Ikke la deg lure av pris:

Sjekk om husforsikringen din er god nok

Skulle huset ditt brenne, vil det være betryggende å vite at forsikringen din er den beste du kan få. Illustrasjonsfoto: Brannvernforeningen.no
Skulle huset ditt brenne, vil det være betryggende å vite at forsikringen din er den beste du kan få. Illustrasjonsfoto: Brannvernforeningen.no

Forsikringsselskapene opererer med forskjellige vilkår. Slik sjekker du om din forsikringsdekning ved brann er god nok i forhold til det du kan få hos andre selskaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brenner huset ditt ned, er det betryggende å vite at du er garantert å få bygget opp igjen et tilsvarende hus som det du hadde, eller at det er en selvfølge at du får dekket alle boutgifter frem til du kan flytte inn i ny bolig.

Vilkårene ved brannskader er riktignok ganske like, men det vil være en fordel om selskapet ditt har vilkår som går utover det som kalles standard- eller normvilkår.

Dette er vilkår som beskriver et akseptabelt trygghetsnivå, altså en forsikring som dekker det vesentligste for de fleste.

Lettere å finne forskjeller

De siste årene har det blitt lettere for forbrukerne å sette seg inn i de mange vilkårene som forsikringsselskapene opererer med. Dette fordi FNOs medlemsselskaper har sluttet seg til normvilkårene som er tilpasset finansportalen.no.

– De enkelte forsikringsselskapene angir på finansportalen.no avvik de har fra normvilkårene. Det vil si hvilke produkter som dekker mer enn, mindre enn, eller like mye som normvilkårene, forteller kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

– Fordel med standardisering

– Det er en klar fordel for forbrukerne at man har fått på plass en standardisering av forsikringsselskapenes vilkår, mener seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Paal Bjønness.

Finansportalen.no får man en god oversikt over disse standardvilkårene, og hva som eventuelt skiller selskapene fra hverandre.

Les også: Forlot kokende kjele for å roe baby - fikk erstatningskutt

– Det blir lettere å sammenligne selskapene, og språket er blitt lettere å forstå. Men det er ikke meningen at standardvilkårene skal gjøre selskapene og forsikringsproduktene identiske - det skal jo fortsatt være konkurranse mellom selskapene, sier Bjønness.

Han anbefaler at man fortsatt gjør en grundig jobb før man tegner forsikring, med å gå gjennom vilkår og dekning fra forsikringsselskapene.

– Sjekk andre ting enn pris

– Det er dessverre slik at mange først leser vilkårene etter at skaden har skjedd. Forsikringsprodukter kan være kompliserte, og man gjør derfor lurt i å sette seg inn i hva som dekkes og hvor mye. Det er én ting å være bevisst på hvilket forsikringsselskap som har den laveste premien, men man bør også sørge for at dekningen er tilstrekkelig til å dekke faktiske utgifter som oppstår ved en brann, råder Bjønness.

Les også: Slik kutter du forsikringsregningen

Han legger til at du også bør tenke på at selskapet som ga deg et godt forsikringstilbud ved forrige korsvei, kanskje ikke er det beste valget for all fremtid. Derfor kan det lønne seg å gå gjennom forsikringsavtalene sine, og foreta en sammenligning av tilbudene fra de forskjellige selskapene.

– Denne øvelsen kan man gjerne foreta en gang i året ved hvert hovedforfall. Sjekk ut finansportalen.no, så ser man at det kan her være mange kroner å spare, anbefaler Bjønnes.

Standardvilkår ved brannskade

I forbindelse med artikkelserien om brann, som vi har gående på ABC Nyheter for tiden, har vi sett nærmere på normvilkårene (eller standardvilkårene) for brann som står oppført på Finansportalen.no:

Dette dekkes:

* Brann, dvs. ild som er kommet løs.

* Lynnedslag og/eller annet elektrisk fenomen, samt brudd på elektrisk ledning. Med elektrisk fenomen meneskortslutning, lysbue, overslag og overspenning, også som følge av lyn og tordenvær.

* Eksplosjon.

* Nedsoting.

* Kostnader til riving, rydding og deponering

* Påbud fra offentlige myndigheter

* Tapt husleieinntekt

* Tap ved at egen bolig ikke kan benyttes

Dette dekkes ikke

* Svi- og gnistskader som ikke skyldes brann.

Dersom du sammenligner selskapene på Finansportalen.no, får du også raskt oversikt over om selskapet har bedre eller dårligere vilkår enn det som er normen.

Du kan lese mer om normvilkår på finansportalen.no , og her kan du også lett sammenligne vilkår og pris hos de forskjellige selskapene. Se eksempel på hvordan en pris- og vilkårssammenligning på finansportalen.no ser ut under.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faksimile: finansportalen.noFaksimile: finansportalen.no

Tilleggsvilkår

ABC Nyheter har spurt ni forsikringsselskaper om de har noen tilleggsvilkår utover normvilkårene.

* Sparebank 1 nevner at LO-medlemmer har en stor fordel hos dem, ved at de får kollektiv innboforsikring uten begrensende forsikringssum og med den mest omfattende dekningen.

* DNB forteller at dersom skaden på bygningen er over 75 prosent, kan kunden velge å vrake restverdien, og bygge nytt hus fra bunnen av. I tillegg er det ikke kostnadsbegrensening, dersom det koster ekstra å oppføre boligen etter nye tekniske standarder.

* Frende oppgir at de har Fullverdigaranti. Det betyr at kunder er garantert å få bygget opp en tilsvarende bolig som de hadde, med nye materialer, uten at det gjøres fradrag.

* Gjensidige forteller at de dekker ubegrensede boutgifter.

Det er godt mulig at andre selskaper også kan ha tilleggsvilkår som de ikke har oppgitt til oss, så sjekk opp nærmere med forsikringsselskapet ditt, hvis du vil vite mer om dette.

Les flere saker i serien om branner i Norge:

Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle

Slik kutter du forsikringsregningen

Laveste branndødsfall på 43 år

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært