Sjeføkonom tror nedturen blir mindre enn fryktet

MER OPTIMISTISK: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sier han har sett noen lyspunkter i den europeiske økonomien de siste dagene. Foto: Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Scanpix
MER OPTIMISTISK: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sier han har sett noen lyspunkter i den europeiske økonomien de siste dagene. Foto: Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Scanpix

Økonomien i Europa er svekket, men ikke livstruende svak, sier Harald Magnus Andreassen i First Securities

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andreassen ser positive tendenser i de siste dagens utvikling, skriver Dagens Næringsliv.

AdTech Ad- Vi er sultefôret på gode nyheter, og når det er så stille som det er nå, er det lite som skal til for å dytte på markedene, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities om den sterke oppgangen på børsene i går.

Blant annet trekker han frem en spørreundersøkelse som måler stemningen i den tyske økonomien, og mener det er grunn til litt optimisme.

- IFO-undersøkelsen viser at situasjonen stabiliseres. Verdiene er fortsatt lave, men ikke skremmende lave, noe som kan tyde på at nedturen i Europa ikke kommer til å bli så hard som fryktet. Økonomien i Europa er svekket, men ikke livstruende svak, sier Andreassen.

- Kuttet renten for mye

Sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum, er redd for at sentralbanken brukte litt for mye krutt forrige uke, da renten ble satt ned for blant annet å stimulere det private forbruket. Tegn på at veksten i privat forbruk opprettholder seg, kan ifølge sjeføkonomen bety at rentenedsettelsen var litt kraftig.

– Alle nøkkeltall som er på den gode siden vil trekke i retningen vi argumenterer for. Jeg syns det er unødvendig å sette ned renten for å være føre var. Økonomien er på vei oppover, og renten er allerede lav, sier han til Dagens Næringsliv.

Han peker på at boligprisene har steget jevnt de siste månedene og lønnsveksten er over fire prosent. Jullum frykter at rentenedsettelsen kan ha fått folk til å forvente lave renter lenge fremover, noe kan bidra til å opprettholde veksten i boligpriser.

Les også:

Tidenes laveste fastrente

- Eurokollaps innen ett til to år

Norge gir IMF rekordlån

Selger stjålne kredittkort via nettbutikker

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy