Utelukker ikke opprør mot boligpolitikken i Norge

TØFF BOLIG-KAMP: Det er blitt vanskeligere å komme inn på boligmarkedet for unge. Foto: Scanpix
TØFF BOLIG-KAMP: Det er blitt vanskeligere å komme inn på boligmarkedet for unge. Foto: Scanpix

Unge er tapere i boligjakten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etablerte boligeiere blir vinnere etter bankenes innstramning ved boligkjøp, skriver Dagens Næringsliv.

I Prognosesenteret forstår man at ledelsen i boligbyggeselskapet BWG Homes frykter byggestopp som følge av kravet om økt egenkapital ved kjøp av bolig, og utelukker ikke et ungdomsopprør mot boligpolitikken i Norge. I Sverige er det bestilt 24 prosent færre boliger i 2011 enn året før, etter at Sverige høsten 2010 innførte de samme bankkravene for boligkjøpere som nå innføres i Norge.

– At en stor aktør som BWG Homes oppfatter endringene av rammebetingelsene som dramatisk, er forståelig. Selskapet har grunn til å frykte det de gjør. Problemet i Norge er at Finanstilsynet nå har tatt på seg oppgaven med å få boligprisene ned ved å skjerpe kravene. Det kom tydelig frem i intervjuet med Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen i Dagens Næringsliv onsdag, sier partner Bjørn Erik Øye i analyseselskapet Prognosesenteret til DN.

En boligbråstopp i Norge kan føre til at igangsettingen av nye boliger i verste fall går ned mot 15.000 enheter. Det vil ramme skjevt og gå ut over førstegangskjøpere og leietagere. Utleiere kan slå salto, det vil bli enda mer lønnsomt å leie ut leiligheter, sier Øye.

«Undergrunnsbevegelse»

Han sier en ivrig sosialpolitiker jo snart mister håret med dagens politikk, hvor Finanstilsynet er blitt den aktive premissleverandøren. Øye mener det er merkelig at ingen politikere tar tak i dette.

Selv viser han til Sverige, hvor misnøyen med landets boligpolitikk blant de unge er stor.

– I Sverige er det på gang et ungdomsopprør mot dagens boligpolitikk. Gjennom nettsiden «jagvillhabustad.nu» har en undergrunnsbevegelse vokst seg kraftig for å få bygget flere rimelige leiligheter tilpasset ungdom. Det finnes foreløpig ingen slike bevegelser i Norge, men det kan komme, sier Øye til DN.

Les også:

Frykter boligbråstopp som i Sverige

Til kamp mot rekordhøye boligpriser

- Vanskelig å se for seg boligprisfall

- Den økonomiske boblen Norge har levd i vil sprekke

- Boligen gjør deg aldri mer rik

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært