Har stadig mindre tro på norsk økonomi

TRO PÅ SEG SELV: Nordmenn er mer optimiske når det kommer til sin egen privatøkonomi enn til Norges økonomi. Illustrasjonsfoto: Scanpix
TRO PÅ SEG SELV: Nordmenn er mer optimiske når det kommer til sin egen privatøkonomi enn til Norges økonomi. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn ser mørkere på landets økonomi og arbeidsmarkedet. Forbrukertilliten faller for tredje måned på rad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansuroen i Europa påvirker i økende grad forbrukernes tillit til landets økonomi.

- For tredje måned på rad faller forbrukertilliten i Norge. Det er spesielt troen på landets økonomi og arbeidsmarkedet som er svekket fra november til desember, sier konsulent Henrik Høidahl i Opinion.

Consumer Confidence Index (CCI) faller fra minus 1,9 i oktober til minus 2,9 i november og videre til minus 3,5 i desember.

- Tror Norge kan bli påvirket negativt

Mens gjennomsnittet i første halvår 2011 var 10,6 poeng, er gjennomsnittet i andre halvår 1,4 poeng.

Det er den svakeste seksmånedersperioden siden første halvår 2009 (minus 1,2 poeng). Den gang var CCI på vei oppover. CCI har falt med 11,4 poeng i forhold til desember 2010 og 16,6 poeng siden juni 2011.

- Dette synes å styrke vår tidligere antagelse om at forbrukerne tror at Norge kan bli påvirket negativt av internasjonal statsgjeldsproblematikk og annen finansuro, men at man ikke er like bekymret for den privatøkonomiske situasjonen, sier Henrik Høidahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ser lysere på egen økonomi

Men troen på egen økonomi har falt i andre halvår sammenlignet med første halvår, og omsetningen i julehandelen så langt i desember er lavere enn på samme tid i fjor.

- Bekymringen knytter seg i sterkere grad til nasjonaløkonomien enn privatøkonomien de neste 12 månedene, legger Høidahl til.

For troen på egen økonomi er noe styrket siden forrige undersøkelse, mens spareplanene er uendret fra november,

CCI er et gjennomsnitt av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og deres muligheter til å spare de kommende 12 månedene.

Les også:

Norske bedrifter ruster seg for full krise

Frykter mer aggressive banker

DNB avblåser faren for boligkrakk

Spår styringsrenten ned til 1,25 prosent

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her