Smørkrisen er ennå ikke avblåst

KRISEN HOLDER FRAM: Ingen grunn til å være smørblid ennå. Foto:
KRISEN HOLDER FRAM: Ingen grunn til å være smørblid ennå. Foto:

Jommen sa vi smør. Meierikonsernet Tine varsler at smørmangelen fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi gjorde en vurdering 16. desember hvor produksjon, antatt tilgjengelighet på vare og etterspørselen de første ukene på nyåret ble vurdert. Det ble da antatt at det vil være underdekning en stund utover i januar, sier Øystein Knoph i Tine til Dagbladet.

Tine produserer eget smør og har dessuten ansvar som markedskontrollør. Det betyr at Tine har ansvar for at det er nok smør i norske butikkhyller. Landbruksminister Lars Peder Brekk ga før jul Tine kjeft for at konsernet ikke klarte å skjønne at krisen smurte seg utover land og strand.

Les også: Ingen kvotegrense for smør på harrytur

Statens landbruksforvaltning har på grunn av Tines spådommer om fortsatt smørmangel utover i januar, forlenget perioden med nedsatt tollsats på smør i enda en måned.

Men det betyr ikke at butikkhyllene plutselig blir overfylte av smør. Tines lille konkurrent Synnøve Finden ga før jul riktignok smøring til lavkarbisene rundt omkring i landet, og til de som måtte finne på å bruke ekte smør i julebakst, og importerte 260 tonn fra utlandet. Dette kunne Synnøve Finden gjøre fordi meieriet har opsjon på smørimport. Men administrerende direktør Lars Tretteteig sier at smørkrisen for hans del nå er over.

Les også: Russer tatt med 90 kilo smuglersmør

– Vi driver egentlig ikke med import av smør, sier han.

Deler av smørpartiet som Synnøve Finden importerte i desember, er fortsatt på vei ut i butikkene.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden