Meny

Dagmar koster nettselskapene 400 millioner kroner

UVÆR: Romjulsstormen på Nordvestlandet kan vise seg å bli svært dyr for nettselskapene. Her fra Hankane ved Ålesund. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orkanen Dagmar gjorde tusenvis av hjem strømløse i romjulen. NVE anslår at nettselskapene må punge ut minst 400 millioner kroner.

En prognose fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at selskapene må betale 100 millioner kroner direkte til strømkundene. Når strømbrudd varer lenger enn 48 timer, har nettkundene krav på 2.700 kroner, pluss 1.300 kroner for hver dag utover 72 timer.

I tillegg kan nettselskapene bli straffet ved at de må redusere inntektene med 300 millioner kroner gjennom en ordning som kalles Kile (kompensasjonsordning for ikke levert energi), skriver Dagens Næringsliv.

Inntektstap

– Kile er et system der vi får inntektstap dersom vi har avbrudd. Det er en straff der vi taper inntekter, sier nettdirektør Asgeir Aase i Sogn og Fjordane Energi.

Hans selskap varslet torsdag at det kan risikere å måtte belaste 2011-regnskapet med økte kostnader på rundt 100 millioner kroner fordi mange strømkunder var strømløse i flere døgn.

Les også: 9.400 skademeldinger etter Dagmar

Strømnettet er forsikret, og selskapet regner derfor med å få tilbakebetalt utgifter til reparasjon. Men reparasjonene blir småpenger i forhold til erstatningene til kundene. Sogn og Fjordane Energi regner med at reparasjonsarbeidet vil koste noen titall millioner kroner.

Kan tape 200 mill.

Tussa Kraft på Sunnmøre opplyser at det taper 150-200 millioner kroner som følge av Kile-ordningen.

20 nettselskaper var torsdag samlet på Vestnes i Møre og Romsdal for å diskutere hvordan de skal reagere på det mulige inntektstapet.

Les også: 96-åring lå hjelpeløs på gulvet under strømbrudd

Privatøkonomi
Populært