Russland er største mottaker av norsk fisk

ETTERTRAKTET VARE: Roy Alapnes studerer en laks på samlebåndet hos Flakstadvåg Laks as i Senja. Foto: Scanpix
ETTERTRAKTET VARE: Roy Alapnes studerer en laks på samlebåndet hos Flakstadvåg Laks as i Senja. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

2011 ble det nest beste eksportåret noen gang for norsk sjømat, tross kraftig prisfall på oppdrettslaks. Russland har også seilet opp som det viktigste enkeltmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble det eksportert fisk og sjømat for 53 milliarder kroner. Det er en nedgang på 1,2 prosent, eller 644 millioner kroner fra rekordåret 2010,

viser årsstatistikken fra Norges sjømatråd (tidligere Eksportutvalget for fisk).

Prisfall på laks

Den viktigste årsaken til at verdien av sjømateksporten gikk ned i fjor, er det kraftige prisfallet på oppdrettslaks. Verdien av den norske lakseeksporten gikk ned med 2 milliarder kroner til 29,2 milliarder kroner.

Fjoråret startet med laksepriser på over 40 kroner kiloen, og prisen økte til et rekordnivå på 42,73 kroner i april. Da hadde prisen sammenhengende økt i 41 måneder på rad.

Les også: Russland truer med sanksjoner mot norsk fisk

Det neste halvåret sank prisen med hele 54 prosent til et bunnivå på 23,41 kroner i oktober, for så å ta seg litt opp mot slutten av året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) sier at laksenæringen ikke er overrasket over at prisfallet kom, men kanskje at fallet ble så kraftig.

– Det er nesten naturstridig at disse prisene skulle holde seg. Når nå råvareprisene går ned, er det ikke tvil om at det blir enklere å drive foredling av oppdrettslaks, sier Berg-Hansen til NTB.

Topp i urolig Russland

For første gang er det Russland som betaler mest for norsk fisk. Russland er storforbruker av norsk sild og makrell, men med framveksten av internasjonale matkjeder i storbyene øker også etterspørselen av laks i Russland. I fjor ble det eksportert fisk og sjømat til landet for 5,2 milliarder kroner. Det skjer til tross for at Russland har vært et urolig marked med skiftende rammebetingelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tonnevis av død sild skyllet i land

– At Russland har blitt vårt største enkeltmarked, viser at det er mulig å få inn gode produkter til et marked som ikke har de samme rammebetingelsene som mange andre markeder. Det sier mye om kvaliteten til norsk sjømatnæring, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Imponert

Hun sier hun er mer imponert over at sjømatnæringa samlet holder stillingen godt i 2011 enn hun er over den sterke rekorden som ble satt i 2010. Bakgrunnstallene fra sjømatrådet viser at eksporten øker til de hardest rammede kriselandene i Europa, Portugal, Italia, Hellas og Spania.

– Til tross for en arbeidsledighet på 25 prosent i Spania, kjøper de mer norsk fisk enn før. Det trodde jeg ikke var mulig, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Les også: Røkke-tråler tvinges til kai i fire måneder

Administrerende direktør Terje E. Martinussen understreker overfor NTB at det er norske attraktive produkter som gjør at kriselandene kjøper mer norsk fisk.

– Vi har for eksempel bacalaoen i Portugal, et helt spesielt produkt som portugiserne bare skal ha uansett. Slikt sett er jeg ikke overrasket. Det er stor arbeidsledighet i disse landene, men spørsmålet er om det er de som kjøper norsk fisk, sier Martinussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store bestander

De viktigste fiskebestandene er i særdeles godt hold. Det gjenspeiler seg i eksportverdien av norsk villfanget fisk som i fjor ble på rekordhøye 22 milliarder kroner.Nye eksportrekorder ble satt for sild (4,2 milliarder kroner), makrell (3,5 milliarder kroner), sei (2,2 milliarder kroner) og hyse (1,5 milliarder kroner).

Les flere nyheter