Fem ting investorene bør bekymre seg for i 2012

SKYGGER TRUER: Det er fem potensielt faretruende geopolitiske situasjonener som kan bidra til å kaste enda større skygger over aksjemarkedene neste år. Foto: Scanpix.
SKYGGER TRUER: Det er fem potensielt faretruende geopolitiske situasjonener som kan bidra til å kaste enda større skygger over aksjemarkedene neste år. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens gjeldssituasjonen i USA og Europa har dominert markedsbildet i år, kan 2012 by på helt andre, geopolitiske problemstillinger, mener markedsguru.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Markedsguruen Laszlo Birinyi mener det er en rekke «sikre usikkerheter» på radaren for 2012, og mange av disse involverer parlamentariske valg i Frankrike, Mexico, India og Russland.

– Jeg er optimistisk, men jeg plukker bare mine områder, i anerkjennelse av at vindretningen kommer til å skifte ofte. Den kommer ikke til å være i ryggen hele tiden, og jeg ønsker ikke å ta sterke standpunkt eller posisjoner på hele markedet, sier Birinyi til CNBC.

– Jeg ønsker å tro at det vil finnes aksjer, som suverene Apple, som ikke bryr seg om hvem som vinner valget i Russland, sier han.

Også i USA er det valg i november, og den interne kranglingen mellom Demokratene og Republikanerne omkring budsjettunderskuddet har tynget markedet gjennom året, påpeker han.

Markedet sett fra USA

Birinyi har de amerikanske brillene idet han gjør seg noen par tanker om utfordringene for markedet de neste tolv månedene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror at frykten for at den europeiske gjeldskrisen skal smitte over på verdensøkonomien vil fortsette å dominere også neste år. Det samme vil usikkerheten omkring veksten i fremvoksende markeder, og i Kina spesielt.

Det er imidlertid fem potensielt faretruende geopolitiske situasjonen som kan bidra til å kaste enda større skygger over aksjemarkedene neste år, mener Birinyi:

1. Konflikten med Iran

USA og andre vestlige land har innført strenger sanksjoner mot Iran for å få en stans på landets atomprogram. Spenning har økt dramatisk, med angivelig en nedskytning av et ubemannet amerikansk fly (drone) over Iran nylig. Samtidig har land som Storbritannia trukket sitt ambassadepersonnel ut av landet, og ambassaden ble senere rasert av illsinte iranere som er lojale mot det sittende prestestyret. Landet har kommet med kraftige utspill mot Israel, og eksperter frykter at Israel vil kunne komme til å handle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eventuelle angrep vil ramme Hormuz-stredet, som er en nøkkel-transportlinje for frakt av olje. Dette vil i tilfelle drive oljeprisene til himmels, og skade den globale økonomien og finansmarkedene, påpeker Birinyi.

2. Nord-Koreas nye sønn

Lim Jong-un, den yngste sønnen til den avdøde dikatoren Kim Jong-il, tok over styringen av Nord-Korea forrige lørdag. Lite er kjent om den 28 år gamle lederen, som nå kontrollerer et lukket og hemmeligholdt land som har store mengder avanserte atomvåpen.

3. Potensiell borgerkrig i Irak

Dagen etter at USA trakk seg ut av Irak, arresterte landets sjiite-dominerte regjering den sunni-muslimske visepresidenten Tariq al-Hashimi. Han anklages for å ha organisert dødsskvadroner som har drept flere offentlig ansatte personer. Den sårbare koalisjonsregjeringen risikerer å bli oppløst, noe som vil skape mer ustabilitet i Midt-Østen, og ny sikkerhet for oljetilførselen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. En svekket allianse mellom USA og Pakistan

Forholdet mellom de to landene har forverret seg siden amerikanske styrker og Nato-tropper ved et uhell drepte flere pakistanske soldater på grensen il Afghanistan. Forholdet er kritisk for USAs innsats i krigen mot terror og for å opprettholde balansen i forholdet til nabolandet India, en amerikansk alliert.

5. Usikkert valg i Russland

Statsminister Vladimir Putins koalisjonsregjering mistet majoriteten i parlamentsvalget, som siden ble kritisert for valgsjuks. Spørsmålet er om befolkning vil ha den sterke statssjefen tilbake i sin rolle som president i valget som skjer 4. mars, ifølge Biriyni. Et skifte mot sentrum i russisk politikk kan få konsekvenser for hvordan statsmakten forholder seg resten av verden, som har implikasjoner for energiforsyningen ettersom Russland er verdens største oljeprodusent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikopåslaget ér der

Sjefstrateg for amerikanske aksjer i Citigroup, Tobias Levkovich, sier at markedet alltid priser inn et visst nivå av geopolitisk risiko, og for øyeblikket hemmer det anslaget for resultatveksten til amerikanske selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Geopolitisk risiko er der alltid. Vi er bare ikke egentlig klar over det for øyeblikket, sier Levkovich til CNBC og klandrer den enorme datamengden som man bombanderes med.

Han følger utviklingen i Iran nøye, og legger også til at man bør ha et øye med Nord-Korea. Markedet er imidlertid der at de vier dette oppmerksomhet, ennå, ifølge ham.

– Risikopremiene er ganske så betydelige om de skulle ryke til, sier han.

Laszlo Birinyi er toppsjef i analyse- og forvaltningeselskapet Birinyi Associates som han grunnla i 1989 etter en lengre karriere i meglerhuset Salomon Brothers. Han har skrevet flere bøker om aksjemarkedet og er en hyppig brukt kommentator i ulike finansmedier, i første rekke i USA.

Les også:

Den økonomiske boblen Norge har levd i vil sprekke

Eurokollaps innen ett til to år

Hentet nesten 30 milliarder kroner - skal gi Venteleo muskler

Saab vil forsøke å unngå konkurs i Nord-Amerika