– Tar ut penger for å slippe skatt

Mange nordmenn tar ut store pengeløp fra banken i romjulen for å spare formuesskatt. – De lurer ikke andre enn seg selv, sier Skatt sør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skattekrimdirektør Jens Erik Holmås sier at 35 millioner kroner ble oppdaget ved kontroll av et utvalg selvangivelser i fem fylker i 2009 og 2010.

De fleste som ble kontaktet, innrømmet greit hva de hadde gjort og hvorfor. Men det er ifølge Holmås en del som har «luftige forklaringer» på hvordan det kunne ha seg at pengene sto på konto før jul, at de var borte akkurat rundt nyttår, for så å dukke opp igjen på nyåret.

– Folk tror åpenbart at det er lett å lure skattemyndighetene. Der tar de feil. Bankene oppgir ved årsskiftet det som står på konto, og opptjente renter, sier han. Når disse beløpene ikke er i overensstemmelse med hverandre, betyr det at beløp er fjernet.

Enkelt

Det er da ganske enkelt for skatteekspertene å regne ut hvor store beløp som er tatt ut. Og reaksjonene uteblir ikke.

De som blir tatt, får automatisk en tilleggsskatt på 30 prosent, og i de mer alvorlige sakene kan satsen gå opp i 60 prosent. Ved gjentatte forhold blir det anmeldelse.

Les også: Flyr i flint av formuesskatten

Holmås ber folk tenke seg om to ganger før de gjør slike krumspring for å spare skatt. Det er ikke ulovlig å ta ut penger og sette dem inn igjen, såfremt man på selvangivelsen oppgir de kontantene man hadde liggende ved årsskiftet. Det er ifølge Holmås ikke påfallende mange som gjør akkurat det.

Det er bankene som i første omgang leverer opplysninger til Økokrim, som igjen plukker ut de groveste tilfellene og sender dem videre til de ulike skatteregionene.

– Når vi får saker oversendt, ser vi gjerne gjennom hele ligningen og finner ofte andre kritikkverdige forhold. Så folk tiltrekker seg definitivt skattemyndighetenes oppmerksomhet ved å ta ut større kontantbeløp i romjulen, sier Holmås.

Jevnt og trutt

Avdelingsdirektøren for skattekriminalitet i region sør sier at mange har holdt på med dette jevnt og trutt over mange år. Det er først og fremst et generasjonsfenomen, der langt det største flertallet av syndere er eldre med til dels store summer på bok.

– En klassisk forklaring er at hensikten var å kjøpe bil rett før jul, og at det skulle gjøres med kontanter. Men vi ser at vedkommende gjorde det samme året før, og året før det igjen, sier Holmås.

Han tror unge mennesker innser hvor mange elektroniske spor hver og en legger igjen hele tiden, og hvor lett slike forhold er å avdekke.

Dessuten er det ikke så mange unge som har så mye stående i banken.

Skatt sørs undersøkelse for de to foregående årene dekker Agder, Buskerud, Telemark og Vestfold. Her ble 26 tilfeller avslørt. Beløpene lå mellom 700.000 kroner og 4,6 millioner kroner og summerte seg opp til 35 millioner.

Les flere saker her

Personvernpolicy