Rå prisforskjell på mobilsurfing i Europa

DET SKILLER fort flere tusen kroner mellom mobiloperatørene på utenlandssurfing. Foto: Scanpix
DET SKILLER fort flere tusen kroner mellom mobiloperatørene på utenlandssurfing. Foto: Scanpix

Hvis du har valgt et «billig-selskap», kan regningen for mobilsurfing lett bli ni ganger høyere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konkurransen om å gi nordmenn billig mobil i utlandet har hittil vært av den kjedelige sorten. Man kunne velge mellom skyhøye priser fra Telenor , Netcom eller en av aktørene som markedsfører seg som billige. Forskjellene har vært små.

Men nylig slo Netcom til med en prisendring som skaper dramatiske forskjeller i prisene på mobildata i EU-området, og det skaper uro i markedet. DN.no har sammenlignet prisene mellom de største aktørene, og regnestykket viser forbløffende store forskjeller.

– Det er helt urimelig, innrømmer administrerende direktør Arild Hustad i Tele2, som kommer dårlig ut i sammenligningen.

Svært stor forskjell

Klart billigst er nemlig Netcom, som i vårt pakke-eksempel ender på 700 kroner, og har en prismodell som gjør deg nesten immun mot gigantregninger. Etter dem følger Telenor, som er nesten tre ganger dyrere, med 2010 kroner. Men selv dette fremstår som rimelig sammenlignet med ”billigselskaper” som Onecall og Tele2, som begge eies av Tele2, samt Ludomobil. Tele2 og Ludo er syv ganger dyrere enn Netcom, mens Onecall tar ni ganger denne prisen.

– Vi skal ha profitt på disse tjenestene, men ikke superprofitt, sier Hustad, som lover at disse prisene skal bli historie.

Dagensit.no avslørte nylig at norske mobiloperatører i snitt legger på over 150 prosent på utenlandsprisene, og noen ganger mange hundre prosent. På mobildata i EU-området kan de utenlandske operatørene maks kreve 0,5 euro per MB data, men Onecall krever 25 kroner og Tele2 19 kroner av sine kunder. Overfor markedet har aktørene tidligere hevdet at det er de utenlandske aktørene som tar mesteparten av profitten.

Les også:

Skylder på utlendingene - håver inn pengene selv

Føler seg ranet: Nekter å betale før Telenor viser kortene

Priser for mobil-data i EU/EØS-området* (alle tar seg rikelig betalt for småbruk, men særlig Netcom beskytter deg mot store regninger:)

NetcomTelenorTele2Onecall
Vår prispakke** (255,5 MB over ni dager)701201148556388
Snittpris/MB på prispakke**2,77,91925
Pris for 1 MB på en dag25251925
Pris for 2 MB på en dag39493850
Pris for 20 MB på en dag3949380500
Pris for 128 MB på en dag273112924323200

*Utenfor EU-området er prisen ofte over 100 kroner/MB, så pass på!

**Vår eksempelpris tar høyde for varierende bruk og inkluderer dager med forbruk fra 0,5 MB til 128 - med dobling for hvert intervall (0,5+1+2+4+8...+128).

Imun mot gigantregninger

Netcom har nå lagt opp til en pakkeløsning som koster 39 kroner per dag for opptil 20 MB. Etter dette må du ut med ytterligere 39 kroner for 20 nye MB. Telenor har tilsvarende pakke til 49 kroner for 20 MB, men hvis du bruker mer enn dette legger de på 10 kroner per MB, noe som kan bli dyrt for storbrukere.

Vårt priseksempel inkluderer en dag med 0,5 MB data, så åtte doblinger opp til 128 MB per dag. Dette er høyere forbruk enn de fleste har, påpeker informasjonssjef Anders Krokan i Telenor. Og hvis de to høyeste forbruksdagene fjernes fra regnestykket synker forskjellen mellom Telenor og Netcom fra tredobling til 50 prosent dyrere, mens forskjellen opp til de andre ikke endres så mye. Vi har inkludert høyt forbruk fordi enkelte kunder opplever gigantregninger etter uhell, og trygghet er viktig.

– Dette bør føre til økt bruk, ellers er det et forferdelig businesscase, sier Øyvind Vederhus i Netcom, som også håper å få nye kunder på priskuttet.

Klare for kamp?

Det er imidlertid ikke sikkert Netcom får beholde prisforspranget. Tele2 lover at de nå vil stå på for å få ned prisene og være med på å drive konkurransen videre.

– Vi vet at alle etterspør datatilgang, og du skal kunne lese avisen eller e-posten din på en fransk flyplass uten å sitte med en klump i halsen, sier Hustad.

Telenor mener Netcom kommer godt, men sent. For Telenors første surfepakker for Europa kom for allerede halvannet år siden.

– Inntil NetCom kom med sitt nye tilbud, var de opptil 90 prosent dyrere enn oss på dataroaming i EU. Vi må bare rose vår konkurrent for endelig å ha endret på dette. Samtidig vil jeg nevne at Telenor vil forbedre vårt roamingtilbud, men ønsker ikke nå å forskuttere hva vi etter hvert kommer med, skriver informasjonssjef Anders Krokan i en epost.

Konkurransen har vel å merke ikke nådd alle deler av markedet ennå. På taletjenester og SMS ligger alle norske aktører rundt maksprisen EU har satt, og utenfor Europa koster en MB gjerne over 100 kroner – og noen minutters surfing kan koste deg tusenlapper. Telenor og Netcom har vel og merke sperrer på 500 kroner som brukeren selv må låse opp.

Les også:

Skulle kostet 52 øre - selges for 90 kroner

Mobil skal bli like billig i Spania som Norge

Verdens dyreste sekund

EU kjefter på mobiloperatører

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært