Statoil med nytt storfunn

Statoil-sjef Helge Lund kan glede seg over nok et nytt, stort oljefunn. Foto: Harald Pettersen, Statoil
Statoil-sjef Helge Lund kan glede seg over nok et nytt, stort oljefunn. Foto: Harald Pettersen, Statoil

Havis er Statolis andre betydelige oljefunn i Barentshavet på ni måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeselskapet Statoil (STL) har sammen med partnerne Eni Norge AS og Petoro AS gjort et betydelig oljefunn i Havis-prospektet. Prospektet ligger i samme utvinningstillatelse som Skrugard i Barentshavet. Dette er det andre betydelige funnet i nord på ni måneder.

Brønnen, som er boret med leteriggen Aker Barents, har påvist en gasskolonne på 48 meter og en oljekolonne på 128 meter.

- En ny oljeprovins i nord

Statoil anslår volumene i Havis til å ligge på mellom 200 og 300 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter (o.e.). Foreløpige oppdaterte volumanslag totalt for Skrugard- og Havis-funnene ligger i på 400-600 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

- Havis er vårt andre betydelige oljefunn i Barentshavet på ni måneder. Med omtrent samme volumer og reservoaregenskaper utgjør funnet Skrugards tvilling. Skrugard og Havis åpner en ny petroleumsprovins i nord, sier Helge Lund, konsernsjef i Statoil, i en pressemelding.

Statoil er operatør for utvinningstillatelsen PL532 med en eierandel på 50 prosent. Partnere er Eni Norge AS (30 prosent) og Petoro AS (20 prosent).

Selvstendig utbygging

- Havis og Skrugard bekrefter dessuten at utholdenhet og langsiktighet gir resultater. Statoil har utforsket Barentshavet i mer enn 30 år og selskapet har vært med på 88 av totalt 92 letebrønner som er boret i området. Dette har resultert i en kontinuerlig kompetansebygging og en god faglig forståelse av hydrokarbonsystemene i Barentshavet, skriver Statoil i pressemeldingen.

Statoil har tidligere kommunisert at Skrugard-funnet vil gi grunnlag for en selvstendig utbygging, med Havis-volumene blir utbyggingsprosjektet enda mer robust. Partnerskapet vil fremover bore en avgrensningsbrønn i Skrugardfunnet samt vurdere ytterlige oppsidepotensiale i utvinningstillatelsen.

- Funnet på Havis styrker utviklingen av Skrugard som et nytt senter med prosesserings- og transportkapasitet med fleksibilitet. Vi er i ferd med å realisere Barentshavet som ett kjerneområde på norsk sokkel, sier Erik Strand Tellefsen, direktør for Skrugard-utbyggingen i Statoil.

Brønnen 7220/7-1 er den andre brønnen i utvinningstillatelse 532, som ble tildelt i 2009 i forbindelse med 20. konsesjonsrunde. Brønnen bores til et vertikalt dyp av 2200 meter under havoverflaten. Havdypet er 365 meter.

Les også:

- Skrugard er noe av det beste som har skjedd meg i Statoil

Googlet Skrugard

Statoil må betale mer for Julia-funnet

Gjør som Statoil - invester i amerikanske olje

Frykt for norsk versjon av nettbank-virus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden