- Denne uken skal euroen reddes

Fredag starter det halvårige EU-toppmøtet, der Tyskland og Frankrike ventes å legge frem forslag om tettere økonomisk integrering i eurosonen (foto: Scanpix).
Fredag starter det halvårige EU-toppmøtet, der Tyskland og Frankrike ventes å legge frem forslag om tettere økonomisk integrering i eurosonen (foto: Scanpix).

Europeiske børser peker opp mens alle venter på sluttspillet i euroens redningsaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs stiger med andre europeiske markeder mandag, i begynnelsen av en uke som kan bli avgjørende for den gjeldskriserammede eurosonen.

Hovedindeksen i Oslo stiger 0,6 prosent, omtrent på linje med Paris og Frankfurt, mens London-børsen er omtrent flat.

- Nå det gjelder

Asiatiske markeder steg også over natten. Den gode stemningen kan skyldes at Italias nye regjering søndag la frem en innsparingspakke på 30 milliarder euro over de tre neste årene, som skal presenteres for nasjonalforsamlingen i løpet av dagen.

Monti-regjeringens annonsering ble fremskyndet med én dag, og ga startskuddet for en uke som kan bli helt avgjørende i håndteringen av den europeiske gjeldskrisen.

«Det er nå det gjelder. Denne uken skal euroen reddes», slår seniorøkonom Knut Magnussen fast i DNB Markets morgenrapport.

Ikke uten grunn: Fredag starter det halvårige EU-toppmøtet, der Tyskland og Frankrike ventes å legge frem forslag om tettere økonomisk integrering i eurosonen, blant annet med større sentralisert budsjettkontroll. Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy møtes allerede på mandag for å prøve å komme nærmere en felles posisjon.

Den europeiske sentralbanken (ECB) skal også ha rentemøte på torsdag. De fleste eksperter venter at renten skal settes ned ytterligere 25 basispunkter etter forrige, overraskende kutt. Men oppmerksomheten vil være vel så mye retter mot signalene fra sentralbanksjef Mari Draghi, som mer eller mindre har lovet en mer aktiv rolle fra ESB dersom EU-lederne gjorde fremskritt mot en politisk løsning på krisen.

Skjær i sjøen

Som alltid når mye står på spill, er det nok av skjær i sjøen.

«Hvis Draghi gjentar at kjøpene er midlertidige og begrenset kan det skuffe stort. Hvis også fredagens møte følger opp og legger vekt på økt kontroll med finanspolitikkene og holder fast på å bruke EFSF som beskrevet på møtet 28. oktober (forsikring eller giret fond) uten større rolle for ECB kan det skuffe. Mens en mer aktiv ECB rolle vil bli mottatt positivt», spår Nordea Markets’ sjefanalytiker Erik Bruce i meglerhusetes morgenrapport.

Handelsbanken Capital Markets påpeker på sin side at en storstilt plan om traktatendringer vil ta tid.

«Dermed er det aldeles ikke klart hvorvidt den løsningen som nå skisseres, kan gi noen løsning på dagens umiddelbare betalingskrise for Italia og Spania, som ikke kan fortsette å betale dagens renter i særlig mange flere måneder», skriver sjeføkonom Knut Anton Mork.

Han er, mildt sagt, ikke uforbeholdent optimistisk med tanke på hva som kan komme ut av denne skjebnesvangre uken:

«Det er vanskelig å ikke være kynisk. Nå har vi hatt så mange toppmøter, så mange skjebneuker og så mange endelige løsninger at vi er blitt nokså numne. Ikke desto mindre må vi være forberedt på at situasjonen kan forandre seg radikalt, det være seg til det verre eller det bedre. Og vi kan heller ikke utelukke at EU ender opp med en helt annen løsning neste helg enn det som er blitt skissert til nå».

Sterk oljepris

Oljeprisene stiger mandag morgen, og Brent fra Nordsjøen omsettes opp nesten én dollar til snaue 111 dollar fatet. Crude holder seg godt over 100 dollar fatet, men en pris på 101,4 dollar, opp 40 cent. Noe av bakgrunnen for prisoppgangen er spenningen i Midtøsten, og spesielt Iran, der hæren hevder å ha skutt ned et ubemannet amerikansk overvåkningsfly i løpet av helgen.

Statoil-aksjen stiger 0,2 prosent til 148,8 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 0,63 prosent til 381,34 poeng.

Les mer:

Leder DN: Enden nær?

Frykter at halvparten av risikable selskaper går konkurs

Gigantene forbereder seg på eurodød

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden