Statoil håper å kunne skryte av nye gigafunn

Funnene i fjor gjør at Statoil venter å opprettholde produksjonen på norsk sokkel på dagens nivå frem mot 2020 (foto: Scanpix).
Funnene i fjor gjør at Statoil venter å opprettholde produksjonen på norsk sokkel på dagens nivå frem mot 2020 (foto: Scanpix).

Havis. King Lear. Crux. Dette er Statoils tre store forhåpninger i 2012

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis vi ikke beveger oss i retning av nye områder og ikke skaper nye muligheter for denne industrien, risikerer vi å sitte ute på 2020-tallet og bare ha Aldous å skryte av.

Statoils konserndirektør Øystein Michelsen blir ikke lei av å skue tilbake på det «fantastiske året» 2011, som blant annet ga kjempefunnet Aldous/Avaldsnes, men han foretrekker å se fremover mot selskapets store forhåpninger i 2012.

Under en presentasjon av selskapets planer for norsk sokkel i år, sier Statoil seg spesielt spent på tre letebrønner: Havis, King Lear og Crux.

- Stor funnsannsynlighet

Havis ligger bare åtte kilometer fra det store Skrugard-funnet i Barentshavet, og kan allerede gi svar i løpet av noen uker. Boringen startet i desember, og Statoil har tidligere sagt at funnet kan inneholde like mye olje som Skrugard, altså 250 millioner fat.

- Skrugard er ikke bare et isolert funn, det har også potensial for å åpne en ny oljeprovins der oppe. Etter mange år med begrenset suksess har Barentshavet endelig begynt å vise sitt potensial, sier direktør Gro Gunleiksrud Haatvedt.

- Det er stor funnsannsynlighet, så det er klart at vi har stor tro også på det prospektet.

Den andre brønnen bores på King Lear-prospektet i Ekofisk-området, og Statoil håper det vil inneholde minst 100 millioner fat olje. King Lear var allerede utpekt som et av de tre mest spennende prosjektene i 2011. Boringen skulle starte i slutten av året, men er blitt utsatt på grunn av sen riggleveranse.

Den siste brønnen Statoil nevner er Crux i Oseberg-området.

- Det er en veldig spennende brønn å følge opp, som har stort utviklingspotensial, sier Gunleiksrud Haatvedt.

Erstatter produksjonen

Det skal likevel bli vanskelig for Statoil å oppnå like stor suksess som i fjor. For 2011 var et eksepsjonelt år for Norges aller største bedrift. Først kom meldingen om det store Skrugard-funnet i Barentshavet, som siden bleknet i forhold til verdens største funn i 2011, Aldous/Avaldsnes i Nordsjøen. De to funnene kan i beste fall inneholde henholdsvis 500 millioner og 2,6 milliarder fat oljeekvivalenter.

Funnene gjør at Statoil venter å opprettholde produksjonen på norsk sokkel på dagens nivå frem mot 2020, det vil si nesten 1,4 millioner fat oljeekvivalenter per dag, hvorav over halvparten er olje. Dette innebærer 600.000 til 700.000 fat daglig i ny produksjon, påpeker selskapet.

- De siste ti årene før 2011 har vi ikke hatt en ressurstilvekst som erstatter produksjonen. Men 2011 utmerker seg på at vi i dag er i stand til å erstatte produksjonen, sier Gunleiksrud Haatvedt.

- De funnene som vi har gjort i fjor gir et mye bedre utgangspunkt for å nå ambisjonene for 2020 enn det vi hadde ved inngangen av året. Når vi ser på 2011 under ett er det gode grunner til å være mye mer optimistisk enn det vi var for 12 måneder siden, oppsummerer Michelsen.

Investeringene uberørt av euro-uro

Året som kommer vil naturligvis også være svært preget av den videre utviklingen av Skrugard og Aldous/Avaldsnes. Det skal legges planer for driften på feltene, som ventes å kunne begynne i 2017. Planleggingen ventes å ta to år.

Men Statoil understreker også at selskapet vil opprettholde det planlagte investeringsnivået til tross for de svake økonomiske utsiktene i Europa og verdensøkonomien i tiden som kommer.

- Vi skal fortsette å utvinne nye felt, vi skal fortsette leteaktiviteten vår på et høyt nivå, og vi skal fortsette innsatsen for å åpne nye letearealer. Det er viktig, sier Michelsen.

Les mer:

Fra læregutt til internasjonal leder

Statoil finner olje nær Gullfaks Sør

Avaldsnes og Aldous er "unntak"

Statoil jakter på nytt kjempefunn

Her er det neste årets mest spennende letebrønner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært