Slik blir boligprisene neste år

FORTSATT VEKST: Høy vekst i befolkningen og realinntektene, samtidig som rentene holder seg lave en god stund til, gir utsikter til fortsatt boligprisvekst i 2012. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FORTSATT VEKST: Høy vekst i befolkningen og realinntektene, samtidig som rentene holder seg lave en god stund til, gir utsikter til fortsatt boligprisvekst i 2012. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ekspertene tror på oppgang også neste år, men euro-krisen er et stort usikkerhetsmoment.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et hett boligmarked har gjort det nærmest umulig for unge å kjøpe bolig.

Aldri har boligprisene i Norge vært høyere.

Prisstigningen hittil i år er på 9,8 prosent, regnet fra desember 2010.

Og av de største byene har Stavanger, Sandnes og Drammen den sterkeste prisutviklingen hittil i år med en prisstigning på 12 prosent.

Hva tenker ekspertene om utviklingen neste år?

Euro-usikkerhet

- Jo lenger frem vi ser desto vanskeligere blir det å spå, forklarer samfunnsøkonom Lisa Kristine Reiakvam ved rådgivningsselskapet Econ Pöryry til Bonytt.no.

I sommer anslo hun 8–10 prosent for 2012 som var en oppjustering i forhold til tidligere prognoser. Begrunnelsen var de gode konjunkturutsiktene.

Nå er disse litt svakere og Reiakvam har redusert prognosen til 7 -8 prosent for 2012. Et helt rimelig anslag, mener hun. En ytterligere usikkerhetsfaktor, er krisen i Euro-området som ingen vet hvor vil ende

- Dersom Eurolandene ikke klarer å håndtere krisen og det hele utvikler seg til en alvorlig nedgangskonjunktur, som også rammer Norge, kan 2012 og påfølgende år se helt annerledes ut, fortsetter Reiakvam.

Klar økning

I september skrev Statistisk sentralbyrå (SSB) at økt innenlandsk etterspørsel ventes å bidra til litt høyere vekst i norsk økonomi fremover. Byrået anslår at BNP skal vokse med 2–3 prosent i perioden 2012-2014, at arbeidsledigheten skal holde seg på noe over 3 prosent og at årslønnen skal øke med 3–4 prosent.

Både boligpriser og boliginvesteringer har økt klart i det siste.

Høy vekst i befolkningen og realinntektene, samtidig som rentene holder seg lave en god stund til, gir utsikter til fortsatt økning.

Veksten i boligprisene ventes å stige med i gjennomsnitt 7 prosent i de neste tre årene, ifølge SSB.

I takt med lønnen

- Det normale historisk sett er at boligprisene vokser i takt med folks inntekter. Og husholdningens inntektsvekst neste år stiger med rundt 4 prosent, tror sjeføkonom Jan Andreassen i Terra

- Men boligprisene får nok drahjelp av lave renter nest år så jeg anslår en vekst på 6–7 prosent, sier han. Risikoen er sammenbrudd i Eurolandene eller at oljeprisen skulle kollapse, påpeker han.

Lav boligbygging

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret har en lignende analyse. Han anslår en snittprisvekst på 7 prosent i 2012. Faktorer som tilsier fortsatt vekst mener han er ubalansen mellom befolkningsvekst og lav boligbygging.

Samtidig er den norske økonomien fortsatt stabil med lav arbeidsledighet. I tillegg vil rentene holde seg lave. I sum gir dette en moderat vekst, forklarer han.

- Blir det finanskrise blir imidlertid utviklingen en annen, understreker han, men vi har ikke laget en prognose for et slikt scenario. Det er under 50 prosent mulighet for det.

Avventer prognose

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) opplyser at de ikke kommer med en konkret prognose før 3. januar.

Leder Christian Dreyer sier likevel at meglerne forventer en positiv utvikling neste år, men med mindre vekst enn i 2011.

- Vi gikk inn i fjoråret med ubalanse i markedet. Nå ser vi flere boliger på markedet og nye prosjekter er under planlegging. Dette er faktorer som demper prisveksten i 2012. I tillegg skaper finansuroen en demper.

- Dessuten fikk vi Finanstilsynets økt krav til boligkjøperes egenkapital fra 10 til 15 prosent som kan bidra til lavere boligprisvekst, sier han.

Les også:

Slik bor Norges rike

På jakt etter nye interiørtips? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

Jo, du kan vaske jerngryta di med såpe

Unngå lukt, hell matolje i sluket

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden