Importerer det aller meste til jul

Det er ganske sannsynlig at både skiene du får til jul, julepynten du henger på treet og ribben du spiser på julaften er importert fra utlandet. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Det er ganske sannsynlig at både skiene du får til jul, julepynten du henger på treet og ribben du spiser på julaften er importert fra utlandet. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Fransk smør, tysk ribbe, britisk pinnekjøtt, kinesisk julepynt, spanske klementiner og dansk juletre = norsk jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nærmer seg jul, og importstatistikken for klementiner, ribbe og ikke minst smør viser at Norges befolkning er godt forberedt til årets feiring.

AdTech AdOg harde pakker er mest populært å plassere under juletreet i år, viser Statistisk sentralbyrås oversikt over import av julevarer, november 2011.

Kinesisk julepynt - på danske trær

Det blir ingen julestemning uten et pyntet og glitrende juletre. Mye av glitteret, og den øvrige julepynten, importerer vi fra utlandet.

I løpet av oktober og november innførte vi 1.600 tonn julepynt og juletrebelysning. Det er Kina som forsyner oss med det meste av julepynten, men noe kommer også fra Sverige. Mens det før i tiden var vanligere å hugge juletreet selv, velger de fleste i dag å kjøpe julegranen. Til tross for at vi selv dyrker mange trær, er vi avhengig av import for å dekke etterspørselen. I november importerte vi 86.000 juletrær, disse trærne kom utelukkende fra Danmark.

Fransk smør til ...

I høst har det vært mye snakk om smørkrisen, som kjent blir det jo ingen julebakst uten smør.

Dårlige avlinger, kombinert med lavkarbotrenden, har versert som årsak til smørmangelen.

Hvor mye smør vi importerer i år, får vi ikke svar på før desembertallene foreligger, men novembertallene viser allerede at importen har økt, ifølge SSB.

Av en totalimport hittil i år på 80 tonn ble 68 tonn innført i løpet av november. Smøret importerer vi i all hovedsak fra Frankrike. Sammenlignet med norsk produksjon og eksport er likevel denne importen beskjeden. I årets første tre måneder utførte vi i overkant av 450 tonn smør, men dette stoppet brått opp fra april av – i god tid før den våte sommeren som bidro til dårligere melkeproduksjon.

... tysk ribbe ...

For mange blir det ingen jul uten ribbe og pinnekjøtt, og i år har vi måttet ty til import for å sikre forsyningen. I løpet av november importerte vi 411 tonn fersk ribbe av svin. Svineribba har vi for det meste importert fra Tyskland, Finland og Danmark.

... og engelsk! pinnekjøtt

Den kalde og våte sommeren har ført til at årets lam ikke er så velfødde som normalt. For å bøte på dette har vi i løpet av november tatt inn 112 tonn lam, som blant annet blir til pinnekjøtt. I år har lammekjøttet for det meste kommet fra Storbritannia.

1,9 kilo klementiner på hver

Et av de vanligste tegnene på at julen nærmer seg er at klementinene dukker opp i butikkene. Samlet for oktober og november importerte vi 9 300 tonn klementiner. Dette gir hver av oss 1,9 kilo av den oransje frukten. Klementinene kjøpte vi i all hovedsak fra Spania.

Importerte elektroniske spill for 103 millioner

En stor del av julegavene går til de yngste av oss. Vi importerte byggesett og byggeleketøy av plast for 41 millioner kroner i løpet av november. I 2010 var det tilsvarende tallet 37 millioner kroner. Det meste av disse byggeleketøyene kommer fra Danmark og Sverige. Elektroniske spill importerer vi også mye av i førjulstiden. I løpet av november 2011 tok vi inn elektroniske spill til nesten 103 millioner kroner.

Flere mobiltelefoner

Ifølge julestatistikken bør det bli mange harde pakker under juletreet i år. I løpet av november importerte vi bærbare datamaskiner for hele 580 millioner kroner. Dette er 24 prosent mer enn i november i fjor. Mobiltelefoner ser også ut til å bli en av årets vinnere.

I november importerte vi 295.000 mobiltelefoner til en verdi av 655 millioner kroner. Til sammenligning innførte vi 266.000 mobiltelefoner til en verdi av 485 millioner kroner i samme måned i fjor.

Populært med alpinski

Til tross for at snøen har latt vente på seg, importerer vi også i år godt med ski. Det er alpinski som ser ut til å være mest populært. I løpet av årets oktober og november importerte vi 124.000 par alpinski. Dette er en betydelig oppgang fra fjoråret, da vi kun importerte 76.000 par alpinski i samme periode.

Langrennsski er også populært i år. Vi tok inn 117.000 par langrennsski i perioden oktober–november, flest kom fra Kina, Russland og Ukraina. Det tyder altså på at mange har grunn til å håpe på en hvit jul.

Importerer kinesisk krutt

Importen av fyrverkeri tar seg opp mot slutten av året for den kommende nyttårsfeiringen. I perioden oktober–november importerte vi omkring 1 350 tonn fyrverkeri, til en verdi av 19 millioner kroner. Som i tidligere år kommer fyrverkeriet i all hovedsak fra Kina.

... men klippfisk og akevitt eksporterer vi

Vi eksporterer også en del varer forbundet med julen.

For eksempel brukes klippfisk til julemat av mange portugisere.

Det er også Portugal som er den største mottageren av norsk klippfiskeksport. Totalt sendte vi over 5.000 tonn klippfisk ut i verden i årets ellevte måned.

Dette er 180 tonn mindre enn tilsvarende måned i fjor. Vanligvis eksporterer vi også en del juletrær, men denne eksporten har gått kraftig tilbake så langt i år.

Færre juletrær ut

I løpet av november eksporterte vi 17.000 juletrær, mot 55.000 i samme måned i fjor, noe den våte og kalde sommeren trolig må ta en del av skylden for, ifølge SSB.

En annen etterspurt norsk vare rundt juletider er akevitt. I løpet av årets oktober og november eksporterte vi 549.000 liter akevitt. Det er Tyskland, Danmark og Sverige som kjøper mesteparten av den norske akevitten.

Les også:

Tror smørmangel kan velte Tine

Koster flesk å ringe banken

Bredt børsfall etter Kim Jong-ils død

- Norge risikerer å bli et nytt Sveits

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy