USA ble børsvinner i 2011

FORNØYD: En aksjemegler ser ut til å være i godt humør på børsen i New York. USA-børsen gjorde det bedre i år enn man skulle trodd og ender trolig i pluss. Foto: Carlo Allegri (Reuters)
FORNØYD: En aksjemegler ser ut til å være i godt humør på børsen i New York. USA-børsen gjorde det bedre i år enn man skulle trodd og ender trolig i pluss. Foto: Carlo Allegri (Reuters)

USA har greid børsåret 2011 best av alle de store børsene og ser ut til å slutte i pluss. Oslo-børsen er ned med 12 prosent, mens verdiene på Aten-børsen er mer enn halvert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens børser har i gjennomsnitt gått ned med 11 prosent hittil i år, ifølge ukesmagasinet The Economist. At greske aksjeverdier er nede på knærne, er ingen overraskelse med tanke på Hellas' økonomiske situasjon.

Allerede i fjor raste den med 30 prosent. Litt mer uventet er det at USA-børsene ligger noe over nullstreken, selv om landet fikk redusert sin kredittverdighet i august.

Les også: Fem ting investorene bør bekymre seg for i 2012

– At USA klarer seg såpass bra, skyldes at amerikanske investorer har tatt hjem penger når de har sett at økonomien i Europa går tregt. USA dominerer også verdensøkonomien med veldig mange sterke selskaper innen alt fra brusindustri til tannkrem, sier økonom Claes Hemberg i det svenske investeringsbanken Avanza Bank.

Caracas topper

Venezuela spiller i en egen liga når det gjelder børsåret 2011. Den har gått opp med nær 80 prosent. Likevel er det ingen god idé å investere på børsen i Caracas. For det svinger skikkelig i Hugo Chávez' oljeøkonomi. Neste år kan det gå like mye nedover som det har gått opp i år, ifølge Hemberg.

– Venezuela er en oljeøkonomi som er styrt på en veldig diktatorisk måte med få børsnoterte selskap. Den kan ikke sammenlignes med andre børser. Det er USA som er best i år hvis man snakker om den virkelige verden, sier han.

Unge befolkning

Børsene i Filippinene, Indonesia og Thailand ligger i pluss, mens Sør-Afrika og Malaysia befinner seg like under nullstreken. I vekstøkonomiene Kina og India har børsene derimot gått tilbake med over 20 prosent.

– Gjennomsnittsalderen i Indonesia er cirka 24 år og da kjøper man kjøleskap og moped for første gang. Innenlandsforbruket løfter og fører til at disse landene tåler børsuroen på en måte som vi i Sverige ikke gjør, sier Hemberg.

Les også: Ekspertene bommet på alle aksjetipsene

India og Kina er igjen langt mer avhengige av eksport.

Best i Europa er London-børsen med en nedgang på 8 prosent. I Sveits er aksjeverdiene redusert med 10 prosent, mens børsene i Tyskland og Frankrike har rast med henholdsvis 16 og 21 prosent. Stockholm har gått ned med hele 20 prosent.

Verden avgjør

At Oslo-børsen nøyer seg med en nedgang på 12 prosent, skyldes at prisen på norske eksportvarer, som olje og gass, er globale. Dermed er selskapene ikke like mye prisgitt europeiske markeder som hva svenske og tyske selskaper er, ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

– Norsk økonomi svinger mye mer med globale konjunkturer. Vi er eksponert i sykliske næringer som er utsatt når veksten i verden går ned, sier Andreassen til NTB.

Les også: - Børsen kan falle 25 prosent

Når London-børsen faller aller minst i Europa, skyldes det helt andre forhold.

– Storbritannia er ikke med i euroen. Landet har ikke like mye eksport til Kina og India som Sverige, det er en mer lukket økonomi enn Sverige og Tyskland, som er avhengige av eksport, sier Claes Hemberg.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les andre nyheter her

Personvernpolicy