Flere vil ha hytte på fjellet

DRØM FOR MANGE: Det er stor økning i antall husstander som sier de planlegger å kjøpe fjellhytte, viser Boligmeteret til Sparebank 1. Foto: DN.no
DRØM FOR MANGE: Det er stor økning i antall husstander som sier de planlegger å kjøpe fjellhytte, viser Boligmeteret til Sparebank 1. Foto: DN.no

Markedet for fritidsboliger blir stabilt neste år - men leiligheter og fjellpalass vil slite, mener ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember går 86.000 husstander med planer om å realisere hyttedrømmen, mot 65.000 i september.

Det viser årets siste utgave av rapporten Boligmeteret, som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1.

- I samme periode øker interessen for hytter på fjellet betydelig, der antall husstander som planlegger å kjøpe denne typen hytter øker fra 7.000 i september til over 30.000 i desember, sier administerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

Gjennomsnittsprisene for fritidseiendommmer lå nesten 8 prosent høyere enn tilsvarende kvartal i fjor - og prisutviklingen har vist en stigende trend i hele perioden foruten en mindre nedgang i 2010.

- Et stabilt marked

Eksperter DN.no har snakket med tror på en grei utvikling generelt i fjellet - med enkelte unntak.

- Omsetningen av hytter i Norge vil nok fortsette å være relativt flat i 2012, mener hyttemegler Tore Rugsveen i DNB eiendom Lillehammer.

For første gang har markedet i år opplevd at det butter litt i salget, men de fleste hytteeiere har god tid, og kan avvente salget. Dette er et sunnhetstegn, mener han.

- Det virker som om den korreksjonen vi fikk etter finanskrisen i 2008 har gitt oss et stabilt marked, sier Rugsveen.

- Må vel snart komme en opptur

- Steder som kan tilby snøsikkerhet blir mer og mer populære, sier hyttemegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Geilo.

Han tror områder hvor det vanligvis snør tidlig vil bli prisvinnerne i 2012. Derfor har Haatuft tro på områdene Geilo og Hafjell neste år.

- Behovet for en året rundt-sesong blir også viktigere for hvert år, sier Haatuft.

Et annet kriterium flere har er at det skal være muligheter for å stå på langrenn, så vel som alpint, mener han.

Haatuft mener at måten mediene fremstiller de økonomiske krisene i Europa vil påvirke kjøperne, men tror ikke på noe betydelig utslag han heller.

- Jeg tror folk er lei av å være pessimistiske, det må vel snart komme en opptur, tror jeg mange tenker, sier Haatuft.

- Nedgang for luksus

Siden starten av 1990-tallet har antallet bygde hytter doblet seg, og i dag bygges det rundt 5.000 hytter hvert år, viser tall fra Prognosesenteret.

- Hyttemarkedet er generelt stabilt, og det virker som det bygges nok hytter, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Derfor tror han verken salget eller produksjonen av hytter vil gå ned på tross eurokrisen. Bare luksushyttesegmentet vil oppleve prisnedgang, mens prisen på familiehytter med prisantydning på mellom 2-3 millioner kroner vil gå noe opp i pris, mener han.

Ifølge Boligmeteret blir hyttebyggingen slik de neste årene:

* 2011 +1 prosent igangsatt bruksareal, 570’ m2

* 2012 +5 prosent igangsatt bruksareal, 600’ m2

* 2013 +4-5 prosent igangsatt bruksareal, 630’ m2

Brukboligpriser driveren

Ifølge rapporten er bruktboligprisene i Norge trolig den viktigste enkelt driveren for etterspørselen etter fritidsbygg. Hovedbegrunnelsen for dette er at vekst i boligprisene generer egenkapital som kan benyttes som lånesikkerhet ved kjøp av fritidsbolig. De økte boligprisene vi nå opplever i Norge er imidlertid igjen en konsekvens av utviklingen i mer generelle konjunkturforhold, påpeker rapporten.

Usikkert leilighetsmarked

- Markedet for leiligheter i fjellområdet er helt dødt, sier Øye.

Han tror at usolgte leiligheter fortsatt vil stå tomme neste år, det er Haatuft og Rugsveen uenige i.

- Vi selger på alle segmenter, også leiligheter, sier Haatuft.

Han mener at leilighetsmarkedets utvikling vil være lik det øvrige hyttemarkedet, men at det aldri igjen vil komme på samme nivå som i 2007.

Rugsveen mener at hytteområdet Hafjell vil oppleve vekst i leilighetssalget på grunn av PASAB (Stordalen/Buchardt), Investinor og DNBs reiselivskonsern Alpinco, som nylig ble etablert i området.

Les også:

Spår lavere boligprisvekst neste år

Fikk millionerstatning for feil på fjelluksus

Slik bør du investere i 2012

Dette er verdens 6. største økonomi

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les andre nyheter her

Personvernpolicy