Kameratest:Billig og funksjonelt kompaktkamera

Olympus SZ-20 er et kamera for de som ønsker seg et billig og funksjonelt kamera som passer i vesken eller sekken.
Olympus SZ-20 er et kamera for de som ønsker seg et billig og funksjonelt kamera som passer i vesken eller sekken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men er det godt nok? Vi har sett nærmere på Olympus SZ-20.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olympus SZ-20 er et sjarmerende kompaktkamera som ble lansert i mars sammen med modellen SZ-30. Måneden før hadde Olympus lansert modellen SZ-10, og sammen utgjør disse tre modellene utvalget til Olympus av små kompaktkameraer med lang zoom. I denne testen har vi tatt en nærmere kikk på den midterste av disse tre modellene, nemlig SZ-20.

Fysisk

Kamerahuset virker greit nok bygd, selv om følelsen av plastikk er markant. Et stort og godt grep veier imidlertid opp for den litt billige følelsen. På baksiden er kameraet relativt spartansk, med få knapper og en stor LCD-skjerm. Størrelsesmessig er det relativt kompakt, tatt den moderate zoomen på 12,5x i betraktning.

Med en vekt på 226 gram inkludert batteri og minnekort, er kameraet litt tyngre enn SZ-10, som veier 215 gram.

Zoomen på kameraet er relativt midt på treet, hverken kort eller spesielt lang. Den strekker seg fra 24mm på vidvinkel til 300mm på tele, noe som burde holde i massevis for en gjennomsnittlig kamerabruker. Lysstyrken er ikke allverden, men litt må man ofre for den lange brennvidden og den lille størrelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Standard skjerm

Når kameraets størrelse er liten, blir naturligvis også batteriet ganske lite. SZ-20 klarer imidlertid 200 eksponeringer per lading, noe som er ganske midt på treet.

Skjermen er på 7,6cm, noe som er ganske standard på kompaktkameraer i disse dager. Det er også skjermens oppløsning på 460 000 punkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke nok med 12,5x zoom? Les testen av Canon SX30 IS med 35x zoom.

I bruk

På funksjonssiden er også SZ-20 helt greit utstyrt. Den har ikke halvmanuelle programmer som man finner på entusiastmodellene, men så er ikke dette kameraet rettet mot denne målgruppen heller. På plass er derimot filmfunksjon i Full-HD, noe SZ-10 mangler. Panoramafunksjon er også på plass, og fungerer helt greit. Kameraet har også 3D-funksjon. I tillegg er kompatibelt med Eye-fi minnekort, slik at du kan dele bilder trådløst om du kjøper et SD-kort av denne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Autofokusen er relativt rask, selv om den kanskje er en smule tregere enn den man finner på for eksempel Fujifilm F550 EXR. Oppstartstiden er også relativt respektabel, og kameraet fremstår som relativt raskt på de fleste punkter.

Klikk på punktene nedenfor, for å se alle testdetaljer:
Fysisk

I bruk

I felten

Bildekvalitet

Artikkelen fortsetter under bildet

Oppsummering

Kamerahus:

Kamerahuset sitter godt i hånden på grunn av det store grepet, men dette gjør også kameraet lite lommevennlig. Plasseringen av knappene er god, men det kunne være bedre respons på noen av knappene.

Optikk:

Kameraets zoom på 12,5x er bra, men man må ofre litt lysstyrken. Lysstyrken er god på vidvinkel, men relativt middelmådig på full tele. Fokusmotoren er imidlertid kjapp gjennom hele fokusområdet.

Batteri:

Batterikapasiteten på Olympus SZ-20 er akkurat mitt på treet, hverken mer eller mindre. Kameraet lader via USB, som man enten kan koble direkte i veggen med overgang, eller rett i pcen om man vil lade kameraet på den måten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjerm:

Skjermen er på 7,6 cm, noe som er tilnærmet bransjestandard på kompaktkameraer i dag. Oppløsningen er 460 000 punkter, noe som også regnes som ganse gjennomsnittlig.

Funksjoner:

SZ-20 har de fleste funksjoner man forventer å finne på et kompaktkamera i dag. Den har videofunksjon som filmer i full-HD, 3D, panoramafunksjon og en 8 filtre. Pluss for god makrofunksjon som fungerer helt ned til under 1 cm.

Autofokus:

Rask og presis autofokus, som fungerer godt under de aller fleste forhold. Den jobber litt mer og tregere ved dårlig lys, men fremstår som jevnt over ganske rask. Noe langsommere i dårlig lys på full tele, men aldri langsom.

Hurtighet:

Kameraet har relativt rask oppstartstid, og responsen på kameraet er god. Trekk for lav hastighet på seriebilder.

Betjening / Brukervennlighet:

Kameramenyen er relativt enkel og selvforklarende, men kunne nok ha vært mer oversiktlig og bedre organisert. Vi opplevde flere ganger å måtte gå igjennom hele menyen for å finne den innstillingen vi var på jakt etter, noe som blir litt tungvint.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildekvalitet:

Vi ble skuffet over kameraets bildekvalitet. På lave ISO-verdier ble vi ikke imponert over støy og detaljnivå. Vi hadde forventet bedre resultater enn dette, spesielt sett i lys av at vi har testet to forskjellige eksemplarer av kameraet, og brukt de det beste av disse to.

Konklusjon

Olympus SZ-20 er et kamera som det er vanskelig å bli skikkelig klok på. Det ligger segmentmessig plassert mellom to relativt like kameraer, og det er små forskjeller som skiller de tre modellene SZ-10, SZ-20 og SZ-30 på papiret. Det virker som om Olympus har laget et kamera som skal takle de fleste utfordinger helt greit, men som ikke skal være skikkelig god på noen spesielle ting. Dette gjør at kameraet fremstår som litt gjennomsnittlig, og som igjen gjør det litt vanskelig å anbefale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller fleste kameraer har et eller annet spesielt ved seg, som skal lokke forbrukerne til kjøp. Noen prioriterer god lysstyrke på optikken, andre har imponerende funksjoner eller mye zoom i et kompakt kamerahus. SZ-20 har ingenting som gjør det mer attraktiv enn andre modeller, og stikker seg på ingen måte ut i mengden. Når kameraet skuffer på bildekvaliteten i tillegg, er det vanskelig å argumentere for hvorfor man bør kjøpe dette kameraet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke dårlig

Det blir imidlertid feil å si at dette er et dårlig kamera, for det svarer til de forventinger man har til et kamera i denne prisklassen. Olympus SZ-20 har et gjennomsnittlig lystterkt objektiv, en ganske standard zoom, god oppløsning på videofunksjonen og en velfungerende og praktisk bildestabilisator. Når det i tillegg har en ganske imponerende makrofunksjon som fungerer godt, er det også flere ting som tilsier at man vil være fornøyd om man kjøper dette kameraet.

Dette er et kamera for de som ønsker seg et billig og funksjonelt kamera som passer i vesken eller sekken, og som brukes til å ta raske bilder med morsomme filtre eller for enkel glede og dokumentasjon. Til dette fungerer kameraet godt, og vil tilfredstille de aller fleste. Er du imidlertid opptatt av bildekvalitet og stiller litt høyere krav til et kompaktkamera, bør du kanskje se deg om etter en annen modell. I listen under finner du modeller som ligger i samme segment som Olympus SZ-20, og som er brukt som sammenligningsmodeller i denne testen:

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her