Til kamp mot rekordhøye boligpriser

BEKYMRET: Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen. Foto: Scanpix
BEKYMRET: Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanstilsynet er bekymret for høye boligpriser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å stoppe boligprisveksten er blitt en fanesak for Finanstilsynets sjef Morten Baltzersen, skriver Dagens Næringsliv.

Til tross for nedgang i boligprisene i desember, er direktøren for Finanstilsynet ikke blitt mindre bekymret for boligprisene.

Nå varsler han tilsyn med bankene for å sikre seg at de følger opp nye utlånskrav fra 1. desember om at lån som hovedregel skal gis på 85 prosent av boligverdien, mot tidligere 90 prosent.

Han varsler tilsynsrunder der flere banker vil få besøk. Tilsynets folk vil se på hvordan retningslinjene er implementert og praktiseres, det vil bli tatt stikkprøver av enkeltlån og undersøkt hvilke stresstester av lånekundenes økonomi som er foretatt.

«Ikke bærekraftig»

Baltzersen ønsker ikke å anslå hvilken effekt de nye retningslinjene kan få for boligprisveksten fremover. Men målet er klart:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi ønsker å bidra til er en stabil utvikling i boligprisene og forebygge et sterkt prisfall. Boligprisveksten og husholdningenes gjeldsvekst er ikke bærekraftig. Retningslinjene skal bidra til en mer stabil utvikling over tid. Hvis det skjer et kraftig boligprisfall, er det et uttrykk for at vi har hatt en boligboble. I den grad våre tiltak da vil kunne sies å være feilslått, er det at de kommer for sent. Hvis vi hadde utsatt tiltakene, ville fallhøyden bare blitt enda større, sier han til Dagens Næringsliv.

Vanskeligere

Mens tilsynet er bekymret for bankenes iver etter å gi boliglån, er signalene fra banker og bedrifter at det er stadig vanskeligere å få finansiering.

– Det er en risiko for at bankene skal stramme til for mye i en nedgangsperiode. Hvis smitten fra Europa rammer oss hardt, kan tapene lett øke og bankene kan komme til å stramme inn på kreditten. Det vil forsterke nedturen. Derfor er det viktig nå, mens bankene har god inntjening, å bygge egenkapital for å stå godt rustet til å møte tap, sier Finanstilsynets sjef til DN.

Les også:

Dette kan hindre boligprisvekst

- Vanskelig å se for seg boligprisfall

- Spent på boligprisene neste år

- Den økonomiske boblen Norge har levd i vil sprekke

- Boligen gjør deg aldri mer rik