Renteras i Europa

NYTT HÅP: Rentefallet kommer etter at Italias teknokratregjering, med statsminister Mario Monti, la frem kuttplaner på søndag. Her er Monti på et av sine første møter som italiensk statsminister i midten av november. Foto: Scanpix
NYTT HÅP: Rentefallet kommer etter at Italias teknokratregjering, med statsminister Mario Monti, la frem kuttplaner på søndag. Her er Monti på et av sine første møter som italiensk statsminister i midten av november. Foto: Scanpix

Rentene på spansk og italiensk statsgjeld faller kraftig tilbake på håp om en endelig løsning på gjeldskrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markedet ser ut til å ha fått tilbake en viss tro på at Italia skal klare å finne en løsning på landets gjeldsproblemer.

Mandag stiger prisen på italiensk statsgjeld med ti års løpetid for sjette handelsdag på rad i annenhåndsmarkedet. Dermed faller renten på til sitt laveste nivå på over en måned.

Kriseplaner

Rentefallet kommer etter at Italias teknokratregjering søndag la frem kuttplaner som skal gi rundt 30 milliarder euro i innsparinger og inntektsøkninger.

Markedet preges også av optimisme før helgens halvårlige toppmøte i EU. På møtet ventes Tyskland og Frankrike å legge frem forslag om tettere økonomisk integrering i eurosonen, blant annet med større sentralisert budsjettkontroll. Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy møtes allerede på mandag for å prøve å komme nærmere en felles posisjon.

- Markedet vedder mye penger på et positivt utfall etter ledernes møte mot slutten av uken og det støtter opp om perifer statsgjeld. De italienske budsjettiltakene ser ut til å gå i riktig retning, spesielt med tanke på størrelsen, sier rentestrateg Gianluca Ziglio i UBS til Bloomberg News.

Kraftig rentefall

Renten på italiensk statsgjeld faller 56 basispunkter, eller 0,56 prosentpoeng. til 6,12 prosent. Nedgangen er den største på rundt fire måneder, ifølge Bloomberg.

Spania, som også har fått merke markedets manglende tillit den siste måneden, opplever også kraftig nedgang i rentene i annenhåndsmarkedet mandag. Den spanske tiåringen handles med en rente på 5,14 prosent etter at den ble handlet til en rente på over 6,50 prosent for en uke siden.

Lavere konkurssannsynlighet

Den gryende optimismen gir også utslag i prisen på å forsikre seg mot mislighold av både italiensk og spansk statsgjeld mandag.

Ifølge markedet for såkalte Credit Default Swaps er det nå priset inn en sannsynlighet på 30,8 prosent for at Italia misligholder gjelden. I midten av november var konkurssannsynligheten på nærmere 40 prosent.

Til sammenligning mener markedet det er rundt fire prosents sannsynlighet for at Norge misligholder statsgjelden.

ECB kan kjøpe mer

Ifølge tradere som Reuters har snakket med skal de italienske spareplanene i det minste være overbevisende nok til at Den europeiske sentralbanken (ECB) fortsetter å gjennomføre støttekjøp av italiensk statsgjeld i annenhåndsmarkedet.

- Innstramninstiltak er nødvendige, men på ingen måte tilstrekkelig for å isolere et land fra smitte. Det som har drevet smitten har vært systemisk svakhet, mangelen på finanspolitisk enighet i regionen som helhet, sier strateg Richard McGuire til Reuters.

Venter rentekutt

Senere denne uken skal ECB vurdere om styringsrenten skal senkes ytterligere. Torsdag møtes sentralbankens råd til sitt månedlige rentemøte.

Ifølge 52 av 57 spurte økonomer tror sentralbanksjef Mario Draghi og de andre rådsmedlemmene blir enige om å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,0 prosent. To tror på et kutt på 0,5 prosentpoeng, mens tre venter at renten blir værende på dagens nivå på 1,25 prosent.

- Jeg venter at ECB vil kutte med 25 basispunkter og trolig komme med ytterligere likviditetstiltak. De ekstra likviditetstiltakene vil støtte risikopapirer og få statsgjelden inn spreaden på statsrentene, sier sjefanalytiker Niels From i Nordea til Bloomberg News.

Han tror likviditetstiltakene kan føre til ytterligere rentenedgang for statsgjeld med korte løpetider utstedt av Italia, Spania, Beliga og Frankrike.

Les mer:

- Vi får håpe de vet hva de har gjort

- Denne uken skal euroen reddes

Brøt sammen da hun presenterte Italias kriseplan

Ny konkursbølge i Shell

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden