Færre tror på økt rente

ØKT BOLIGLÅNSRENTE: Selv om  Norges Bank har signalisert vil bli renten liggende på dagens nivå i ett år fremover, har mange husholdninger likevel opplevd at renten har økt. Illustrasjonsfoto: Scanpix
ØKT BOLIGLÅNSRENTE: Selv om Norges Bank har signalisert vil bli renten liggende på dagens nivå i ett år fremover, har mange husholdninger likevel opplevd at renten har økt. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Halvparten av norske husholdninger tror nå på uendret eller lavere lånerente det kommende året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved forrige rentemøte valgte Norges Bank å holde renten uendret på 2,25 prosent. Nå viser den ferske forventningsundersøkelsen fra Norges Bank for fjerde kvartal at færre norske husholdninger tror på renteøkning enn ved forrige kvartal.

På spørsmålet «Tror du nivået på innskudds- og lånerenter vil øke, falle eller forbli uendret de neste 12 månedene?» svarte 45,2 prosent av husholdningene at de forventer renteøkning de neste 12 månedene.

Dette er en nedgang fra 60,4 prosent i forrige kvartal. 10,1 prosent av husholdningene forventer rentefall, mens 40,2 prosent forventer et uendret rentenivå.

Har fått høyere rente

I forbindelse med sitt forrige rentemøtet i oktober signaliserte Norges Bank at renten ville bli liggende på dagens nivå i ett år fremover. Mange husholdninger har likevel opplevd at renten har økt, siden flere av bankene har satt opp sine utlånsrenter uavhengig av nivået på styringsrenten.

Bakgrunnen er at finansuroen har ført til høyere kostnader for bankene når de skal hente inn penger i markedet.

Tror på mindre prisstigning

Økonomenes forventninger til prisstigningen om 12 måneder er 1,9 prosent i fjerde kvartal 2011. Dette er en nedgang fra 2,1 prosent i tredje kvartal 2011.

Partene i arbeidslivet forventer en prisstigning om 12 måneder på 1,9 prosent. Dette er en nedgang på 0,2 prosentpoeng siden forrige kvartal.

Næringslivslederne forventer en generell prisstigning om 12 måneder på 2,3 prosent, en nedgang på 0,1 prosentpoeng siden tredje kvartal 2011. Husholdningene forventer at prisene skal stige med 3,5 prosent i løpet av det neste året. Dette er en oppgang på 0,3 prosentpoeng siden forrige kvartal.

Usikker på lønnsomhet

34,8 prosent av næringslivslederne forventer i fjerde kvartal 2011 at lønnsomheten i egen bedrift vil bli bedre i løpet av de neste 12 månedene. Dette er en nedgang på 0,3 prosentpoeng siden forrige kvartal.

Samtidig stiger andelen som forventer at lønnsomheten vil svekkes med 0,8 prosentpoeng til 17,8 prosent i fjerde kvartal.

Det er også en nedgang i andelen næringslivsledere som oppgir at lønnsomheten de siste 12 månedene er blitt bedre, og samtidig har også andelen som oppgir at lønnsomheten er blitt svekket steget siden forrige kvartal.

Tror kronekursen vil stige

Samlet sett tror 67,2 prosent av økonomene at kronekursen vil stige i løpet av de neste 12 månedene. Dette er en nedgang fra tredje kvartal 2011 hvor 70,7 prosent mente det samme.

25,4 prosent tror at kronekursen om 12 måneder vil være uendret, og 7,5 prosent tror at kronekursen vil være svekket.

Representanter for økonomieksperter, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdningene deltar i Norges Bank kvartalsvise forventningsundersøkelser om inflasjons- og lønnsutviklingen.

Les mer:

Færre venter renteøkning

"Alle" venter økt lønnsvekst

Ny konkursbølge i Shell

- Denne uken skal euroen reddes

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden