Boligprodusent frykter bråstopp som i Sverige

BREMS: Strengere utlånsregler bremset boligmarkedet i Sverige, mener MWG Homes. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
BREMS: Strengere utlånsregler bremset boligmarkedet i Sverige, mener MWG Homes. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I Sverige gikk antallet bestillinger av boliger fra BWG Homes ned i fjor. Nå frykter finansdirektør Arnt Eriksen i selskapet også for utviklingen i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisveksten og veksten i husholdningenes gjeld kan ikke fortsette, mener Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen. Derfor er det fra 1. desember i fjor innført nye retningslinjer for utlån der bankene som hovedregel skal ha maksimalt 85 prosent, mot tidligere 90 prosent, andel gjeld av boligverdien. I Sverige bråstoppet boligmarkedet da tilsvarende krav ble innført sommeren 2010, ifølge en av Norges aller største boligbyggere (BWG) Homes.

Finansdirektør Arnt Eriksen i (BWG) Homes frykter prisfall i bruktboligmarkedet, noe som i sin tur vil ramme nybyggingen og redusere igangsetting av nye boliger. Noe av effekten Eriksen snakker om kan leses ut av ordreinngangen som (BWG) Homes la frem igår. I Sverige er det bestilt 24 prosent færre boliger i 2011 enn året før. I Norge var økningen fem prosent.

«Større forskjeller på folk»

– Bankene har aldri tapt penger på boliglån. Å regulere et marked som fungerer godt, har sjelden gitt gode resultater. Dette er et grep for å løse et problem som kanskje ikke er noe problem, sier Eriksen til DN.

Han sier den betydelige gjeldsveksten ikke er knyttet til førstegangsbelåning, men at de som har god økonomi har økt belåningen.

Ikke like bekymret i Selvaag

Boligbygger Selvaag Bolig er ikke like bekymret som Eriksen.

– For yngre mennesker og de med innvandrerbakgrunn, som tjener mindre enn etnisk norske, vil dette slå ut. Det blir større forskjeller på folk, sier administrerende direktør Baard Schumann, som ikke tror de nye kravene til egenkapital vil ha noen stor prisdempende effekt.

Banker og eiendomsmeglere deler i hovedsak Schumanns syn på konsekvensene av de nye egenkapitalkravene.

Les også:

Skagen-forvalter ser lyset for investorene

Aksjene som kan stige 100-200 prosent i år

Personlig konkurs etter skattekrav

Frykter gresk konkurs allerede i mars

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært