Test av nettbrett for stua

DE TRE BESTE nettbrettene konkurrerte om å være best på tilkobling til TV. Foto: Mobilen.no
DE TRE BESTE nettbrettene konkurrerte om å være best på tilkobling til TV. Foto: Mobilen.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi tester Apple iPad 2, Samsung Galaxy Tab 10.1 og Asus Transformer Prime

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste året det blitt stadig vanligere å kunne koble nettbrett og mobiltelefoner til TV-en i stua. Vi har satt markedets tre beste nettbrett på prøve.

Nettbrettene det dreier seg om er Apples iPad 2 , Samsungs Galaxy Tab 10.1 og splitter nye Asus Transformer Prime.

Vi koblet alle brettene til en stor flatskjerm og testet hvor godt tre viktige funksjoner fungerte.

For hvert nettbrett startet vi med den vanlige nettleserytelsen. Vi vurderte brukeropplevelse og hastighet. Det neste vi kikket på var videostøtte og bildekvalitet. Helt sist kjørte vi spillet Shadowgun på alle nettbrettene. Det er et av de mest påkostede og mest tungdrevne spillene for mobile plattformer som fins i dag.

Samsung Galaxy Tab 10.1

Akkurat som den første utgaven av Galaxy Tab må Galaxy Tab 10.1 ha overgang for å få HDMI-utgang som kan kobles til flatskjermen. Dette nettbrettet krever dessuten at du har strøm tilkoblet for å få bildet ut på storskjerm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruker du den vanlige overgangen innebærer det at du har en liten kabelsalat allerede før du får skrudd på TV-en. Det er også mulig å kjøpe en krybbe som du kan montere fast ved siden av TV-en. Begge deler betyr at du får begrenset bevegelsesfrihet om du vil holde nettbrettet under bruk.

Kvaliteten på bildet som blir overført er god, selv om overgangen vi brukte ikke fungerte helt knirkefritt. Vi tar et lite forbehold for at det kan ha påvirket brukeropplevelsen noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettleseren fungerer greit på den store skjermen, men hastigheten går ned noe i forhold til det vi er vant til med bare Galaxy Tab 10.1 på egen hånd. Alt i alt er det en helt grei opplevelse vi får fra nettleseren i Galaxy Tab 10.1 – men vi er ikke helt fornøyde.

God på video

På videofronten står det bedre til. Her er Galaxy Tab 10.1 i stand til å spille mange formater. I videobiblioteket ergres vi litt over at den lager minibilder til videoformater den ikke støtter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så godt som alle videoene som ligger på nettbrettet vises, men kun omtrent halvparten lar seg spille. Det er likevel et forholdsvis godt resultat. Galaxy Tab 10.1 klarer greit å håndtere DivX og WMV, i tillegg til det mobile standardformatet MP4.

Med en videospiller fra Android Market kan vi utvide støtten for filformater, men de fleste høyoppløste videoer vi forsøker å spille hakker. Det kommer av at avspilleren er dårligere optimalisert for maskinvaren. Den innebygde spilleren vil alltid være raskere, selv om den kanskje ikke støtter like mange formater.

Spill

Vi kjørte Shadowgun på Galaxy Tab 10.1 og fikk relativt god grafikk ut på storskjermen. Vi støtte likevel på problemer.

Underveis i spillingen sluttet kontrollene å fungere med ujevne og korte mellomrom. Det var så godt som umulig å kontrollere spillfiguren. I et skytespill er presisjon veldig viktig, og så fort du mister kontrollen over spillfiguren er det alltid en fiende i kulissene som kan utnytte det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spillopplevelsen på Galaxy Tab var svært frustrerende og helt enkle utfordringer i spillet ble vanskelige av at kontrollene sluttet å virke.

Shadowgun er et av de mest krevende spillene du kan installere. Spillopplevelsen med Galaxy Tab 10.1 er langt bedre i mindre krevende spill.

Les hele testen av Samsung Galaxy Tab 10.1

Apple iPad 2

Apples iPad 2 krever overgang til HDMI for at du skal få bildet ut på storskjerm. I motsetning til Samsungs nettbrett behøver du ikke å koble til strøm for at overgangen skal virke.

Nettleseren fungerer superraskt og godt på TV-skjermen. Her merker vi ingen problemer med hakking eller at nettleseren stopper opp. Enkelt og greit en god brukeropplevelse.

Det eneste vi ergrer oss over med nettsurfing på storskjerm fra iPad 2 er at bildet ikke blir helt tilpasset skjermen. Vanligvis kan TV-en hjelpe til noe med skalering av bildet, men her måtte vi leve med sorte kanter rundt bildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kresen men grei videospiller

iPad 2 støtter svært få videoformater. De den støtter fungerer imidlertid svært godt og uten hakking. Selv video av svært høy kvalitet fungerer godt.

Videospilleren her sender også bildet ut med riktig oppløsning for TV-skjermen. Det betyr at de sorte stripene rundt skjermbildet blir et mindre problem. Mange filmer har riktignok sorte striper over og under bildet som det kan være vanskelig å bli kvitt.

Apples nettbrett funker ikke så godt når det kommer til de vanligste typene video du har på harddisken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mulig å laste ned videospillere fra applikasjonsbutikken App Store. Disse spillerne spiller greit videoformater som WMV, DivX eller h.264 i MKV-filer. Problemet er at høyoppløst materiale ikke fungerer i disse spillerne.

For å spille video på iPad 2 er du altså i svært mange tilfeller nødt til å bruke tid på å kode om videofilen du skal se. iPad 2 fungerer altså ikke godt som medieboks, med mindre du bare har Apples støttede filformater på harddisken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

God spillopplevelse

Da vi satte i gang Shadowgun på iPad 2 kom de sorte stripene rundt skjermen tilbake. Det virker som om det kun er på høyoppløst video iPad 2 får til å gi et skjermbilde som er tilpasset storskjerm via HDMI-kontakten.

Spillet i seg selv er detaljert og fint, og enkelt å styre. Her støtte vi ikke på problemet med kontrolleren som Galaxy S II ga oss.

Dette fungerer altså helt greit, men på grunn av den store, klumpete HDMI-overgangen er det ikke optimalt å spille spill fra iPad 2 på storskjerm.

Les hele testen av Apple iPad 2

Asus Transformer Prime

Asus Transformer Prime kobles til storskjermen med en Micro HDMI-kontakt. Denne standarden har etter hvert blitt vanlig, og det har blitt enklere å tak i kabler med Micro HDMI i ene enden og vanlig HDMI i den andre. Her behøver du altså ikke krybbe eller overgang for å gjøre skjermbildet stort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettleseren fungerer utmerket på storskjermen, og vi ser ikke spor til hakking eller andre problemer. Transformer Prime støtter flash, men for å få best mulig ytelse og en mest mulig lik sammenlikning med de andre brettene har vi skrudd av støtten under testen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begrenset videostøtte, men det gjør ikke noe

Videospilleren som følger med Transformer Prime har mye til felles med den du finner i Apples iPad 2. Den støtter ikke så mange formater, men de den støtter fungerer den godt på.

Video i full HD-oppløsning er ikke noe problem for den innebygde spilleren.

De fleste av oss har likevel video i et utvalg ulike formater. Enten det er snakk om video som er hentet fra internett, eller fra ulike kamera og mobiltelefoner.

Akkurat som med iPad 2 kan du laste ned alternative videospillere til Asus Transformer Prime. Det gjør at også denne er i stand til å ta de fleste formater med litt hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den store forskjellen her er at nedlastede videospillere fungerer utmerket også med høyoppløst video. Transformer Prime er så kraftig at den ikke har problemer med å vise video i full HD med alternative spillere. Dette gjelder så godt som alle de vanlige formatene du kan støte på i dag.

Transformer Prime egner seg svært godt som en medieboks foran TV-en.

Fantastisk på spill

Shadowgun kjørte uten noen problemer på Transformer Prime. Vi hadde ingen problemer med kontrollene, og grafikken holder høy kvalitet.

Selv om Transformer Prime ikke bruker overgang for HDMI-kontakten er det litt klossete å spille på nettbrettet mens det er koblet til TV-skjermen.

Her er det kjempenyttig at Transformer Prime og Tegra 3-plattformen støtter de fleste vanlige håndkontrollere. Xbox 360-kontrolleren kan brukes enten med kabel eller USB-mottaker. Kontrolleren fra PlayStation 3 kan også brukes, men foreløpig bare med kabel. I den kommende oppdateringen til Android 4.0 skal du kunne koble PS3-kontrolleren til brettet trådløst.

Bedre presisjon enn med en fysisk kontroller får du ikke. Dermed kan Transformer Prime også fungere godt som en spillmaskin i stua.

Les hele testen av Asus Transformer Prime