Fikk millionerstatning for feil på luksus i Kvitfjell

Kjøperne fikk en erstatning på 4,6 millioner kroner, pluss forsinkelsesrenter (foto: Kvitfjell Lodge).
Kjøperne fikk en erstatning på 4,6 millioner kroner, pluss forsinkelsesrenter (foto: Kvitfjell Lodge).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eierne i luksusprosjektet Kvitfjell Lodge måtte punge ut av egen lomme for å gjøre leilighetene brannsikre og beboelige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fritidsboligkomplekset Kvitfjell Lodge med arkitekttegnede leiligheter i tre, stein og glass skulle skape den ultimate luksusdestinasjonen på Kvitfjell. Men prosjektet som skulle dra assosiasjoner til Colorado og Aspen har vært hjemsøkt av omfattende problemer.

Byggearbeidene ble påbegynt høsten 2006, og pågikk frem til november 2008. Så rammet krisen i hyttemarkedet både utbyggerselskapet Kvitfjell Lodge og entreprenøren Timberland Tradisjonslaft, som begge gikk konkurs i 2009.

Opprinnelig var planen å bygge åtte bygninger med til sammen 60 leiligheter. Til slutt endte det opp med fem bygninger med til sammen 43 leiligheter, på vestsiden av Kvitfjell.

Fikk ikke bruke leilighetene

I mars 2009 avholdt Ringebu kommune et tilsyn av prosjektering og utførelse av branntekniske forhold.

I tilsynsrapporten fra Ringebu kommune ble det stilt en rekke spørsmål ved brannprosjekteringen. Det ble varslet om at gitte ferdigattester og midlertidige brukstillatelser ville bli trukket dersom kommunen ikke mottok tilstrekkelig dokumentasjon fra ansvarlige foretak i prosjektet for at tiltaket var prosjektert og utført i henhold til plan- og bygningsloven og tilhørende forskrifter. Slik dokumentasjon kunne ikke fremskaffes og dermed ble ferdigattester og midlertidige brukstillatelser trukket i mai 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed kunne ikke eierne lenger bruke fritidsboligene.

I løpet av høsten 2009 og vinteren 2010 ble det avdekket at Timberland Tradisjonslaft hadde begått en rekke prosjekteringsfeil. Det forelå blant annet ulike mangler i forhold til lovgivningens krav knyttet til brannsikkerhet, lydisolasjon og sikkerhet i bruk. Dermed måtte store deler av prosjektet omprosjekteres, og det måtte foretas omfattende utbedringsarbeider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidene ble utført i løpet av høsten 2010 og vinteren 2011, og fritidsboligene kunne endelig tas i bruk igjen i løpet av vinteren 2011.

Må punge ut over fem millioner

Eierne måtte selv betale for å utbedre alle manglene.

I tillegg har sameiet også dekket kostnadene til prosjektering, prosjektledelse og byggeledelse.

Eierne krevde i Oslo tingrett erstatning for en del av de kostnader sameiet har pådratt seg som følge av entreprenørens prosjekteringsfeil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Timberland Tradisjonslaft hadde tegnet forsikring hos SpareBank 1 Skadeforsikring, og sameiet mente Sparebank 1 Skadeforsikring AS var ansvarlig for inntil ni millioner kroner med tillegg av renter.

I domslutningen ble SpareBank 1 Skadeforsikring dømt til å betale saksøkerne 4,6 millioner i erstatning med tillegg av forsinkelsesrente, samt saksomkostninger på nesten 700.000 kroner.

Les også:

Kutter prisen på Geilo-luksus

Fredriksens luksusleilighet er solgt

Så mye dyrere ble nye boliger i 2011

Slik skal det bli slutt på boligmangelen