Saab begjært konkurs

Saablogo ved bilforhandler i Berlin. Foto: Scanpix/AP.
Saablogo ved bilforhandler i Berlin. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saab Automobile er begjært konkurs, opplyser administrerende direktør Viktor Muller til det svenske nyhetsbyrået TT.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske bilprodusenten Saab Automobile er begjært konkurs, opplyser administrerende direktør Viktor Muller til det svenske nyhetsbyrået TT.

Muller opplyste TT om konkursbegjæringen utenfor tingretten i Vänersborg mandag formiddag. Retten er i ferd med å gå gjennom saken, og en beskjed fra retten ventes i løpet av dagen.

Kineserne har gitt opp

Begjæringen fra Swedish Automobile gjelder Saab Automobile, Saab Automobile Tools og Saab Powertrain, skriver selskapet i en pressemelding.

Les også: Saab får penger fra Kina

Ifølge eierselskapet Swedish Automobile skyldes konkursbegjæringen at det kinesiske selskapet Youngman skal ha gitt opp forsøket på å overta deler av Saab.

Dette var likevel ikke nok, og de ansatte venter fremdeles på novemberlønna si.

GM sa nei

Ifølge DN.no er den bakenforliggende årsaken at tidligere Saab-eier General Motors - som sitter på rettighetene til de fleste Saab-modellene - ikke ville overlate rettighetene til de kinesiske selskapene som var interessert i å ta over Saab.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Muller sa til den svenske lokalavisen Ttela at han var fortvilet og rasende på samme tid, da han leverte konkursbegjæringen tidligere i dag.

Stykkevis og delt

– Victor Muller ringte meg i morges og fortalte om sin beslutning, sier Lars Holmquist, administrerende direktør i Clepa, den europeiske organisasjonen for underleverandører.

Han tror selskapet kommer til å bli solgt stykkevis for å få dekket opp så mye som mulig av gjelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg blir veldig overrasket om noen nå vil ta over Saab, sier han.

– Det finnes sikkert kjøpere av maskiner og utstyr, men jeg håper det blir svenske selskaper som kjøper, så får i alle fall skattebetalerne tilbake noe, fortsetter Holmquist.

Venter på lønn

De Saab-ansatte ved fabrikken i Trollhättan har lenge ventet på å få utbetalt sine lønninger. Både november- og desemberlønnen har uteblitt, og enkelte er blitt tvunget til å ta opp nødlån gjennom fagforeningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved en konkurs slår den statlige lønnsgarantien inn og vil omfatte lønn som ble tjent inn tre måneder før konkursbegjæringen og en måned etter.

Antall ansatte ved Saab Automobile er blitt kraftig redusert de siste 20 åra. I 1990 jobbet om lag 7.800 der, mens antallet var nede i 4.300 på nyåret i 2008. Ytterligere 700 ble oppsagt i 2009, og i høst hadde selskapet rundt 3.800 ansatte, hvorav drøyt 3.600 av dem jobber i Sverige.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter