15 prosent tåler ikke et større rentehopp

SETTER AV: Åtte av ti sier at de setter av penger til sparing og at de aldri er i en situasjon der de ikke klarer å betale regninger eller avdrag. Illustrasjonsfoto: Colorbox
SETTER AV: Åtte av ti sier at de setter av penger til sparing og at de aldri er i en situasjon der de ikke klarer å betale regninger eller avdrag. Illustrasjonsfoto: Colorbox

Selv om åtte av ti norske låntakere mener at de godt kan tåle et rentehopp på tre prosent, mener 15 prosent at de vil få store økonomiske vanskeligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lånekalkulatorer

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 75 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Hvor mange år tar det å nedbetale lånet
Kalkulatoren beregner hvor lang tid det tar å nedbetale et lån til null, med et gitt beløp per termin.

Hvor stort lån dekker dette terminbeløpet
Kalkulatoren regner ut hvor mye et fast beløp eller en gitt inntekt dekker av lån.

Lånesamlingskalkulator
Sjekk hvor mye du kan spare ved å samle dyre smålån inn i et nytt lån.

Etter flere år med rekordlav rente tror nær halvparten av landets boliglånskunder at rentene skal opp i 2012.

– De fleste har god privatøkonomisk kontroll, selv om rentene skulle stige markant, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

En undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra FNO, viser at 81 prosent av norske låntakere sier at de ikke i det hele tatt, eller i mindre grad, vil få økonomiske problemer med en renteøkning på 3 prosentpoeng.

I dag ligger styringsrenten fra Norges Bank på 1, 75 prosent. For litt mer enn tre år siden, i oktober 2008, lå styringsrenten 3 prosentpoeng høyere, på 4,75 prosent. Men så skyllet finanskrisen inn over landet, og rentenivået har ligget lavt siden.

Kalkulatorer:

Hvor mye kan du låne

Hvor stort lån dekker dette terminbeløpet

Hvor mange år tar det å nedbetale lånet

Forberedelser

Selv om det store flertallet mener de tåler et markant rentehopp, svarer 15 prosent av låntakerne at en slik renteøkning i ganske stor eller i svært stor grad vil gi dem økonomiske vanskeligheter. Det er litt færre enn i fjor da 17 prosent mente det ville gi dem problemer.

– Vi må forberede oss på at renten etter hvert skal opp på et mer normalt nivå. De som føler seg utrygge bør starte med en grundig gjennomgang av egen privatøkonomi. Ved å være i forkant vil man stå bedre rustet når renteoppgangen kommer, sier Osland.

Les: Her får du lavest boliglånsrente nå

Undersøkelsen viser at låntakerne har ulike oppskrifter på hvordan de vil takle vesentlige høyere renteutgifter. 23 prosent svarer at de vil redusere sitt daglige forbruk, 11 prosent vil spare mindre, 9 prosent vil utsette planlagte investeringer og større innkjøp og 9 prosent vil snakke med banken for å endre nedbetalingsplanen.

Liten frykt

Undersøkelsen viser at lave renter og gode lønnsoppgjør de siste årene har ført til at det store flertallet av låntakerne har hatt gode økonomiske tider. Åtte av ti sier at de setter av penger til sparing og at de aldri er i en situasjon der de ikke klarer å betale regninger eller avdrag.

Litt mer enn hver fjerde låntaker mener at de har bedre råd i år enn i fjor. 12 prosent mener de vil få dårligere råd mens nær halvparten mener den økonomiske situasjonen i år vil være omtrent som i fjor.

Til tross for usikre økonomiske tider, viser undersøkelsen at 95 prosent av låntakerne ikke er redd for å miste jobben det nærmeste året.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært