Finansministeren tror 2012 blir bedre enn fryktet

FORBEREDT: Finansminister Sigbjørn Johnsen sier at regjeringen skal ha tiltak klare dersom krisen forverrer seg. Foto: Scanpix.
FORBEREDT: Finansminister Sigbjørn Johnsen sier at regjeringen skal ha tiltak klare dersom krisen forverrer seg. Foto: Scanpix.

Ser tegn på at markedene stabiliserer seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har tegnet tre scenarier for hvordan Norge kan bli rammet hvis krisen i eurolandene forverrer seg, men han tror likevel 2012 kan overraske positivt, skriver Dagens Næringsliv.

– 2012 kommer til å bli et utrolig spennende år. Det er fortsatt preget av stor usikkerhet der ute. Jeg har tro på at en kanskje kan få en overraskelse i den forstand at det går bedre enn mange har fryktet, sier Johnsen til DN.

God styringsfart

Han viser til at Den europeiske sentralbanken har tilført likviditet i stor skala, og at det er noen tegn på at markedene stabiliserer seg.

– En må tro på at politikken virker. Hvis en ikke tror på det, da er en ille ute, sier finansministeren.

Og så langt administrerer Johnsen en økonomi som fortsatt har god styringsfart.

Han påpeker imidlertid at situasjonen kan forverre seg, og han forsikrer at regjeringen har en veldig høy beredskap og er godt forberedt hvis det blir nødvendig med tiltak, slik den gjorde etter krisen i 2008.

Slik kan Norge bli rammet

Sigbjørn Johnsen sier til Dagens Næringsliv at regjeringen har diskutert tre ulike scenarier for hvordan Norge kan bli rammet hvis krisen forverrer seg:

* At eksportindustrien rammes enda hardere. - Da må en ha et øye både for kortsiktige tiltak og for tiltak som på lengre sikt kan styrke omstillingsevnen. Det er viktig. Noe av det viktigste vi kan bidra med fra politisk side er å bygge opp under omstillingsevnen.

* At finansnæringen rammes gjennom strammere kredittilførsel. – Den andre måten Norge kan rammes er at det skjer ting i internasjonale finans- og kredittmarkedet som gjør at det slår inn i finansnæringen. Der er det Norges Bank som har førstelinjeforsvaret.

* At oljeprisen faller.

Skal ha tiltak klare

Hvis Europa trekker seg for mye sammen, rammer det hele verdensøkonomien og da kan det ramme Norge både direkte og indirekte ved at lavere vekst i Kina og India slår ut på oljeprisen. Isolert sett for budsjettet har det mindre betydning fordi vi skiller inntektsstrømmen og hva vi bruker. Men over tid kan det bety at oljeindustrien rammes.

– Hva slags tiltak konkret dreier det seg om?

– Jeg har ikke lyst til å si det, men dette jobber vi med. Hvis vi skulle havne der at det blir nødvendig å handle, skal vi ha tiltakene klare.

Les hele intervjuet med Sigbjørn Johnsen i Dagens Næringsliv onsdag.

Les også:

- Norge risikerer å bli et nytt Sveits

Johnsen: - Vi må holde tilbake

- Eurolandene må få fart på veksten

- Problemet med Norge er at det ikke er noen problemer

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter

Les andre nyheter her

Personvernpolicy