Nedgang i arbeidsledigheten

Arbeidsledigheten har gått ned 11 prosent siden i fjor (foto: Scanpix).
Arbeidsledigheten har gått ned 11 prosent siden i fjor (foto: Scanpix).

Færre arbeidsledige i november. Og stor etterspørsel etter arbeidskraft innen innen bygg og anlegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved utgangen av november var det registrert 61.600 helt arbeidsledige, tilsvarende til 2,4 prosent av arbeidsstyrken, viser sesongjusterte statistikk som Nav la frem fredag.

- Nedgangen i arbeidsledigheten har forsterket seg den siste måneden, og vi ser nå en nedgang innen alle yrkesgrupper, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i Nav.

11 prosent nedgang fra i fjor

Nedgangen fra november i fjor er på 7.800 personer, eller 11 prosent. Til sammenlikning var det i slutten av oktober i år registrert 63.300 helt arbeidsledige.

På forhånd var det ikke ventet store endringer.

- Vi venter at antallet registrerte ledige og på arbeidsmarkedstiltak vil stige fra 85.200 i oktober til 86.000 i november, en litt større oppgang enn konsensus i markedet, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Ved utgangen av november var 84.303 personer som enten var ledige eller på arbeidsmarkedstiltak, viser tallene fra Nav.

På den svake siden

Nordea Markets forventet også stabile ledighetstall.

- Vi regner med at ledigheten endret seg lite sesongjustert fra oktober. I så fall vil det være i tråd med trenden i det siste med om lag sideveis bevegelse, skriver de.

Det mener banken er litt på den svake siden i forhold til Norges Banks anslag som venter et forsiktig fall.

- Men det er ikke det som gjør at vi tror på kutt. Kredittpremier øker og eurokrisen forverres i klar motsetning til Norges Banks syn, skriver de videre.

Større etterspørsel i byggebransjen

Nedgangen i arbeidsledigheten er størst innen bygg og anlegg, med 26 prosent færre arbeidsledige enn på samme tid i fjor. Også innen ingeniør- og ikt-fag har arbeidsledigheten blitt kraftig redusert, med 23 prosent færre arbeidsledige enn i november i fjor.

Høyest ledighet er det i yrkesgruppene industriarbeid og reiseliv og transport, begge med 3,6 prosent. Den laveste ledigheten ser man innen undervisning, med 0,8 prosent, og blant ledere og innen ingeniør- og ikt-fag , begge med 1,0 prosent arbeidsledighet.

Tallet på nye registrerte ledige stillinger er omtrent på nivå med november i fjor, med en nedgang på en prosent. Det er nå en tilgang på 21.079 stillinger mot 16.481 stillinger forrige måned.

Les også:

- Vi må nok regne med at ledigheten skal noe opp

Lav oljepris kan gi dramatisk økning i ledigheten

Rekordmange ledige i kriserammet eurosone

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden