Mener bruken av oljepenger kan kuttes

Harald Magnus Andreassen i First Securities mener vi bør benytte anledningen til å kutte oljepengebruken (foto: First Securities).
Harald Magnus Andreassen i First Securities mener vi bør benytte anledningen til å kutte oljepengebruken (foto: First Securities).

At finansminister Sigbjørn Johnsen bruker langt mindre oljepenger enn planlagt, gir god grunn til å endre handlingsregelen for bruk av oljepenger, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For andre år på rad ender finansminister Sigbjørn Johnsen opp med å bruke vesentlig mindre oljepenger enn planlagt, skriver Dagens Næringsliv.

Brukte 30 milliarder mindre

Fredag la Johnsen frem tall som viser at fasit for oljepengebruken ender opp med å bli enda ti milliarder kroner lavere enn han trodde for to måneder siden, og nær 30 milliarder kroner mindre enn han la opp til i det opprinnelige budsjettet. At pengebruken er blitt lavere, skyldes både at skatteinntektene er høyere enn ventet og at utgiftene er blitt lavere. Krevende for forvaltere

- Dette er godt nytt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Betydelig lavere enn handlingsregelen

Mens Johnsen i utgangspunktet planla å bruke mer enn handlingsregelens (se faktaboks) fireprosentbane, ender han opp klart på nedsiden. Handlingsregelen sier at Johnsen kan bruke fire prosent av verdien av Statens pensjonsfond utland (oljefondet). Fire prosent er hva regjeringen antar vil være gjennomsnittlig realavkastning av fondet, og det som anses nødvendig for å finansiere fremtidige løpende pensjoner og andre offentlige forpliktelser.

Nå ender Johnsen trolig opp med en oljepengebruk på 3,2 prosent av fondets verdi.

- Bør gripe sjansen

Dermed bør regjeringen gripe anledningen til å endre handlingsregelens forutsetning om at fondet skal gi fire prosent avkastning, mener Andreassen.

- Dette er et godt tidspunkt til å tenke gjennom om man skal gjøre noe med handlingsregelen, sier Andreassen.

For høyt

Han mener forutsetningen om en avkastning på fire prosent er for optimistisk, og synes den bør kuttes til tre prosent eller enda lavere. Andreassen viser til at avkastningen i markedene ligger vesentlig under dette. Samtidig har oljefondet hatt realavkastning i overkant av tre prosent sålangt, ved inngangen til året.

- Realrenteobligasjoner handles nå til null rente. Det betyr at det er krevende for en forvalter å få ut en avkastning på tre prosent, sier han.

Kan komme godt med

Andreassen påpeker at det er stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen internasjonalt, og at det kan bli nødvendig for Johnsen å komme med betydelige påplussinger på budsjettet. Da kan de ekstra 30 milliardene fra 2011 budsjettet komme godt med.

Det lyktes ikke DN å få en kommentar fra finansministeren igår ettermiddag. Johnsen har imidlertid tidligere uttalt at avkastningen på fondet må vurderes over en lengre periode enn de 15 årene oljefondet har eksistert.

Les også:

Bruker mindre enn handlingsregelen

- Ja, vi er annerledes, men det er bare på grunn av oljen

Oljefondet ønsker færre og større investeringer

- Nå skal vi kjøpe mye

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden