TEST: Acer Aspire S3

Acer har kastet seg på ultrabook-bølgen

Acer Aspire S3 gjør det godt på de aller fleste områder. Den har samtidig hele 256 GB SSD til 9000 kroner. Foto: Håkon Jacobsen
Acer Aspire S3 gjør det godt på de aller fleste områder. Den har samtidig hele 256 GB SSD til 9000 kroner. Foto: Håkon Jacobsen

Acers ultrabook er for et kupp å regne sammenlignet med konkurrentene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesifikasjoner

Modellnummer: Acer Aspire S3-951-2464G24iss

Skjerm: 13,3-tommer, 1366x768, blank

CPU: Intel Core i5-2467M

RAM: 4 GB

Grafikk: Intel HD 3000

Lagring: 256 GB SSD

OS: Windows 7 Home Premium

Pris: Ca. 8995 kroner

Les flere pc-tester:

Fjærlett ultrabook fra Toshiba

Apple priser seg ut med Macbook Pro 15-tommer

Kvalitets-ultrabook fra Asus

Test av syv små bærbare

Test: Solid og spillvillig ThinkPad

Acer har vært på en litt nedadgående kurve de siste par årene. Markedsandelen har sunket jevnt og trutt , og de klarte heller ikke å imponere oss med sitt tablet-forsøk Iconia A500.

Se terningkast nederst i artikkelen

Sjenerøst

Nå har de kastet seg på ultrabook-bølgen med modellen Aspire S3, en 1,35 kilo tung 13-tommer med relativt gode spesifikasjoner til prisen.

Her får vi nemlig Core i5-prosessor, 4 GB RAM og en SSD-disk på hele 256 GB (215 GB tilgjengelig) til snaut 9000 kroner (i skrivende stund), det samme som konkurrentene Toshiba og Asus stort sett skal ha for en tilsvarende maskin med 128 GB SSD.

Les alle testdetaljer her

Industrielt

Designmessig er det rent, enkelt og detaljfattig. Skjermlokket er laget i aluminium, mens resten av maskinen stort sett består av godt avstivet plast.

Totalt sett gir dette en god kvalitetsfølelse, men vi skulle gjerne sett at skjermhengselen var litt stivere – løfter du maskinen opp, kan du banne på at skjermen faller bakover.

Vekten er for øvrig den samme som på Macbook Air, med 1,35 kilo. Det gjør at den fint kan løftes opp med én hånd, noe vi har begynt å bli godt vant med.

På baksiden

Portene er plassert bak på maskinen, en løsning vi liker fordi det gir mulighet blant annet for HDMI-tilkobling uten noen form for adapter.

Toshiba hadde imidlertid fått plass til ethernet på sin ultrabook, noe vi gjerne skulle sett også på S3, som nøyer seg med to USB-porter, kombinert hodetelefon- og mikrofonport og SD-kortleser.

Det er også litt dårlig at ingen av USB-portene støtter den raskere 3.0-hastigheten.

PÅ BAKSIDEN: ALt utenom kortleser og hodetelefoninngang er plassert på baksiden. Like greit.PÅ BAKSIDEN: ALt utenom kortleser og hodetelefoninngang er plassert på baksiden. Like greit.

Grei skjerm

Skjermen er veldig glossy og har bare en oppløsning på 1366x768, men kan i det minste skilte med god lysstyrke og brukbare innsynsvinkler.

Vi ser en viss antydning til rutenett, men synes likevel Acer leverer en helt gjennomsnittlig skjerm her.

AMD: – Folk flest har ikke råd til en PC til 1000 dollar

God input

Vi liker selve tastene på tastaturet, men Acer har utnyttet plassen dårlig. Piltastene er for eksempel helt minimale, og den ytterste raden til venstre er gjennomgående smalere enn standarden.

Samtidig er det flerfoldige centimeter på hver side av tastaturet, så det burde ikke ha vært umulig for Acers ingeniører å tilfredsstille også litt større fingre.

Samtidig er responsen relativt god, og det er god plass mellom de enkelte tastene, så vi vil nok rangere Acers tastatur godt foran Asus UX31 og marginalt foran Toshiba Z830.

Truffet godt med plata

Pekeplata er av typen uten fysiske taster, men hvor hele plata trykkes ned for å klikke.

Windows-driverne til slike plater har så langt slitt med å holde følge med Apples svært brukervennlige system, men her synes vi faktisk Acer har truffet ganske bra med sin ELAN-plate.

Det går fort å bli vant til både venstre- og høyreklikk, selv om vi fortsatt bommer litt innimellom. Multitouchresponsen er også grei, selv om den ikke helt matcher OS X-responsen for eksempel på tofingerzoom.

Plata er for øvrig romslig og har akkurat passe friksjon, så vi vil gjerne gi Acer litt ros for å ha fått det til.

På linje med resten

Ytelsesmessig er dette, ikke overraskende, stort sett på linje med de andre ultrabookene.

Det betyr god ytelse i de aller fleste oppgaver, godt støttet av en kjapp SSD som scorer solide 34680 i PCMark Vantages harddisktest og 7,9 av 7,9 i Windows Experience Index.

Det betyr også at den håndterer storspill som Civilization 5 og The Elder Scrolls V: Skyrim på en helt grei måte på 1366x768 og med minimalt av grafikkforbedring aktivert.

Vi sammenligner med de andre ultrabookene vi har testet, samt med Samsungs Series 7, et eksempel på en relativt kraftig vanlig laptop i samme prisklasse.

Kjapp

Vi er også imponert over responstiden når vi vekker S3 fra hvilemodus. "Instant" er her absolutt dekkende – det tar bare noen få tideler før maskinen er klar til bruk.

Det gjelder imidlertid bare om maskinen ikke har sovet så lenge. Etter en stund ser den nemlig ut til å gå inn i en dypere dvale, og da tar det en del sekunder ekstra før den er klar.

Holder ut

På batterifronten står det også relativt bra til for Acer. Det 36 Wh store batteriet holder ut i over fem timer med “productivity” i Powermark, mens fire timer og 41 minutter med HD-video også er absolutt godkjent.

Støymessig har de imidlertid en del å gå på. Maskinen forholder seg stort sett meget kjølig gjennom de fleste oppgaver, men vifta slår inn litt raskere enn vi strengt tatt liker – og skrur seg deretter aldri av.

Støyen er heldigvis av den lavfrekvente typen, men likevel er det mer enn vi setter pris på. Den blåser også ekstra godt opp under de tyngste oppgavene.

TEST: Toshiba Z830 – 13-tommer på 1,1 kilo

TEST: Asus UX31 – Lekker, lekker, lekker!

TEST: Macbook Air (2011)

Konklusjon

Acer Aspire S3 er endelig et Acer-produkt vi med hånda på hjertet kan si at vi liker. Den kombinerer smal formfaktor, lav vekt, brukbar ytelse og god batterilevetid med en stor SSD-disk til en noe lavere pris enn konkurrentene.

Asus UX31 har nok litt hvassere design, mer høyoppløst skjerm og litt mindre støy, mens Toshiba har kuttet vekk et par hundre gram ekstra på sin ultrabook.

Samtidig er Macbook Air en svært sterk aktør om dette er størrelsen du vil ha – den har den beste pekeplata og en design som mange liker, men til en drøy tusenlapp ekstra.

Acer-en er uansett en god kombinasjon av mange faktorer, og den har ingen punkter som er så negative at vi kan gjøre noe annet enn å anbefale den.

S3 har for øvrig også en modell med vanlig roterende harddisk, og ikke SSD. Denne koster ikke mer enn cirka 6000 kroner, men da må du gi slipp på en god del responsivitet og sannsynligvis også noe batterilevetid.

Pluss:

  • Tynn og lett
  • Kjapp SSD-disk
  • Bra pekeplate

Minus:

  • Unødvendig aktiv vifte
  • Lav oppløsning på skjermen, veldig blank
  • Litt mye plast

Les alle testdetaljer her

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria
Siste nytt
22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria
Populært