boksen er bare 2,3 centimeter høy, og i underkant av 10 centimeter i både bredde og dybde. I typisk Apple-stil er den minimalistisk til det absurde, og har ikke en eneste knapp å skue.

Sparsomt med plugger

Hele boksen er laget av svart plast, med en matt finish på toppen og glatte kanter rundt. Undersiden er også svart, men har et litt mer gummiaktig materiale. På baksiden finner du et sparsommelig utvalg av plugger. En HDMI-utgang, strøminntak (Apple TV har innebygd strømforsyning), Ethernet-tilkobling, Optisk TOSLINK-lydutgang med støtte for både stereo og flerkanalslyd.

Enheten har også en liten micro-USB-inngang, men den er ikke ment til vanlig bruk, og er kun nyttig hvis Apple TV-en skulle krasje. Da kan den plugges til en datamaskin for å bli gjenopprettet til fabrikkinstillingene via iTunes. Dette er forøvrig også pluggen du bruker hvis du vil jailbreake Apple TV-en, noe vi vil skrive mer om i en kommende artikkel.

Ettersom du verken kan koble til en ekstern harddisk eller plugge inn en liten minnepinne, er den lille boksen særdeles avhengig av å være tilkoblet internett for å kunne ha noe å by på. På grunn av fraværet av noen nevneverdig lagringsplass, er alt av innhold også nødt til å streames direkte fra andre kilder, og Apple TV-en blir fungerende som et mellomledd til TV-en din.

Les mer om programvare her

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Du trenger Apple-dingser

Selv om Apple TV kanskje ikke kan gjøre så veldig mye, kan den gjøre de få tingene den kan svært godt. Avspilling av filmer, navigering i bilder og menyer er så brukervennlig og enkelt at det er vanskelig å skjønne hvorfor ikke alle kan lage menyer på denne måten. Den nye tjenesten AirPlay byr også på mye moro, og det er vanskelig å ikke smile når man bare trenger å trykke på en knapp for å speile skjermen til en iPad 2 eller iPhone 4S direkte opp på TV-skjermen.

Ulempen med det hele er at du trenger Apple-dingser for å få noe ut av Apple TV. Dette er både den største styrken og den største svakheten til mange av Apples små dingser. Har du allerede solgt sjelen din til Apple og bruker både iPhone, iPad og Macbook og alle videofilene dine er konvert til Apple-vennlige formater, er det et helt annet produkt enn det er for noen med en PC med Windows eller Linux, og andre mobiler og nettbrett enn Apples.

Moro for eplehoder

For en Mac-bruker vil Apple TV la deg streame alt av innhold du har fra datamaskinen, mobiltelefonen og nettbrettet ditt, trådløst og enkelt, direkte til TV-en. Den lar deg bla igjennom bilder få øyeblikk etter de blir tatt med mobilen på en storskjerm, se på YouTube-videoer og lese Wall Street Journal, og i tillegg la deg kjøpe eller leie nye filmer med et par tastetrykk.

For andre som ikke er like oppkoblet til Apples infrastruktur vil Apple TV bare være et mellomledd til en filmtjeneste som ikke har så mange fimer å by på, til en rimelig stiv pris.

Dermed koker det hele ned til hva du er ute etter, og hvor mange Apple-dingser du har som kan koble seg opp til Apple TV-en. Det bør også nevnes at for deg som sitter med en heftig filmbibliotek på datamaskinen, i formater som .avi og .mkv vil du ha en stor konverteringsjobb hvis du har lyst til å bruke Apple TV for å se de på TV-en.

Norske iTunes begrenset

Hvis du allerede har fylt opp huset med eple-ting kan det være et hyggelig tillegg i stua, men mest på grunn av mulighetene AirPlay åpner opp for. I våre øyne er filmutvalget på iTunes fortsatt for stusselig, og når tjenester som Netflix heller ikke er tilgjengelig i Norge, er ikke iTunes et godt nok trekkplaster alene.

Hvis du ikke har huset fullt av Apple-ting, er Apple TV ikke et produkt for deg. Norske iTunes er fortsatt altfor begrenset, og andre alternative mediespillere som for eksempel Dlink Boxee er et bedre alternativ selv om prisen er høyere. Du vil miste tilgangen til filmutvalget i iTunes, men du vil til gjengjeld kunne koble til ekstern harddisk og spille av omtrent alt av filformater uten å styre med konvertering og flytting.

I tillegg kan du vurdere å snekre sammen din egen hjemme-PC, som du kan koble direkte til TV-en. På denne måten vil du få langt flere muligheter til å få akkurat de funksjonene du vil ha, og lagringsplass blir raskt et fjernt problem.

Apple har forøvrig også et alternativ hvis du er ute etter mer enn bare en streamingboks. Apple Mac Mini koster mindre enn en vanlig PC, og kan fint passe under TV-en til å gjøre mye av det samme Apple TV kan. Du mister imidlertid Airplay-funksjonaliteten, men hvis du virkelig vil ha dette, kan du laste ned et program som Air Server, som gjør at Mac-en din dukker opp som en Airplay-kompatibel enhet.

+ Enkelt å sette opp

+ Enkelt brukergrensesnitt

+ Airplay er knall

+ Moro hvis du har Apple-dingser

- Ingen harddisk eller mulighet til å koble til ekstern harddisk

- Begrenset til å spille av mp4-videoer via iTunes.

- Dårlig filmutvalg i norske iTunes.

- Ikke så mye å gjøre hvis du ikke har Apple-dingser

- Savner TV-serier i iTunes

Spesifikasjoner
ProsessorApple A4 (ARM Cortex-A8)
Minne256 MB
Lagringsplass8 GB, kun som mellomlagring for streaming
TilkoblingWi-Fi (802.11a/b/g/n), Bluetooth 2.1, Ethernet, HDMI, Optisk TOSLINK-lydutgang, Micro-USB (kun for service)
Størrelse23 mm høy98 mm bred98 mm dypVekt: 270 gram
TjenesterFilmkjøp og filmleieNettverkavspilling av film, musikk, podcaster og bilderAirPlayYoutube, Vimeo, Flickr, WSJiCloud
PrisVeiledende pris: 849,- kr

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 DNB-kunder har blitt belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 Få norsksomaliere eier egen bolig – stanses av renteforbud09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 Dokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 – Derfor bør solarium velges helt bort05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48 Støre vil rive bomstasjonene20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Henvendelser om hoggorm til værs11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 – Kan føre til en dramatisk forverring på norske veier08:27 Her kollapser skandalehelikopteret08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake
Siste nytt
10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerDNB-kunder har blitt belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17PengerFå norsksomaliere eier egen bolig – stanses av renteforbud09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15VerdenDokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstil– Derfor bør solarium velges helt bort05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30PengerPetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PolitikkMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48MotorStøre vil rive bomstasjonene20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilHenvendelser om hoggorm til værs11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35Politikk– Kan føre til en dramatisk forverring på norske veier08:27NorgeHer kollapser skandalehelikopteret08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PolitikkPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake
Populært