Meny

Mener staten har mye å lære av Rema

- Vår viktigste samfunnsoppgave er å sørge for at maten er billigst mulig, slik at folk kan bruke penger på andre ting, sier Ole Robert Reitan (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rema-sjef Ole Robert Reitan advarer offentlig sektor mot «å administrere seg ihjel».

Hvert år bruker staten rundt 400 milliarder kroner på offentlige innkjøp. Norsk næringsliv mener at langt mer enn dette kan ytes av andre enn det offentlige, og ønsker seg tilgang til dette store, fristende markedet. Hovedargumentene er at økt konkurranse vil gi mer effektiv ressursbruk, og bedre og mer innovative tjenester.

Større privat deltagelse i offentlig sektor var et av hovedtemaene under NHOs årskonferanse i Oslo torsdag. Der ble blant annet fordelene ved økt konkurranse innen offentlig tjenesteproduksjon trukket frem. DN.no har snakket med fem samfunns- og næringslivstopper og hørt med dem om hva de tenker om større privat deltagelse og økt konkurranse i offentlig sektor.

Spørsmålene

  1. Hva er det viktigste Norge kan gjøre for å modernisere/omstille offentlig sektor?
  2. Er det gitt at privat sektor er mer effektiv enn offentlig?
  3. Hvilke sektorer og tjenester vil det være viktigst å slippe private krefter inn på?
  4. I hvilken offentlig sektor hadde det vært mest interessant for deg som investor å gå inn med penger?

Ole Robert Reitan, sjef i Rema

1. Det her er noe vi i dagligvarebransjen har holdt på med i 30 år der vi har mer enn halvert antall årsverk for å sørge for at folk får mat. Det betyr at maten nesten ikke er noe dyrere nå enn for 30 år siden. Og den produktivitetsveksten som vi har vært med på å drive frem har det offentlige mye å lære av.

- Produktivitetsvekst er blant annet kommunesammenslåing og at vi bruker mindre ressurser på administrasjon og flere ressurser på produksjon. Enten det er helsetjenester eller produksjon av eksportvennlige produkter, så er det mer verdiskapning i det enn å administrere seg i hjel.

2. Ja, jeg tror det. Det er noe med størrelse som hemmer effektiviteten uansett. Det ser man med små bedrifter, som er mer effektive enn større bedrifter. Jo større bedriftene blir, desto større blir behovet for administrasjon og desto mer tungrodd blir det. Men så er det en del statlige oppgaver som skal være tungrodde fordi behovet for kvalitet er større enn i en privat bedrift. Men jeg tror veldig mange flere oppgaver kan løses av private.

3. Jeg tror det kan være fornuftig å slippe til private på veldig mange områder, som helse og omsorg, utdanning . Det blir veldig floskelpreget å snakke om bestemor på anbud. Hele uttalelsen fra Jens Stoltenberg om at enkelte oppgaver er for viktig til å forvaltes av private har jeg grunnleggende ikke troen på. Jeg tror at private bedrifter har akkurat like samvittighetsfulle mennesker som i det offentlige.

4. Vår viktigste samfunnsoppgave er å sørge for at maten er billigst mulig, slik at folk kan bruke penger på andre ting.

Kristin Clemet, leder i tankesmien Civita.

1. Vi har en stor utfordring med å bære denne velferdsstaten. Den enkleste måten å gjøre det på er å mobilisere mer arbeidskraft. I tillegg mener jeg man kan gjøre ganske mye ved å mobilisere sivilsamfunnet og privat sektor i løsning av samfunnsoppgavene. Det behøver ikke bety at man endrer på ansvarsdelingen, men det er arbeidsdelingen det er snakk om. Og så mener jeg det må introduseres mer valgfrihet for borgerne for at velferdsstaten skal beholde legitimitet i fremtiden. Det går på kreativitet, kompetanse, kapasitet. Flere hoder tenker bedre enn ett, rett og slett.

2. Det blir ikke spart penger, for vi skal jo bruke mer penger. Det er et stort finansieringsbehov. Og det er større enn regjeringens gir inntrykk av. Vi har en unik sjanse til å justere kursen, vi må passe på å ikke påta oss for store nye forpliktelser, og justere kursen slik at det blir mulig å bære denne velferdsstaten inn i fremtiden.

Det er en underliggende ideologisk konflikt her. Venstresiden har ene tendens til å tenke at det å gå i overskudd står i motsetning til å yte omsorg. Høyresiden mener det er mulig å gå i overskudd samtidig som man yter omsorg. Jeg vil tro at høyresiden har rett, for det viser historien: dette samfunnet er bygget på lønnsomt næringsliv.

Selv om et sykehjem ikke er kommersielt, er jo alle tjenestene det får levert – når det bygges, maten, møblene, frisøren – basert på kommersiell virksomhet. At man finner feil som man gjorde i Adecco-saken, er ikke noe bevis på at det ikke fungerer. Ellers kunne man sagt at alle bruddene på arbeidsmiljøloven man finner i offentlig sektor er et bevis på at offentlig sektor ikke kan løse oppgavene.

3. I prinsippet over alt. Men helse og omsorg utpeker seg, for det er der den store veksten kommer, og behovene både på penger og bemanning er underkommunisert. Det vil være behov for en voldsom vekst på grunn av den såkalte eldrebølgen, og forventninger til helsevesenet, men i tillegg vil man kreve en standardforbedring som politikere ikke har lagt til i sine regnestykker.

Bjørn Kjos, administrerende direktør, Norwegian

1. Jeg tror vi må lære av hjvordan man gjør det i det private. Jo mindre administrasjon, jo billigere blir det å drive. I dag må du ha volum for å drifte riktig, og det går ikke med små kommuner, dessverre. Alle kommuner skal jo løse de samme oppgavene, og det er her problemet ligger. For å redusere kostnadene i det offentlige må du gjøre enhetene større.

2. De store eksperimentene på det er jo kommunismen (latter). Jeg tror kanskje at det ligger i menneskets natur at de vil jobbe for seg selv og skape noe selv. Jeg tror at skal du få et virkelig godt tilbud må du ha konkurranse. Jeg tror det offentlige vil gå mer og mer over til å bli et trafikkpoliti. Når det er sagt er det mange offentlige virksomheter som er veldig bra og som ville klart seg utmerket i en konkurransesituasjon.

3. Spesielt innen helse og omsorg er det mye å hente. Men du får større overvåkingsopgaver når du gjør det.

4. Alle de tjenestene folk trenger når de blir eldre. Vi blir jo flere og flere eldre... Det er klart det er en voksende industri.

Bjørn Wiggen, konsernsjef i Orkla

1. Det viktigste er å fortsette å fokusere på kompetanseutviklingen, og å ha en solid base på utdanningssiden, som er viktig både for privat og offentlig sektor.

2. det er det ikke. Det er ikke gitt. I noen sammenhenger bør det offentlige ha et klart ansvar, og der vil det aldri lønne seg sånn sett at det private tar over. Man må finne den rette balansen mellom offentlig og privat.

3. Det er et bredt spørsmål. Det er mange områder der du ser at private løsninger kan fungere godt. Der bør man se bredt på det egentlig.

4. Det har ikke vi tenkt noe spesifikt på!

Jan I. Haaland, rektor Norges Handelshøyskole

1. Det er viktig at vi moderniserer offentlig sektor, gitt det omfanget sektoren har i økonomien. Alt som kan bidra til at vi gjør ting smartere og bedre er bra, men om jeg har nøkkelen med et stort grep, tror jeg er verre.

2. Nei, det synes jeg ikke. Det er viktig å ha fokus på effektivitet og at konkurranse kanskje kan være en fordel, selv om det ikke nødvendigvis trenger å være privat for å ha konkurranse. Man kan ha elementer av det i offentlig regi. Jeg synes ikke det er en todeling mellom private og offentlige. Men å lære fra de elementene i privat sektor som bidrar til effektivitet tror jeg er viktig.

3. Det er allerede i dag en blanding. Jeg tror det er noen som har godt av mer konkurranse, men hvorvidt er mellom private eller offentlige aktører tror jeg ikke har så mye å si.

Alt fra NHOs årskonferanse:

Hele Norges maktelite var i Operaen torsdag. Her har vi samlet alle sakene fra årskonferansen:

Her samles Norges maktelite

Stoltenberg advarer mot høye lederlønninger

Hagen: Vi føler lettelsen

Stoltenberg: Min største frykt er at folk tror det skal gå bra uansett

Bjerke:Lenge til «uroen, frykten og volatiliteten er borte»

Stoltenberg: Meningsløst å være enten for eller mot konkurranseutsetting

Stordalen:Vi må begynne å se på mulighetene, ikke bare problemene

VIDEO:Burde kommunen din bli større?

Brandtzæg:Denne krisen vil ta lenger tid enn den forrige

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:08 PSG tok serietittelen uten å spille17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38 Over 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt
Siste nytt
18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:08SportPSG tok serietittelen uten å spille17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38VerdenOver 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt
Populært