Lenge til «uroen, frykten og volatiliteten er borte»

- Norge er uansett priviligert, sier DNB-sjef Rune Bjerke (foto: Scanpix).
- Norge er uansett priviligert, sier DNB-sjef Rune Bjerke (foto: Scanpix).

Se hva DNB-sjef Rune Bjerke er mest opptatt av når han starter arbeidsdagen i disse tider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DNB-sjef Rune Bjerke har den siste tiden blitt mer optimistisk med tanke på utviklingen i verdensøkonomien Som sjef for Norges største bank må han hele tiden ta pulsen på utviklingen både her hjemme og internasjonalt.

- Jeg er blitt litt mer positiv de siste åtte ukene, sammenlignet med hva jeg var ifjor høst. Bakgrunnen for det er USA og det at vekstøkonomiene, ikke minst Kina, ser ut til å være opptatt av å ikke lede inn til en hard landing, sier DNB-sjef Rune Bjerke til DN.no.

Han viser til at tallene for amerikansk økonomi har vist en tydelig bedring de siste månedene, samtidig som faren for en hard landing i de fremvoksende økonomiene har avtatt.

- Hvis det går omtrent i samme farten i vekstøkonomiene og USA kommer litt tilbake, er det ingen tvil om at Europa vil ha en negativ påvirkning, men den påvirkningen vil nødvendigvis ikke bli så sterkt negativt som man har fryktet til nå. Det forutsetter at man holder eurostrukturen og EU nogenlunde samlet og under kontroll. Men selv en svak vekst, eller til og med en svak resesjon i Europa, vil ikke være nok til å ødelegge for global vekst,

Ser tredeling

I et slikt scenario vil en stor del av norsk økonomi bare i liten grad bli berørt av krisen. Bjerke peker på at det vil bli en tredeling mellom den olje- og gassrelaterte virksomhet, annen konkurranseutsatt virksomhet og skjermet sektor.

- Norge er uansett priviligert. Men det er veldig store ulikheter også i Norge, hvor man får denne stadig større delingen, med de som er ordentlig konkurranseutsatt og de som ikke er det. Så lenge verdensøkonomien vokser og oljeprisen holder seg, så har alt som er olje- og gassrelatert utsikter som er fantastisk bra. Men så er det andre som har markeder som bremser. De får det tøft. Det er ingen tvil om at det også i Norge er folk som vil føle krisen på kroppen.

- Men totalt så vil det sannsynligvis gå veldig bra, understreker han.

For hans egen bank er det "business as usual for nær sagt alle segmenter. Men han tror det blir vanskelig å oppnå like høy vekst i år som i året bankmen nettopp har lagt bak seg.

- Vi hadde en betydelig vekst i 2011 og vi vil ha vekst i 2012. Men veksten vil nok være noe lavere.

Fortsatt høye priser

- Hva er det første du sjekker om morgenen? Hva er din største bekymring?

- Ved inngangen til 2012 har der vært veldig viktig å følge med på kapitalmarkedene, og ikke minst finansieringsmulighetene for banker. Banker låner penger inn for å kunne låne penger ut, og i så måte var det mye aktivitet i finansieringsmarkedene i går og i forgårs, og det tyder på at likviditeten er der, men prisene er ennå litt høyere enn det det var. Men det viktige er at det er likviditet, så langt ser det ganske bra ut.

Kan gå fort

- Hva skal til for at DNB skal føle at likviditetssituasjonen er komfortabel?

- Det er nok ganske lenge til at vi kommer til å oppleve markeder der uroen, frykten og volatiliteten er borte, og så lenge vi har såvidt høye svingninger og så mye frykt, så er det alt for tidlig å snakke om å være komfortabel.

- Hvor lang er denne tidshorisonten?

- Det kan gå fort. I januar, februar, mars 2009 var det dyp krisefølelse, men i september, oktober, november, var veldig mye optimisme tilbake. Det kan ta lengre tid denne gangen, men vi har sett at det kan svinge fort.

Les også:

- Min største frykt er at folk tror det skal gå bra uansett

Nå samles Norges maktelite

Skagen-forvalter ser lyset for investorene

- Vi føler lettelsen

- Meningsløst å være enten for eller mot konkurranseutsetting

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært