- Blir større interesse for kjøp av utleieleiligheter

Kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren mener de strenge retningslinjene fra Finanstilsynet er dårlig nytt for leietakere. Foto: Taran Gjoeystdal (Utleiemegleren)
Kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren mener de strenge retningslinjene fra Finanstilsynet er dårlig nytt for leietakere. Foto: Taran Gjoeystdal (Utleiemegleren)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hardere boliglånskrav vil tvinge flere inn på et allerede hardt presset leiemarked. Derfor vil flere småinvestorene nå kaste seg på inn markedet, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
De nye kravene fra Finanstilsynet:

* Retningslinjene er strammet inn ved at lån normalt ikke må overstige 85 prosent av boligens markedsverdi (mot 90 prosent i retningslinjene av mars 2010). Videre er det presisert at belåningsgraden skal omfatte alle lån med pant i boligen. På en bolig til 2 millioner kroner betyr det krav om 300.000 kroner i egenkapital.

* For rammelån er referanseverdien for forsvarlig gjeldsgrad senket fra 75 % til 70 %. Det er også presisert at avdragsbetaling normalt skal avtales når det etableres lån med gjeldsgrad over 70 %.

* Ved avvik fra referanseverdiene i retningslinjene må det foreligge tilleggssikkerheter eller være foretatt en særskilt forsvarlighetsvurdering. Etter de nye retningslinjene bør styret i den enkelte bank fastsette kriteriene for forsvarlighetsvurderingen og følge opp avvik fra retningslinjene.

Les retninglinjene her

(ekstern lenke)

Finanstilsynet fastsatte i går nye retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål. Dette tross massive protester fra mange hold. Retningslinjene innebærer blant annet et økt egenkapitalkrav fra 10 til 15 prosent av boligens verdi.

– Jeg tror vi vil få en vedvarende underklasse som har et ønske om å kjøpe bolig, men som må leie fordi de ikke har mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet. Leietakerne får det enda verre fordi presset i leiemarkedet blir for stort, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren til DN.no.

Dermed mener han retningslinjene både rammer den enkeltes privatøkonomi unødvendig, og vil gi et ytterligere press i leiemarkedet.

– Flere ender opp i en vedvarende situasjon med en anstrengt privatøkonomi. De må nå bruke lenger tid på å spare opp nødvendig egenkapital, sier Farmakis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå kommer de strengere boliglånskravene

Flere småinvestorer

Utsikter til fortsatt lav rente, fortsatt press på utleieprisene og et økende behov for utleieboliger, gjør at dette blir vurdert som en attraktiv investering.

Dermed kan tendensen bli at småinvestorer snapper opp flere boliger, som unge etablerere ellers ville kjøpt.

– Vi merker stor interesse fra småinvestorer som ønsker å kjøpe utleiebolig. Dette er gledelig, og spådommen er at det vil være flere boliger for leietakerne å velge blant for vår/sommer 2012 enn tilfellet var i 2011, sier daglig leder Geir Skogheim i Utleiemegleren på Frogner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også sjeføkonom Kjell Senneset ved Prognosesenteret tror på en økende interesse for kjøp av utleieobjekter.

– At leiemarkedet er presset vil selvfølgelig føre til en større interesse for oppkjøp av utleieleiligheter, sier han til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senneset mener ikke det er noe nytt at folk ønsker å investere i bolig til utleieformål, men mener tendensen kan være økende av flere årsaker.

– Med lave renter og usikkerhet i aksjemarkedet, er bolig den investeringen som småsparere vil tjene mest på, sier han.

Økende press

Farmakis mener det er tydelig at leiemarkedet nærmer seg en grense, og forklarer at ingen er tjent med at markedsleien stiger til nivåer hvor det blir vanskelig for leietagerne å betale sine forpliktelser.

– Da vil vi få et lite velfungerende leiemarked hvor utleier kan legge et for stort press på leietagerne, sier han.

Også leder Christian Dreyer i Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) mener strammere retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis først og fremst vil ramme førstegangskjøperne.

– Dette er et dramatisk, dumt og uklokt grep som vil dytte førstegangskjøperne ut i et presset leiemarked. Slik Finanstilsynet nå opptrer gir de ikke folk flest et alternativ, sier han til DN.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Et dramatisk, dumt og uklokt grep

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for november 2011 viser at det i snitt kostet 7.414 kroner per måned å leie en ettromsleilighet i Oslo i november. Dette er en nedgang på 6,9 prosent fra måneden tidligere, men sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 8,1 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ettroms har det vært en priseksplosjon på, så der tror vi det vil begrense seg litt i forhold til prisstigningen i tiden som kommer, sier Farmakis.

Markedsleien styres av etterspørsel og tilbud. Farmakis mener markedsmekanismen i Norge fungerer utmerket, og at de stigende husleieprisene nettopp er et tegn på det. Etterspørselen er større enn tilbudet. Med innføring av de nye kravene fra Finanstilsynet vil etterspørselen øke ytterligere.

Les også: Gror fast i leiemarkedet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kjøper utleiebolig

Når det gjelder fremtidsutsiktene for de stadig flere leietakerne, tror Farmakis på fortsatt stort press og økende leiepriser.

– Jeg tror vi igjen vil bli overrasket over de høye leieprisene når vi snakker sammen i 2012. Vi skal opp, men jeg ønsker ikke tallfeste det, sier han.

Farmakis forstår godt at stadig flere leter etter utleieleiligheter som investeringsobjekter.

– Skaffer du deg en fin og sentrumsnær leilighet sitter du på en pensjonsgullkalv, sier han.

Les også:

Nå kommer de strengere boliglånskravene

- Et dramatisk, dumt og uklokt grep

Les flere artikler fra ABC Penger her


Les flere nyheter her