- Todelingen av norsk økonomi blir bare tydeligere og tydeligere

LO-leder Roar Flåthen peker på treforedling, turistnæringen, små og mellomstore bedrifter innen verftsindustrien som sliter (foto: Scanpix).
LO-leder Roar Flåthen peker på treforedling, turistnæringen, små og mellomstore bedrifter innen verftsindustrien som sliter (foto: Scanpix).

LO-leder Roar Flåthen mener norsk industri vil slite lenge med å komme opp på nivået fra før finanskrisen i 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke ble det kjent at den norske PMI-indeksen har falt til sitt laveste nivå på to år. Det tyder på at industriaktiviteten i Norge vil falle i løpet av fjerde kvartal.

Les mer: Laveste forventning i norsk industri på to år

LO-leder Roar Flåthen bekrefter at situasjonen er vanskelig. Han peker spesielt på treforedlingsindustrien og den delen av verftsnæringen som arbeider på siden av oljesektoren.

- Tydeligere todeling

- Det kommer mer og mer signaler om at man sliter. Det er treforedling, turistnæringen, små og mellomstore bedrifter innen verftsindustrien som sliter når man ikke er innen olje- og gassrelatert næring, sier Flåthen til DN.no.

- Todelingen av norsk økonomi blir bare tydeligere og tydeligere.

Flåthen håper at EU-toppmøtet i slutten av uken skal komme frem til tiltak mot gjeldskrisen som gjenreiser tilliten i finansmarkedene. Men han understreker at mye av skaden er gjort og at man ikke må vente en bedring over natten selv om noe av usikkerheten i Europa avtar.

- Tar lang tid

- Hvis EU får stabilisert euroen og kan begynne å se litt fremover igjen, kan det komme litt optimisme. Men de underliggende problemene kommer vi til å slite lenge med. Det tar lang tid til vi er oppe på det vekstnivået vi hadde før finanskrisen, sier han etter at LO, Norsk Industri og Energi Norge tirsdag har lagt frem en felles plattform med næringspolitiske krav.

Les mer: Industrien krever CO2-støtte

Men Flåthen påpeker også at det kan gå mye verre dersom EU ikke kommer til enighet, eller at tiltakene ikke blir ansett som tilstrekkelige av markedet.

- Hvis det bare forverrer seg, slik at bedriftene må permittere og likviditetsproblemene kommer, og prisene blir lave, da er det avhengig av bedriftens soliditet. Mange er solide, men andre brukte opp en del ressurser i forrige runde.

Beredskap

LO-lederen legger vekt på viktigheten av at regjeringens beredskap er adekvat i tilfelle situasjonen skulle bli verre, selv om han understreker at han deler finansminister Sigbjørn Johnsens syn om at Europa ikke ennå er utsatt for en generell systemsvikt.

- Vi vil overvåke både likviditeten i finansnæringen – for industriens mulighet til å låne – og samtidig se på muligheten til å bruke virkemiddelapparatet slik vi gjorde sist, til å understøtte bedriftene som har det vanskelig slik at de er der når markedene kommer tilbake igjen, sier han.

Les mer: Giske til Follum i ellevte time

Les også:

Nekter å kaste ut kinesisk gigant

Aleneboerne er inntektstapere

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden