Fant raketter i dansk skip

Britiskregistrerte Thor Liberty, eid av danske Thorco, i Mussalohavna etter rakettfunnet. Foto: Scanpix/AFP.
Britiskregistrerte Thor Liberty, eid av danske Thorco, i Mussalohavna etter rakettfunnet. Foto: Scanpix/AFP.

Finsk politi forsetter avhørene av besetningen på lasteskipet med raketter om bord som er stanset i Finland. Den danske eieren er forundret over våpenfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fartøyet Thor Liberty har dansk eier, men er registrert på den britiske øya Man. Administrerende direktør i eierselskapet Thorco, Thomas Mikkelsen, sier til det finske nyhetsbyrået FNB at han er overrasket og at han ikke kjente til våpenlasten før den ble oppdaget.

En annen Thorco-ansatt som ønsker å være anonym, sier at luftvernrakettene kan ha blitt lastet om bord på skipet ved en feil, men går ikke nærmere inn på hvordan feilen skal ha oppstått.

Onsdag ble det kjent at 69 bakke-til-luft-raketter av typen Patriot og 150 tonn sprengstoff er funnet om bord på Thor Liberty. Lastebåten ble stanset i havnebyen Kotka under en rutinekontroll i forrige uke fordi sprengstoffet ikke ble transportert på forsvarlig vis.

Tollvesenet og politiet i Finland etterforsker nå saken som ulovlig eksport av forsvarsmateriell. Det er ikke uvanlig at forsvarsmateriell blir transportert i finske sjøområder, men det kreves tillatelse på forhånd, noe Thor Liberty manglet.

Lastebåten kom fra Tyskland og var ifølge finske medier på vei til Sør-Korea og Shanghai i Kina. Besetningen på over 30 personer kommer fra Ukraina.

Les flere nyheter

Personvernpolicy