- Problem at det er problemfritt i Norge

Den politiske filosofen Phillip Blond mener at oljevelstanden har gjort nordmenn selvtilfredse. Foto: Scanpix og Colin McPherson/CORBIS/SCANPIX
Den politiske filosofen Phillip Blond mener at oljevelstanden har gjort nordmenn selvtilfredse. Foto: Scanpix og Colin McPherson/CORBIS/SCANPIX

- Oljen skjuler alt for dere. Dere er blitt selvtilfredse, sier den politiske filosofen Phillip Blond.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har på mange måter greid å knekke koden, mener den politiske filosofen Phillip Blond, som er den intellektuelle drivkraften bak det politiske programmet til Storbritannias statsminister David Cameron, «Big Society».

Foran en fullsatt Christiania Café tirsdag morgen konkluderte Blond med at det som må til for å heve seg over manglene til både høyre- og venstrefløyenes politiske oppskrifter, er et større innslag av «brorskap» i samfunnet, eller samhold og forpliktende bånd mellom borgerne. Og det mener Blond at Norge ikke bare har; landet er bygget på det.

- Oljen skjuler alt for dere

Men problemet er ifølge Blond at oljevelstanden kan komme til å ødelegge dette båndet, fordi den risikerer å skape et samfunn som bare er basert på rettigheter og ikke ansvar, og der neste generasjon har glemt hva som holder dem sammen.

Samholdet og tilliten som finnes i det norske samfunnet kan redde oss, sier Blond. Men Norge har en ekstra utfordring: alt går så bra her.

- Problemet med Norge er at det ikke er noen problemer. Oljen skjuler alt for dere. Dere er blitt selvtilfredse. (...) Dere må passe på så ikke kulturen deres blir en rettighetskultur. Det produserer en sosial kreftsvulst som er veldig farlig, sier Blond.

- Nihilistiske barn

- I løpet av én generasjon kan dere produsere nihilistiske barn, sier Blond i et intervju med DN.no etter arrangementet i regi av tenketanken Civita.

- Hvis du skaper en kultur der alt er finansiert og ingen egentlig ser hvor den finansieringen kommer fra, skaper du en kultur av evigvarende rettigheter som er blottet for ideene om arv og fremtid. Du skaper bare en hensynsløs forbrukergenerasjon som ikke tror på noe og ikke forstår noe. Og de blir spesielt sårbare for alle de verste kreftene i samfunnet vårt.

- Dere har noe unikt

Blond understreker likevel at Norge har utnyttet en helt spesiell situasjon til det fulleste.

- Dere har noe unikt. Ingen nordmann har vel egentlig vært i stand til å sette ord på det, men jeg kan se det. Dere har skapt en følelse av brorskap som har tillatt dere å bruke de naturlige ressursene deres på en måte ingen andre land har greid å bruke dem. De fleste land lar individer gripe tak i ressursene og bruke dem til andre ting enn fellesskapets gode. Dere har allerede greid noe, og dere lever av arven av hva brorskapet har oppnådd, analyserer Blond.

- Internasjonalisér dere

Her har verden absolutt noe å lære av Norge, mener han.

- Det jeg vil si til nordmenn er: Internasjonalisér dere, ta del i verden rundt dere, utbryter han.

Ifølge forfatteren er det grunnleggende at samholdet kom før den norske statsdannelsen – og altså lenge før Norge hadde «flaks» og fant olje.

Rettighetsstat

- Men det ser ikke ut til at dere bygger på dette inn i fremtiden. Faren er å skape en stat som er tuftet på rettigheter, hvilket er det motsatte av det som lot dere skape nasjonalstaten til å begynne med, innvender Blond.

Han mener Norge i så måte er stilt overfor spørsmål som gjelder for alle vestens velferdsstater, spesielt i en situasjon der velferdsordningene er under press som følge av finanskrise og demografiske endringer.

Les mer:

Om ti år blir Norge rentenist

Dæhlie ville aldri kjøpt timeshare

Halve Groupon ute på tre måneder

Frykter masseflukt fra Børsen

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les andre nyheter her

Personvernpolicy