- Eurolandene må få fart på veksten

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier oljen er en av hovedgrunnene til at Norge ser ut til å klare seg godt i disse krisetider. Foto: Scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen sier oljen er en av hovedgrunnene til at Norge ser ut til å klare seg godt i disse krisetider. Foto: Scanpix

Turbulente økonomiske tider i Europa har stoppet de planlagte renteøkningene fra sentralbanksjef Øystein Olsen ved årets begynnelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styringsrenten er nå lavere enn da han begynte i jobben ved inngangen til året, etter at han først økte renten med 0,25 prosentpoeng i mai, før han i forrige uke kuttet renten med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent.

Ifølge sentralbanksjefen er det to elementer som må på plass for at eurolandene skal komme ut av krisen, skriver Dagens Næringsliv: Økonomisk vekst og tillit i finansmarkedene. Her hjemme er han mest bekymret for at den tradisjonelle eksportnæringen blir for liten.

To elementer

– Hvordan kan krisen løses?

AdTech Ad– Grovt sett må løsningen bestå av to elementer: De må få fart på veksten og så må markedene få tillit til at økonomiene kommer inn på riktig spor, slik at rentene kommer ned. For eksempel er Italias gjeld så høy at den knapt kan håndteres av andre enn Italia selv, og det kan bare skje gjennom en kombinasjon av to ting, nemlig å få fart på økonomien og ved at rentene kommer ned. Italia tåler ikke gjennomsnittsrenter på syv-åtte prosent på sin gjeld, mens en rente på fire-fem prosent kan håndteres, gitt at de får fart på økonomien sin også, sier Olsen til DN.

Oljesmurt

På spørsmål fra avisen om hvorfor det går så bra i Norge til tross for full krise i landene rundt oss, svarer Olsen:

– For det første vil jeg si at vi er begunstiget med veldig gode statsfinanser som vi har forvaltet rimelig fornuftig. Gjennom dette er det ingen mistillit til norsk økonomi fra markedene. Det andre er virkningen av at vi har oljevirksomheten gående. Aktiviteten på sokkelen har et veldig stort omfang og gir store ringvirkninger til mange landsdeler og store deler av norsk næringsliv. Utsiktene for petroleumsnæringen har jo blitt bedre i løpet av 2011. Med oljepriser rundt 100 dollar viser våre anslag betydelig vekst i oljeinvesteringer fremover. Men så er det noen andre biter av norsk næringsliv – tradisjonelt konkurranseutsatt næringsliv – som klart sliter og som rammes ganske tungt av krisen i Europa. Det er allerede tegn til en begynnende todeling av norsk økonomi, men hvor den sårbare delen er vesentlig mindre enn den delen som går bra.

Fare

Faren for norsk økonomi ligger ifølge Olsen i at den tradisjonelle eksportsektoren blir for liten, slik at vi ikke har flere ben å stå på, både i et lengre perspektiv og hvis det skulle skje noe som rokker ved rammebetingelsene for oljevirksomheten. - Det er klart, hvis oljeprisen også skulle falle er vi i en helt annen situasjon, sier han til DN.

Til bekymrede låntakere sier Olsen at gitt verden der ute slik den ser ut nå, vil renten i Norge mest sannsynlig bli liggende på et lavt nivå en stund fremover, og kanskje gjennom 2012. Men han legger til at betingelsene endrer seg raskt.

Les hele det omfattende intervjuet med sentralbanksjef Øystein Olsen i Dagens Næringsliv fredag.

Les også:

Slik blir renten din de neste tre årene

Regnet 40 milliarder kroner feil

Bussnekt rammer hotellene

Mobil skal bli like billig i Spania som Norge

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy