Dette kan hindre boligprisvekst

EIENDOMSMEGLERNE mener det er feil medisin å stramme inn retningslinjer for utlån. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
EIENDOMSMEGLERNE mener det er feil medisin å stramme inn retningslinjer for utlån. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mye tyder på at boligprisene skal fortsette opp, opp, opp i 2012. Men det finnes flere usikkerhetsmomenter som trekker i motsatt retning, advarer ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mange av de grunnleggende forutsetningene for fortsatt sterk prisvekst er intakt - med lav arbeidsløshet, god utvikling i disponibel inntekt, lav sentralbankrente, befolkningsvekst og lavt tilbud av boliger i markedet, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Boligprisene falt med 1,5 prosent i desember sammenliknet med november, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Men korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,5 prosent høyere enn i november. Det vil si at den underliggende prisutviklingen i desember var positiv.

Mange usikkerhetsmomenter

Boligprisene er nå 8,5 prosent høyere enn i desember 2010.

Les: Tror boligprisene skal opp 5 prosent i 2012

Men usikkerhetsmomentene er mange:

– Konjunktursvekkelsen internasjonalt sammen med gjeldsuroen i Europa kan smitte innenlandsk økonomi gjennom lavere aktivitet i næringsliv og dermed økende arbeidsløshet, og svekkede muligheter til hensiktsmessige finansiering for finansinstitusjonene. Begge forhold vil kunne bidra til å svekke etterspørselssiden i boligmarkedet, sier Leif J. Laugen.

Prisdempende

To andre forhold vil også få en direkte konsekvens for henholdsvis etterspørselen etter boliger og tilbudet av boliger over tid. Dette vil virke prisdempende:

* Tilstrammingen i finansinstitusjonenes boliglånspraksis vil begrense kredittveksten og derfor redusere etterspørselen etter boliger fra en viktig kjøpergruppe.

* Lavt salg av nye boliger i årene 2008-2010 har medført liten tilførsel av frigitte bruktboliger for salg de siste årene. Den tiltakende økningen i salg og etterfølgende ferdigstillelse av nye prosjekter vil over tid øke utbudet av bruktboliger for salg. Dette vil bidra til å dempe prisutviklingen noe, selv om vi kommer fra et svært lavt nivå.

– Feil medisin

Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund er skeptisk til at Finanstilsynets avgjørelse om innstramming av lån.

– Jeg tror dette er feil medisin. Nok boligbygging er det sentrale her. De nye innstrammingsreglene vil ramme førstegangskjøpere hardt og stenge mange ute fra markedet, for det er ikke så mange som har 15 prosent egenkapital. I stedet presses de over i et stramt leiemarked som bare vil bli enda strammere i 2012. Jeg er redd vi vil få se en kraftig økning i leieprisene i år. Er det virkelig god samfunnsøkonomi å presse unge førstegangskjøpere over i et sånt marked? spør Dreyer.

Les også:

Prisene steg i borettslag

Tabell: Sjekk boligprisene der du bor

- 12 prosent dyrere å leie bolig

- Spent på boligprisene neste år

Flere tror boligprisene skal falle

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært