Laveste forventningsindeks i norsk industri på over to år

ORDREINNGANGEN falt dramatisk i fjerde kvartal. Foto: Hydro.
ORDREINNGANGEN falt dramatisk i fjerde kvartal. Foto: Hydro.

Et dårlig eksportmarked førte til at ordreinngangen falt dramatisk i fjerde kvartal, melder Fokus Bank.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk PMI, som måler aktivitetsnivået i norsk industri, falt i desember til sitt laveste nivå på over to år. Indeksen ble målt til 46,6 i årets siste måned, mot 48,5 i november, og har ikke vært lavere siden oktober 2009, melder Danske Markets tirsdag.

«Utviklingen i PMI tyder nå på et fall i industriaktiviteten i fjerde kvartal», skriver banken i en pressemelding, hvilket bekrefter antakelsene fra forrige måned.

Dramatisk ordrefall

Sjeføkonom Frank Jullum skriver at det er først og fremst ordreindeksen som trekker ned, selv om også produksjonsindeksen faller. Mens produksjonsindeksen faller under 50 for første gang siden november 2009, faller ordreindeksen helt ned til 40,8 i desember, det laveste nivået siden august 2009.

«Tallene tyder på at ordreinngangen falt dramatisk i fjerde kvartal. De ikke-sesongjusterte tallene viser at det er særlig et fall i indeksen for ordreinngang fra eksportmarkedet som trekker ordreindeksen ned», skriver Jullum.

Det er nå kun fem prosent av bedriftene som melder om økt ordreinngang i desember.

«Vi må tilbake til mars 2009 sist det var så mange bedrifter som meldte om lavere ordreinngang fra eksportmarkedene», skriver sjeføkonomen.

Mot fall i industrisysselsetting

Sysselsettingsindeksen var uendret på 44,7 i desember, hvilket peker mot et fall i industrisysselsettingen, skriver Danske Markets videre.

«De ikke-sesongjusterte tallene viser at fallet i indeksverdien først og fremst skyldes at flere bedrifter nå melder om redusert bemanning. Hver fjerde bedrift varsler nå færre ansatte, som er den høyeste andelen siden januar 2010», heter det i pressemeldingen.

Les også:

Blod, svette og tårer i Silicon Valley

Priset inn alt for mye frykt på Oslo Børs

- Fallet vil akselerere

Så mye koster kaffen etter euroen

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært