- Mister vi vår trippel-A, er jeg død

Frakrikes president Nicolas Sarkozy er redd for å tape valget om fire måneder hvis Frankrike blir nedgrqadert (foto: Scanpix).
Frakrikes president Nicolas Sarkozy er redd for å tape valget om fire måneder hvis Frankrike blir nedgrqadert (foto: Scanpix).

Frankrikes president Nicolas Sarkozy frykter at en nedgradering fra Standard & Poor's kan koste ham svært dyrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare timer etter at Frankrike og Tyskland mandag la frem en felles plan for å innføre større budsjettdisiplin i eurosonen kom meldingen fra kredittvurderingsbyrået Standard & Poor’s om at 15 av 17 euroland kan bli nedgradert i løpet av kort tid. Blant dem er de seks landene som fortsatt nyter toppkarakteren AAA: Tyskland, Frankrike, Luxemburg, Finland, Østerrike og Nederland.

Les mer: Varsler nedgradering av samtlige euroland

En skikkelig kalddusj for EU-lederne som desperat forsøker å gjenoppbygge tilliten til statenes betalingsevne og som er helt avhengige av at krisetiltakene som foreslås virker troverdige.

Og kanskje et spesielt surt tilbakeslag for den franske presidenten Nicolas Sarkozy, som stiller til gjenvalg om bare fire måneder. Ifølge den satiriske ukeavisen Le Canard enchaîné, som er kjent for å ha gode kilder, skal høyrepolitikeren ha slått fast følgende bak lukkede dører for noen dager siden:

- Mister vi vår trippel-A, er jeg død.

Upopulær

Sarkozy har ennå ikke offentliggjort sitt kandidatur, men ingen tviler på at han vil være det konservative regjeringspartiet UMPs mann i valget som avholdes i to runder 22. april og 6. mai. Sarkozys største utfordrer er Sosialistpartiets François Hollande, som foreløpig leder i meningsmålingene. I en teoretisk andrerunde mellom de to ville sosialisten kapret hele 59 prosent av stemmene mot Sarkozys 41 prosent, ifølge en måling for avisen Le Parisien denne uken.

Flere franske aviser har S&P’s ratingvarsel på førstesiden onsdag. «Trippel-A’en truet: Kan Sarkozy reise seg?», spør venstreorienterte Libération.

Sarkozy har lagt mye prestisje i sin håndtering av både finanskrisen i 2008 og den nåværende gjeldskrisen, og håper å gi velgerne et inntrykk av en handlekraftig statsleder på den internasjonale scenen.

Da han presenterte det fransk-tyske forslaget til endringer i EU-traktatene mandag med forbundskansler Angela Merkel passet han på å understreke at franske sosialister tidligere har motsatt seg å grunnlovsfeste regjeringens plikt til å balansere statsbudsjettet – et tiltak som nå presenteres på europeisk nivå.

Feilaktig nedgradering

Tidligere meningsmålinger har tydet på at franskmenn satt pris på hans lederskap under den forrige finanskrisen, men presidenten er altså svært upopulær bare noen måneder før presidentvalget. Arbeidsledigheten ligger oppunder 10 prosent, vekstanslagene for neste år er blitt kuttet til én prosent, og regjeringen la forrige måned frem nye innstrammingstiltak i et uttalt forsøk på å få budsjettunderskuddet ned til tre prosent av BNP i 2013 – og beholde den dyrebare AAA-ratingen.

For å gjøre ting enda verre: Bare dager etter at de siste sparetiltakene ble offentliggjort sendte Standard & Poor’s ved en feiltakelse ut en melding, som siden ble trukket tilbake, om at Frankrikes kredittverdighet var nedgradert. De to andre mektige kredittvurderingsbyråene, Moody’s og Fitch, har også advart Frankrike mot en mulig nedgradering.

Sarkozy kan muligens trøste seg med at alle eurolandene nå er truet av nedgradering – også Tyskland, som hittil er blitt ansett som selve referansen på bunnsolide statsfinanser. Dessuten er ikke Sarkozy den eneste politikeren som er truet av gjeldskrisen. Også Barack Obama stiller til gjenvalg i 2012, og utfallet vil i stor grad avhenge av forfatningen amerikansk økonomi befinner seg i når velgerne går til urnene i november.

Les mer:

Frankrike strammer inn

Frankrike krever granskning av S&P

Ny rating-advarsel til Frankrike

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden