Egmont betaler 2,1 milliarder for resten av TV 2

Egmont kjøper A-pressens andel i TV 2 for 2,1 milliarder norske kroner. Dermed blir det danske selskapet eneeier i kanalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Egmont
  • En av Skandinavias ledende medieeiere.
  • Eide fram til søndag 50 prosent av norske TV 2. Da vedtok styret i A-pressen å selge sin andel i kanalen til Egmont, slik at selskapet nå er eneeier.
  • Har eierskap i 50 andre norske selskaper, både i medie-, bok- og filmbransjen.
  • Driver medievirksomhet i over 30 land.
  • Omsetning i 2010: 10,6 milliarder danske kroner.
  • Eies av Egmont Fonden (Egmont H. Petersens Fond), en veldedig stiftelse
(Kilde: NTB)

– Som medstifter og medeiere i TV 2 har Egmont vært opptatt av virksomhetens langsiktige utvikling. Når A-pressen ønsket å selge sine aksjer, var det derfor naturlig for oss å kjøpe, sier konsernsjef Steffen Kragh i Egmont i en pressemelding som ble sendt ut mandag morgen.

Se også: - Blandede følelser for TV 2-salget

– Vi ønsker at TV 2 viderefører sin satsing på nyheter, sport og underholdning. Egmont er garantist for at TV 2 fortsatt skal være et uavhengig mediehus, med norsk profil, og at virksomheten skal fortsette med å bygge gode og nære relasjoner til det norske folk, fortsetter Kragh.

Kontant oppgjør

A-pressen gjorde vedtaket om salg under et ekstraordinært styremøte søndag.

– Mange har fremstilt dette som en hastesak, men det er derimot resultat av en grundig og langvarig strategisk vurdering, sier konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i A-pressen til NTB.

Salget skal ha skjedd mot de ansattes stemmer.

– Vi gjorde et strategisk valg om å satse på å utvikle lokale medier i Norge da vi nylig kjøpte Edda Media. Og i den virkelige verden er det sånn at det ikke er ubegrenset med milliarder. Derfor var det riktig å selge TV 2.

Eriksen påpeker at TV 2 har utviklet seg til å bli Norges største kommersielle TV-selskap i den perioden A-pressen har vært med på eiersiden. Han føler seg trygg når han gir danske Egmont full kontroll med det bergensbaserte selskapet.

Egmont betaler et kontantbeløp på 2,1 milliarder for den resterende delen av TV 2. Selskapet har vært medeier siden stiftelsen i 1991 og har forkjøpsrett.

– Det er med blandede følelser vi selger TV 2, men det er gode følelser knyttet til at det er Egmont som kjøper. Vi har hatt et godt samarbeid og ser likt på TV 2s rolle som norsk medieaktør, sier Eriksen. Han påpeker at selv om TV 2 nå havner helt på utenlandske hender, har Egmont lange tradisjoner i Norge.

– De har faktisk større virksomhet i Norge enn i Danmark, sier Eriksen.

Les også: LO-topper sier nei til salg av TV 2

Giske skeptisk

Næringsminister Trond Giske (Ap) har markert sterk motstand mot et salg og er skeptisk til at TV 2 skal stå uten norske eiere.

– I første omgang tror jeg ikke konsekvensene blir så store. Egmont har jo vært deleier i TV 2 i lang tid. Men så spekuleres det jo rundt om det skal lages en annen type konstellasjon i Norden eller ute. Når det først er solgt ut av Norge, kan det havne hvor som helst. Vi har allerede TV3 og TVNorge som har utenlandske eiere, og jeg frykter at TV 2 tar samme utvikling, sier næringsminister til NRK.

På spørsmål om hva salget kan gjøre med innholdet i TV 2, sier Giske at han frykter en ren kommersiell tankegang, der nyhetssendinger forsvinner og at norskprodusert film og drama byttes ut med billigere, utenlandske produksjoner.

– Jeg har ennå til gode å møte folk med et rødgrønt hjerte som synes det er en god idé å flagge ut TV 2, legger Giske til.

– Lovlig sent

Redaktør Knut Kristian Hauger i bransjebladet Kampanje minner om at salgsprosessen har pågått i over ett år.

– Når Giske reagerer nå på slutten, er det lovlig sent, sier Hauger.

Han tror ikke det vil få konsekvenser at TV 2 blir heleid av det danske selskapet.

– Egmont har vært en ordentlig, solid medieeier. De eier i tillegg en rekke mediehus i Norge og har et veldig sterkt norsk nærvær, sier Kampanje-redaktøren.

Ansattrepresentant i TV 2-styret, Kjetil H. Dale, tror Egmont vil TV 2 vel.– Vi mener et godt medieeierskap ikke handler om nasjonalitet, men om publisistisk tradisjon, langsiktighet og vekt på kvalitativt innhold, sa Dale til NRK søndag.

Les også: Nesten en halv million TV-kunder mister TV2-kanaler

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden