- Vi må begynne å se på mulighetene, ikke bare problemene

Hotellinvestor Petter Stordalen velger å se lyst på tiden som kommer, og har i motsetning til mange valgt å beholde barten godt utover november måned (foto: Scanpix).
Hotellinvestor Petter Stordalen velger å se lyst på tiden som kommer, og har i motsetning til mange valgt å beholde barten godt utover november måned (foto: Scanpix).

Hotelleier Petter Stordalen tror 2012 blir bedre enn 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPERAEN: Hotelleier og milliardær Petter Stordalen ser lyset i enden av tunnelen. Etter å ha hørt om finans- og gjeldskrise nesten sammenhengende siden slutten av 2008 har han rett og slett fått nok.

- Jeg velger å tro at optimismen er på vei tilbake. Nå tror jeg mye er diskontert, og at mange bedrifter har god økonomi. Så nå tror jeg vi må begynne å se på mulighetene, ikke bare problemene, sier han til DN.no under en pause i NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo.

- Jeg tror 2012 blir bedre enn 2011, slår han fast.

- Deler av Europa som vil klare seg ålreit

Stordalen understreker at det fortsatt er store faremomenter i Europa, og tror også, i likhet med de fleste ekspertene, at mesteparten av kontinentet vil måtte tåle en resesjon i første halvår. Men poenget hans er at situasjonen, sett fra et nordisk perspektiv, ikke er så ille.

- Du kan tegne mange scenarier som ikke ser hyggelige ut: Eurokollaps, sammenbrudd av hele EU-samarbeidet, og så videre. Men du må jo velge noen scenarier som er sannsynlige her. Og jeg velger noe mer positivt, og som har noe større sannsynlighet for å inntreffe. Det er at store deler av Europa får en resesjon, og så vil du få deler av Europa som vil klare seg ålreit, sier han.

Fortsatt annerledeslandet

Stordalen tror for eksempel at Sverige vil fortsette å gjøre det bra, og at nabolandet vårt slipper unna den europeiske resesjonen. Og han tror at Norge vil fortsette å være i en særklasse.

- Norge kommer til å fortsette å være annerledeslandet. Vi kommer til å gjøre det bra, med 1,5 til to prosents vekst, mens Sverige får mellom 0,5 og 1,5 prosents vekst. Det er bra.

Derfor mener Stordalen at norske og svenske investorer er i en unik situasjon og må gripe muligheten til å tjene penger.

- Når alle går rundt og snakker om krise, så vil jeg si at det ikke er noen grunn til å gjøre det når du står i Norge eller Sverige. Nå må vi begynne å investere, å få optimismen tilbake, oppfordrer han.

- Nå har jeg gått rundt lenge og hørt om krise, i fire år er vi blitt pepra med det. Og da må du bare bestemme deg. Det gagner ikke meg om jeg òg begynner å tro på de greiene der. Hvis du får sånne krisegreier som får fotfeste i hodet ditt tror jeg det påvirker beslutningene dine.

- Gå mer på restaurant

Han mener at den nære fremtiden også ser bedre ut for folk flest, og at norske forbrukere spesielt er i en meget gunstig situasjon.

- Norge ser bra ut. Det er ingen grunn til at du skal gå mindre på restaurant, kjøpe færre hotellopphold eller vaskemaskiner. Du har det faktisk minst like bra eller bedre enn i 2011. Du kommer sannsynligvis til å få lav rente, og OK reallønnsøkning, sier Stordalen.

- Så du, Petter Stordalen, oppfordrer altså folk til å bo mer på hotell...?

- Haha! Jeg sa: Gå mer på restaurant.

LES OGSÅ:

Rune Bjerke: Lenge til «uroen, frykten og volatiliteten er borte»

Jens Stoltenberg: - Min største frykt er at folk tror det skal gå bra uansett

Stein Erik Hagen: - Vi føler lettelsen

Jens Stoltenberg: - Meningsløst å være enten for eller mot konkurranseutsetting

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært