- Boligmarkedet er i ferd med å gå på en smell

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret tror boliginvestering i spesielt hovedstaden vil være risikabelt fremover (foto: Scanpix).
Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret tror boliginvestering i spesielt hovedstaden vil være risikabelt fremover (foto: Scanpix).

Mens eiendomsmeglerbransjen tror på videre prisvekst, advarer Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret mot risikable boliginvesteringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år har vi opplevd en rekordhøy boligprisøkning på hele 9,6 prosent, til tross for en nedgang på 0,1 prosent i november. Det viste eiendomsmeglerbransjens boligstatistikk som ble presentert torsdag.

- Vi nærmer oss grensen for hva hver enkelt av oss evner å betale for bolig. Derfor burde vi nærmet oss et tak, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret til VG idag.

Eiendomsmeglerbransjen tror på en noe avtagende prisutvikling i 2012. De deler imidlertid ikke oppfatningen av et spesielt ustabilt marked, verken idag eller i prognosene for fremtiden.

- Vår vurdering er at det er et stabilt og balansert marked hvor kjøpere og selgere møtes og det omsettes eiendom. Det er stor aktivitet, og det tyder på at markedet fungerer godt, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) til DN.no

- Nærmer seg en smertegrense

Ifølge VG tror Øye at boligmarkedet er i ferd med å gå på «en smell», og at særlig boligkjøp i hovedstaden vil være en dårlig investering.

- Oslo blir boligtaperen. Prisene der nærmer seg en smertegrense. I kommunene rundt byen får man dessuten mer bolig for pengene. Og prisveksten vil være høyere i disse områdene fremover. Forutsetningen er at man skal bo der over tid. Boligspekulasjon vil være risikabelt alle steder fremover, sier Øye til VG.

Pris i forhold til omgivelsene

- Prisnivået er rekordhøyt, men det må man se i forhold til omgivelsene. Folk har aldri tjent så mye penger, vi opplever en stor vekst i disponibel inntekt. Det er ingen arbeidsledighet å snakke om, og når renten i tillegg er så lav som den er, er det naturlig at det har vært en ganske høy prisvekst, sier Laugen.

Når meglertoppen oppsummerer boligåret 2011, understreker han at den høye boligprisveksten først og fremst kom i første kvartal.

- Året sett under ett har vært et rekordår i omsetning og aktivitet. I starten av året hadde vi et rekordmarked, og prisene steg med hele åtte prosent fra desember til mars. Etter sommeren har vi sett at prisutviklingen har vært ganske flat. Fra mars og frem til nå har det bare vært en prisstigning på to prosent. Vi går inn for en myk landing, sier Laugen.

En avtagende prisutvikling utover året gjentar seg år etter år, men ifølge Laugen har dette har vært spesielt påfallende i 2011.

Tror på prisvekst

Eiendomsmeglerbransjen legger ikke frem sine prognoser for 2012 før i januar, men litt kan Laugen avsløre allerede nå.

- Vi tror vi vil ha prisvekst fremover, men ikke på nivået ti prosent. Vi tror og håper på at prisveksten vil komme ned på et lavere nivå.

- Et sunt marked i 2012 forutsetter at vi fortsatt har en arbeidsledighet som er så lav som mulig, og at ikke finanskrisen i Europa slår altfor hardt inn i Norge via finansinstitusjonene. Gitt at disse rammebetingelsene er på plass, tror jeg vi kan få et godt og sunt marked også fremover, utdyper han.

- Krisemaksimering

- Boligmarkedet er særdeles usunt slik det er nå. Altfor mange tvinges til å flytte utenbys på grunn av høye boligpriser, sa sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen til DN.no onsdag.

Les saken: - Boligmarkedet er særdeles usunt slik det er nå

Både Laugen og leder Christian Dreyer i Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) mener utspillet er en overdrivelse.

- Dette er tendenser til krisemaksimering, sier Dreyer til DN.no.

Dreyer tror også vi vil se en noe avtagende prisutvikling i 2012.

- Vi kan ikke ha en prisøkning på ti prosent hvert år. Vi ser betydelig mer boligbygging nå enn tidligere, og dette vil blant annet legge en demper på prisutviklingen. Fremover blir det viktig å skape enda mer fokus på at dette er ansvar som ligger på regjeringsnivå. Kommunene må få både gulerot og pisk for at de skal bidra til å legge til rette for nok boligbygging.

Torsdag uttalte Dreyer til DN.no at Finanstilsynets nye retningslinjer, som blant annet innebærer et økt egenkapitalkrav ved boligkjøp, er svært negativt, spesielt for førstegangskjøpere.

Les saken: - Et dramatisk, dumt og uklokt grep

Les mer

Boligprisene faller fortsatt

- Mindre boligprispress neste år

Nå kommer de strengere boliglånskravene

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden