Flere tror boligprisene skal falle

48 prosent tror boligprisene skal videre opp, 15 prosent tror de skal ned. Foto: Colourbox.com
48 prosent tror boligprisene skal videre opp, 15 prosent tror de skal ned. Foto: Colourbox.com

- Mange har blitt påvirket av den finansielle uroen, mener meglertopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror mange har blitt påvirket av den finansielle uroen, og dermed blir flere «pessimister» med hensyn til boligprisene, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus til DN.no.

Selv om det fortsatt er en kraftig overvekt av folk som venter økende boligpriser de neste 12 månedene, faller nå forventningene til det laveste nivået målt i 2011.

Det viser årets siste utgave av rapporten Boligmeteret, som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1.

Mens 48 prosent tror prisene skal videre opp, og 37 prosent tror prisene vil holde seg i ro, forventer 15 prosent nå prisfall det kommende året. Ikke siden begynnelsen av 2009 har like mange trodd at prisene skal peke nedover.

Ikke overraskende kanskje, har folk bosatt i Oslo og Akershus de høyeste prisforventningene.

Nymark presiserer at undersøkelsen ble gjennomført rett før Norges bank satte ned renten.

– Mer moderat prisstigning

– Jeg tror vi får et godt boligmarked i 2012, men jeg vil tro at prisstigningen blir noe mer moderat enn det vi har sett i 2011, sier Nymark.

Og Norges befolkning har fortsatt tro på god driv i bolighandelen. For andelen som vil kjøpe bolig før de selger stiger litt i desember, samtidig som andelen som vil selge først går noe tilbake fra sitt høyeste-2011 nivå i november.

«Kjøpe eller selge først?» er et spørsmål som måler graden av usikkerhet i boligmarkedet. Jo flere som ønsker å selge før de kjøper, jo tregere vil markedet være.

Da boligmarkedet var helt på felgen før jul høsten 2008 oppga under ti prosent at de ville kjøpe bolig først - nå tar 29 prosent sjansen på å sitte med to boliger.

Andelen som vil selge først har gått fra 70 prosent til 46 prosent i samme periode.

Tror på bedre privatøkonomi

Boligmeteret for desember viser også en grunnleggende positivitet i forventningene til utviklingen i norsk økonomi - på tross av noe økende usikkerhet blant nordmenn. Forventningene til egen økonomi de neste 12 måneder steg tydelig i desember.

26 prosent tror de er bedre stilt om 12 måneder, mens 12 prosent tror de får dårligere økonomi. 57 prosent venter ingen endring.

Forventningene til høyere renter har gått tydelig tilbake siden november. Nå tror 41 prosent at rentene skal opp, mens 13 prosent tror på lavere rente. 40 prosent tror renten kommer til å ligge i ro.

Forventningene til økt arbeidsledighet stiger noe og er på sitt høyeste nivå så langt i 2011. Nå tror 44 prosent at ledigheten stiger de neste 12 månedene. Andelen har økt hver måned siden august 2011.

Les også:

Mot jubelår og velfylte lommer

- Bedre å legge investeringen i bolig enn i madrassen

- Boligrente på 2,5-3 prosent til sommeren

Les flere nyheter her

Personvernpolicy