Vi vil betale mer for å bo grønt

FREMTIDEN?: Det energieffektive bygget Lilleborg C1 er bygget med støtte fra statsforetaket Enova. Foto: NCC
FREMTIDEN?: Det energieffektive bygget Lilleborg C1 er bygget med støtte fra statsforetaket Enova. Foto: NCC
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av fire nordmenn er villige til å betale mer for en energieffektiv bolig i fremtiden, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av fire er villige til å betale mer for en energieffektiv bolig, viser en internasjonal undersøkelse gjennomført av boligbyggeren NCC. Like mange nordmenn svarer det samme på en undersøkelse NCC gjennomførte blant besøkende på forbrukermessen Bygg Reis Deg i oktober.

- Dette bekrefter en trend vi har sett en stund. Nordmenn ønsker å bo i miljøvennlige og energieffektive boliger, og de er villige til å betale mer for dette, sier administrerende direktør i NCC Bolig, Johan Brun, til DN.no.

Vil betale mer

Ifølge den internasjonale undersøkelsen er 58 prosent av de norske forbrukerne villige til å betale inntil ti prosent mer, og hele 35 prosent mer enn ti prosent ekstra for en energieffektiv bolig.

- Ved å bygge etter en slik standard, snevrer man inn markedet litt. Det er ikke over alt og i like stor grad det blir godt mottatt, men vi mener det er viktig, og at det er fremtiden å bygge energieffektivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruun er sikker på at fremtidige kjøpere av brukte boliger også vil stille krav om at boligen er bygget miljøvennlig og energieffektiv. Dermed vil miljø bety noe for hvilken pris man i fremtiden oppnår på brukte boliger, mener han.

Satser på miljø

NCC Bolig har innført en miljøstrategi for fremtidige boligprosjekter, den såkalte Grønn Standard. Foreløpig er bare ett prosjekt bygget etter denne standarden. Lilleborg C1 i bydel Sagene i Oslo er bygget med støtte fra statsforetaket Enova, et støtteprogram og en pådriver for en miljøvennlig energiomlegging av private og offentlige virksomheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det å få støtte, slik vi har fått fra Enova på Lilleborg, hjelper på muligheten til å få til dette. Men med et generelt krav vil støtten forsvinne, og da vil det bli vanskeligere. Det kan bli en utfordring å tilfredsstille boligbehovet ved ytterligere kostnadsdrivende krav til boligbygging.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grønn Standard innebærer blant annet at yttervegger og vinduer har ekstra høy isoleringsevne. Leilighetene er i utgangspunktet ikke priset høyere på grunn av energieffektiviteten.

- Vi markedsfører med at bygget er energieffektivt, så vi får nok litt igjen for det. Men om vi får full dekning for det, er jeg ikke sikker på.

Forbereder seg på nye krav

Grønn Standard stiller strengere krav til miljø og energi enn det som er lovfestet i forskrift om tekniske krav til byggverk (TEK 10).

- Vi har valgt å stille strengere krav enn det TEK 10 gjør på en del områder. Det gjør vi fordi utviklingen går i retning av at myndighetene stiller stadig strengere krav, og vi ser ikke noen grunn til å vente med å ta de sprangene vi har mulighet til å ta. Det handler om å forberede seg på det som kommer, sier prosjekteringsleder i NCC Ingrid Frodahl til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- På noen områder medfører dette noe økte kostnader, men på sikt vil det lønne seg ettersom vi da er forberedt på de kravene som kommer fremover. Da har vi allerede tilegnet oss den kompetansen vi vil trenge, utdyper hun.

Les mer:

Så mye dyrere ble nye boliger i 2011

Her er aksjene du bør eie i romjulen

Shippingfall på børsen

Boligsalget i USA tar seg opp

Les flere nyheter her